Strona 51 z 475 PierwszyPierwszy ... 41495051525361101151 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 501 do 510 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    5 tys Pln kosztuje - i to w Sony Center- Nex 7 z wbudowanym wizjerem i matrycą 24 MP..
    Może i kosztuje tylko - tylko jak mówił w sobotę w Milówce facio od Sony, Sony nigdy nie da doń więcej obiektywów, co najwyżej możesz podpiąć te od Alfy, bo dla Sony Alfa jest najważniejsza.System bedzie zawsze wykastrowany. Chcesz to kupuj, Twoja kasa, bylebyś potem nie płakał...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Polityka cenowa Olka przypominam mi trochę politykę cenową Citroena - drogo cenią nowości, a potem na wyprzedażach potrafią dać 29 tys. zł rabatu czyli 35% wartości auta...
    Olek ma podobnie... daje wysokie ceny na start, ale potrafi najwięcej opuścić albo dodać ze wszystkich marek jak już się model opatrzy. Patrzcie ile kosztuje e-pl1
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Może i kosztuje tylko - tylko jak mówił w sobotę w Milówce facio od Sony, Sony nigdy nie da doń więcej obiektywów, co najwyżej możesz podpiąć te od Alfy, bo dla Sony Alfa jest najważniejsza.System bedzie zawsze wykastrowany. Chcesz to kupuj, Twoja kasa, bylebyś potem nie płakał...
    Nigdy nie mów nigdy. Sony miał nigdy nie zrobić takiego aparatu jak NEX-7 bo nexy miały być dla amatorów zamiast kompaktów, nexy miały być zabawkowe aby nie podgryzać lustrzanek. Więc skoro Sony zrobił jednak taki aparat jak NEX-7 to i obiektywy zrobi lepsze, kwestia czasu.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andytown Zobacz posta
    Polityka cenowa Olka przypominam mi trochę politykę cenową Citroena - drogo cenią nowości, a potem na wyprzedażach potrafią dać 29 tys. zł rabatu czyli 35% wartości auta...
    Olek ma podobnie... daje wysokie ceny na start, ale potrafi najwięcej opuścić albo dodać ze wszystkich marek jak już się model opatrzy. Patrzcie ile kosztuje e-pl1
    Śledzę regularnie w jednej porównywarce cen ceny kilku aparatów, między innymi Olympusowe PENy. I rzeczywiście, gdy wchodzi nowy model z danej linii ceny poprzednika spadają czasem nawet więcej niż ww 35% ceny regularnej. Ciekawe, podobnej zależności nie zaobserwowałem np. u Canona gdy wchodziły 50D czy 60D.

Tak się teraz zastanawiam, może te "super oferty" to były jakieś resztki magazynowe albo modele powystawowe? nie analizował tego dogłębnie ale rzeczywiście, gdyby tak było to powyższa obserwacja byłaby z gruntu fałszywa

dzarro
    Gość

To chyba zależy od modelu. E-5 jest drogi, E-30 też trzymał cenę dość długo. Cena na OM-D będzie uzasadniona jeśli matryca będzie dobra. Wizjer poza Sony raczej nie będzie odbiegał od konkurencji(myślę o belustrzakach) - nie wiem tylko jak z wielkością bo ktoś tu twierdził, że będzie mniejszy niż w Panasach(to by jednak duży minus był) Poza tym zapowiada się naprawdę OK: zdjęcia seryjne, wyświetlacz, uszczelnienia, stabilizacja, "modułowość", AF...

---------- Post dodany o 22:50 ---------- Poprzedni post był o 22:39 ----------

​PS. Wizjer będzie chyba jednak mniejszy niż w Panasie - tam jest x1,4 a w Olku x1,15. Ale w takim Soniaczu SLT-A65 jest jeszcze mniej, tyle że rozdzielczość lepsza.
    Ostatnio edytowane przez dzarro ; 23.02.12 o 23:56

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Nigdy nie mów nigdy. Sony miał nigdy nie zrobić takiego aparatu jak NEX-7 bo nexy miały być dla amatorów zamiast kompaktów, nexy miały być zabawkowe aby nie podgryzać lustrzanek. Więc skoro Sony zrobił jednak taki aparat jak NEX-7 to i obiektywy zrobi lepsze, kwestia czasu.
    Zacytowałem tylko wypowiedź przedstawiciela Sony na sponsorowanym przez nich zlocie własnego fotoklubu ... . Można wierzyć lub marzyć , nie moja sprawa.
    Wypowiedź dotyczyła NEX-ów i lustrzanek z bagnetem alfa w tym SLT 77.

To tak jakby Jack mówił oficjalnie na naszym zlocie o polityce Olego.
    Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria

To co jest prawda dziś, nie musi być prawda jutro.
    Sony pójdzie tam gdzie zobaczy $$$ i nie jest w tym odosobnione.
    Po drugie- z całym szacunkiem sądzę że przedstawiciel Sony w dalekim kraju gdzieś za Rosją, guzik wie o planach firmy choćby w średnim horyzoncie czasowym.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    To co jest prawda dziś, nie musi być prawda jutro.
    Sony pójdzie tam gdzie zobaczy $$$ i nie jest w tym odosobnione.
    Po drugie- z całym szacunkiem sądzę że przedstawiciel Sony w dalekim kraju gdzieś za Rosją, guzik wie o planach firmy choćby w średnim horyzoncie czasowym.
    Zatem miłego focenia z telefonu komórkowego przez przejściówkę z lusterkiem i dużymi obiektywami z mocowaniem alfa od Sony, Tamrona i Sigmy. Pożyczyłem od nich NEX-a 5n z kitem, by przyjrzeć się temu systemowi. Ciekawy aparat, ale bardzo źle wyważony. Niezła matryca. Ze stałką 16 mm powiesiłbym to to pod latawcem, z kitem będzie problem z wyważeniem

A w średnim terminie będziesz jeszcze korzystał z tego nowego dziś aparatu, Jakoś trudno mi uwierzyć w nie zmienisz go po jakiś czterech, pięciu latach.

Pozdrawiam AP.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 24.02.12 o 01:36

| OlyJedi
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Sony nie ma mniejszego wizjera. Podawane przez producentów powiększenie należy podzielić przez "crop factor" ponieważ są one podawane dla obiektywu 50mm ustawionego na nieskończoność.
    Wtedy:
    Panasonic: 1,42 / 2 = 0,71x
    Olympus: 1,15 / 2 = 0,58x
    Sony: 1,09 / 1,5 = 0,72x
    Czyli Panasonic i Sony mają wielkość mniej więcej takie jak analogowe wizjery FF DSLR, a olympus tak jak w niezłych DSLR APS.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Moim zdaniem pan przedstawiciel powiedział to co ludzie chcieli usłyszeć, a że na takich zlotach większość ludzi posiada lustrzanki, i to często z kilkoma dobrymi obiektywami, to zapewnił ich, że alfy będą zawsze priorytetem U nas też na początku były różne zapewnienia o E-systemie.

Uprawnienia umieszczania postów