Serdeczne dzięki za instrukcję. Bardzo się przyda. Bo chciałbym go mieć. Pozdrawiam
Serdeczne dzięki za instrukcję. Bardzo się przyda. Bo chciałbym go mieć. Pozdrawiam
Wiemy, wiemy - d300s
Albo traktujemy jakieś źródło informacji za wiarygodne, albo nie. Trudno z jednej strony negować jakieś źródło, a z drugiej twierdzić, że na jego podstawie się coś potwierdziło. Zresztą - te wszystkie testy, tabelki, pomiary niewiele są warte odkąd można pobrać rawy i samodzielnie je wywołać.
O, dzięki, to jest coś co sporo powie o aparacie.
Zaryzykowałem i se zamówiłem... a co?
Jak dojdzie, to się okaże co z DR i innymi![]()
O/N
No to tylko pogratulować![]()
(i trochę pozazdrościć)
Wyluzujcie proszę trochę z postami nie na temat i wzajemnymi docinkami.
Wielu ludzi czyta ten wątek chcąc się dowiedzieć czegoś o OM-D i nie każdy ma czas i ochotę na przekopywanie się przez dziesiątki mało istotnych wpisów. Z tego powodów osunąłem trochę postów, chociaż nie lubię tego robić.
Ostatnio edytowane przez Karol ; 26.02.12 o 19:32
Zobaczycie tym wszystkim którzy narzekają już wkrótce aparaty przestaną działać <lol>.
To za karę że źle mówili i pisali albo nie zamówili M5
A na resztę zesłane zostaną koszmarne sny o tym jak M5 ma dynamikę na poziomie 11EV
BTW
A tak na serio to jak cena opadnie i portfel pozwoli to zamówię sobie to cudeńko, choć nie mam pojęcia kiedy to nastąpi :]
Dodam jeszcze. Nyny flagowe modele mają to do siebie, że są najdroższe i zazwyczaj kupuje je tylko kilka procent danej grupy społecznej
/*...................*/
/* ...........................*/
Chciejstwo niskiego ISO nie wynika z niczego - najmniejsze wzmocnienie oferuje najlepszy stosunek sygnału do szumu, DR i zakres tonalny (np. pejzaż) oraz pozwala używać jasnych obiektywów otwartych przy silnym świetle (co oczywiście i tak ma swoje granice ale czas ISO100 w stosunku do ISO200 i tak mamy dwa razy dłuższy). Oczywiście jeżeli np. ISO200 nowej matrycy oferuje te parametry lepsze od ISO100 starej, a migawka klapie dwa razy szybciej (lub założymy sobie filtr ND) to sprawa rozwiązana i nikt za starym ISO100 płakał nie będzie.
Jeżeli ten wykres DR się potwierdzi i inne parametry podskoczą podobnie, cena wcale nie będzie zbyt wysoka (a to cena nowości). Ile kosztuje np taki D7000 z 16-86VR vs OM-D z 12-50? Dodatkowo jeżeli pojawi się lepsza współpraca z dużymi szkłami 4/3 (czytaj - na poziomie fazowego AF w E-3) lub odpowiedniki 12-60 i 50-200 w mikro w cenie podobnej do dużego 4/3 to już będzie to poważna oferta.
Ostatnio edytowane przez Moominek ; 26.02.12 o 20:49
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
Dzisiaj macałem NEX-y 5N i C3 i bardzo nie spodobało mi sie to odchylanie ekranu LCD tylko pod katem 80° w górę. Zajrzałem do specyfikacji nowego Olka i też ma tak samo.
Moominek chyba za dużo oczekujesz. Poprawiona współpraca ze starymi szkłami pewnie jest, ale czy na poziomie E3 , to raczej wątpię. Bardziej liczę na to że potwierdzi się wykres DR i że ta nowa stabilizacja będzie tak dobra jak mówią to już będzie wystarczający powód by poważnie przemyśleć taki zakup.
Poza tym jak ktoś tu już powiedział to najładniejszy aparat jaki ostatnio widziałem![]()
/*...................*/
/* ...........................*/