właśnie dlatego coraz częstsze są akcje "cashback" czy gratis po zarejestrowaniu zakupu na stronie producenta.
Przy obniżkach cen hurtowych- większość różnicy handlowiec chowa do kieszeni...
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
Ktoś się orientuje jak wygląda kupno aparatu np w US? Zakładając, że w Stanach E-M5 będzie kosztował 1000$, a w Polsce pewnie z 4500PLN to nie lepiej będzie sprowadzić go sobie ze Stanów? Jak wygląda sprawa z cłem, komu to sie uiszcza i jak obliczyć jego ewentualny koszt? Może taniej wyjdzie sprowadzić
Tak jak napisał Karol.
Tu np. znajdziesz więcej informacji o stawkach: www.zakupyzusa.com/?pg=customs
Sytuacja zmienia się gdy taki aparat ktoś przywiezie Ci przy okazji pobytu w USA. Tylko musi sprzęt przewozić jako, własny, używany. Wtedy można uniknąć Cła, Vat. Pozostaje wtedy tylko kwestia skróconej gwarancji (a czasem jej braku).
Wg tej strony to z cłem wyszłoby 3900PLN, czyli i tak około 500-600PLN taniej niż PL. Gwarancja nie jest jednakowo egzekwowana na produkty Olympusa na całym świecie? OlyJedi fajna sprawa, ale zanim się tam dobije to mnie pasterka złapie![]()
Z tego co wiem to gwarancja od Olympusa wynosi 1 rok na produkty zakupione w USA i 2 lata na produkty zakupione w Europie. Mogę się jednak mylić i powinieneś to sprawdzić u źródła.
A co do reszty- jak Ci wychodzi, że się opłaca, to kupuj.![]()
Ja bym nie ryzykował. Jest to produkt nowy i różnie może być bo teraz moga być różne kwiatki (patrz wpadki innych producentów) i łatwiej wyegzekwować swoje prawa w kraju. Co innego jak byłby to produkt już jakiś czas na rynku i miał wyrobiona pozytywna renomę. Na razie znamy go tylko z newsów prasowych i sieciowych.
Kontener już chyba przypłynął; test na chip.de--> http://tinyurl.com/8yzfwog
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.