Strona 53 z 475 PierwszyPierwszy ... 343515253545563103153 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 521 do 530 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Zastanawiam się - jeśli ta matryca z E-M5 jest taka rewelacyjna - to czy trafi ona do tańszych Penów?
    Oczywiście, tak jest taniej niż produkcja dwóch matryc, a rynek wymaga dużej ilości pikseli. Może nawet zdarzyć się, że tańszy sprzęt da lepszy obrazek, bywało już tak nie raz (canony dwu i trzycyfrowe, ep1 i epl1, D7000 i D5100 itd).
    Nad czym ubolewam to nad małą szansą na stabilizację z omd. Ale może i to się bardziej opłaca przenieść niż projektować od nowa...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Tak, ale megapixle to nie wszystko, teoretycznie E-P"n" i E-PL"n" miały matryce o tych samych rozmiarach a efekty (zdaniem wielu) były różne.
    Efekty były te same (za wyjątkiem E-P1, który miał trochę mocniejszy filtr AA), jedynie silniki jpeg się zmieniały.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

dzarro
    Gość

Jak na razie z tych przecieków wynika, że matryca jest OK na wysokich czułościach ale niewiadomą jest poprawa jakości na niskiej czułości. To chyba jest jakiś mankament aktualnie używanych matryc m4/3, skoro niektórzy twierdzą, że najlepszy pod tym względem jest nadal G-1.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Moim zdaniem pan przedstawiciel powiedział to co ludzie chcieli usłyszeć, a że na takich zlotach większość ludzi posiada lustrzanki, i to często z kilkoma dobrymi obiektywami, to zapewnił ich, że alfy będą zawsze priorytetem U nas też na początku były różne zapewnienia o E-systemie.
    To trochę nie tak. Mówił o Nexaxh dokładnie to co napisał APZ, ale główna cześć jego wywodu i jak zrozumiałem dmuchanie Sony w gwizdek to aparaty SLT. To z kolei, chociaż technicznie ciekawe, niekoniecznie chcieli usłyszeć i niespecjalnie przyjmują z dużym entuzjazmem właściciele dobrych szkieł na bagnecie A i wcześniejszych, klasycznych lustrzanek. Oczekiwania - na ile udało mi się wysądować, nie były zbyt wyrafinowane - pełna klata, klasyczne lustro i żeby było tanio .
    Trudno rozmawiać i konfrontować Peny/OMD z Nexami bo to bardziej konfrontacja planów, koncepcji, tego co ewentualnie może być z rzeczywistością i tu rzeczywistość zawsze będzie przegrywać. Z jednej strony mamy designerskie aparaty jak komórka, chociaż ze świetną matrycą i kilkoma fajnymi bajerami i bardzo fajnym jak się wydaje Nexem 7, do którego jednak nie za bardzo będzie co przypiąć, z drugiej system dwóch producentów z wieloma aparatami i bardo dobrą ofertą optyki, co nie znaczy, że kompletną dla każdego. Sprzęt należy kupować i rozważać na stan rynkowy taki jaki jest - uniknie się rozczarowań, zresztą planami zdjęć robić się nie da.
    A deklaracje ludzi z firm należy traktować z dużym dystansem, tym większym im ktoś ważniejszy mówi. Nie tak dawno ktoś a Olka obwieścił koniec wojny na mpix i poprzestanie na 12, co spotkało się z prawie powszechnym przyklaskiem w Internecie, obecnie nie zdziwiłbym się jakby każdy następny aparat z wymienną optyką miał nie mniej niż 16 mpix. O tym, że Nikon nigdy nie wypuści cyfrowej lustrzanki z matrycą FX też ktoś się kiedyś wyrwał...

Odpłynęliśmy, wróćmy do tematu. OM-D -tak na moje oko to pierwszy aparat Olka od dawna, który wzbudza tak duże zainteresowania ludzi spoza dotychczasowych użytkowników E-systemu i Mikro. Pewnie to się przełoży jakoś na sprzedaż...
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 24.02.12 o 15:16
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Jak na razie z tych przecieków wynika, że matryca jest OK na wysokich czułościach ale niewiadomą jest poprawa jakości na niskiej czułości. To chyba jest jakiś mankament aktualnie używanych matryc m4/3, skoro niektórzy twierdzą, że najlepszy pod tym względem jest nadal G-1.
    Przez długi czas miałem G1, od jakiegoś czasu mam GH2 i nie widzę, aby G1 był po jakimkolwiek względem lepszy. No, ale GH2 ma zupełnie inną matrycę niż reszta aparatów m4/3.

dzarro
    Gość

Tzn. ja nie mam porównania - np. Janeczek deklaruje się jako fascynat G-1, kiedyś Rodzyn też gdzieś pisał, że w porównaniu z nowszymi m4/3 jest "naj". Oczywiście, jako posiadacz tegoż, zapamiętuję takie opinie - bo to skutecznie oddala mnie od myślenia o wymianie. Dlatego też Panas mnie tak wk...wia tymi pogłoskami o cenach nowych zoomów...
    Ostatnio edytowane przez dzarro ; 24.02.12 o 17:22

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Dlatego też Panas mnie tak wk...wia tymi pogłoskami o cenach nowych zoomów...
    Nie no spokój, mała PanaLeica 25 kosztuje sześć $tówek, więc zumy - imho - max. $1200 i to na wejściu.
    Ja znowu mam nadzieję, że czas gra na moją korzyść tj. te zumy zrobią w "f/2.0", wtedy cena koło "dwójki" nie powinna zdziwić nikogo.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Ktos potrzebuje filmow, kupi GH, ktos foto G1 bo po co przeplacac?
    Moze kompromisem bedzie G2? tez poodobno sie ladnie hakuje...

O GH2 vs G1, nie bede debatowal, bo to 2 rozne aparaty wg mnie do roznych zastosowan, wybiore i tak G1, po prostu jest kilka razy tanszy, a na filmowaniu na razie mi nie zalezy, cena GH2 nie odzwierciedla jego jakosci w zasadzie w obrazku jest dla mnie pomijalna

pozdrowionka

PS
    Faktycznie rodzyn cos tam kiedys pisal madrze, moze warto by bylo poszukac...
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi Awatar Tobik
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

3,5 - 4 kpln jak za f/2,8 to tak dobra cena, że aż żal odwłok ściska. Zwłaszcza, że takie zumy mozna znaleźć poniżej 2000 zł w lustrzankowych systemach. A f/2 to pewnie będzie mikro na całego ....

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

No właśnie szkoda, że Oly nie zrobił jaśniejszego kita do E-5M.

Uprawnienia umieszczania postów