Strona 393 z 475 PierwszyPierwszy ... 293343383391392393394395403443 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3.921 do 3.930 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Może wpływać i wpływa. Wiadomo, że jeśli nie będziesz chciał albo potrzebował wykorzystać jej zalet to nie wpłynie. Ale wtedy to można nawet udowodnić, że statyw nie wpływa na poprawę jakości zdjęć, jeśli użyjesz go na rozbujanej łajbie albo przy czasach spokojnie pozwalających wykonać nieporuszone zdjęcie z ręki. Więc mam dwie wersje odpowiedzi na Twoje pytanie:

- dla nieogarniętego osobnika, któremu trzeba tłumaczyć, że urządzenie działa poprawnie wtedy, gdy użytkowane jest zgodnie z przeznaczeniem: stabilizacja może mieć wpływ na poprawę jakości zdjęć;

- dla przeciętnie rozgarniętego chomika, który takie rzeczy wie: stabilizacja wpływa na poprawę jakości zdjęć.
    W sumie moglbym cos napisac ale chomik stwierdzil, iz absurd tego fragmentu w polaczeniu z kolejnym akapitem wytracil mi orez:

Jak nie ma w puszce, to jest w obiektywie. A jak nie ma ani w puszce, ani w obiektywie, to nie ma... Jak nie ma, to nie wpływa...

Majac na uwadze Twoj poziom jakosci dopuszczalnym na zdjeciach, oraz fakt przytoczenia dwoch gniotow z sieci odniose sie jeszcze do ostatniego fragmentu
    Fotografowanie z ręki na czasach 2-3 EV dłuższych, niż pozwalałyby na to zdolności fotografa.
    Jesli przyjac do tego fakt, iz nie mozemy nic zmienic w parametrach, doswietlic, uzyc podparcia, to racja w tak specyficznych warunkach stabilizacja pomoze zmniejszyc poruszenie zdjecia i nic poza tym

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 1.04.13 o 15:19
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Możesz sobie podeprzeć i doświetlić czym chcesz. Tyle tylko, że za specyficzną sytuację uznałbym taką, w której masz czym podeprzeć i doświetlić... Bo 90% ludzi nie ma, a kolejne 90% tych, co ma, to im się zwyczajnie nie chce. Parametry możesz sobie zmieniać dowolnie, ale zwiększanie czułości (o ile to jeszcze możliwe) poprawy jakości zdjęć Ci nie przyniesie, podobnie jak skracanie czasu naświetlania, gdy światła już i tak za wiele nie ma.

A jeśli stabilizacja pozwala zrobić mniej poruszone zdjęcie (a często zupełnie nieporuszone), to jej wpływ na jakość zdjęcia jest niepodważalny.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Pewnie, tyle ze mozna to zrobic spokojnie bez ISa
    Nyny Stalowa Dłoń

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Możesz sobie podeprzeć i doświetlić czym chcesz. Tyle tylko, że za specyficzną sytuację uznałbym taką, w której masz czym podeprzeć i doświetlić... Bo 90% ludzi nie ma, a kolejne 90% tych, co ma, to im się zwyczajnie nie chce. Parametry możesz sobie zmieniać dowolnie, ale zwiększanie czułości (o ile to jeszcze możliwe) poprawy jakości zdjęć Ci nie przyniesie, podobnie jak skracanie czasu naświetlania, gdy światła już i tak za wiele nie ma.
    Juz pisalem gdzie jakosci nalezy szukac i nie zamierzam sie powtarzac. Dla tych co im sie nie chce, czy nie maja czym, czy co tam sobie jeszcze innego wymysla, to jakosc raczej nie jest kryterium pierwszorzednym, i dla nich stablizacja czy inne czarymary sa jak najbardziej przydatnymi usprawnieniami.

A jeśli stabilizacja pozwala zrobić mniej poruszone zdjęcie (a często zupełnie nieporuszone), to jej wpływ na jakość zdjęcia jest
    niepodważalny.
    Chomik mowi odpusc, niech mowia i pisza, ze stabilizacja wplywa na jakosc, a ty sobie ja miej nadal wylaczona i pokazuj na kazdym mozliwym kroku, ze jakosci nalezy szukac gdzie indziej, a nie w szejkerze....
    Co niniejszym czynie

pozdro

---------- Post dodany o 15:37 ---------- Poprzedni post był o 15:34 ----------

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Nyny Stalowa Dłoń
    W terenie to akurat najmniejszy problem bez statywu ustabilizowac szpej
    Fakt faktem, iz nie naleze do tych co im sie lapa jak na detoksie trzesie, a i jak pisalem gdzies wyzej zapodanie seteczki wodeczki diametralnie wplywa na stabilizacje calego ciala

pzodro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Witam !

Stabilizacja wspomaga fotografa co nie oznacza, ze fotograf zawsze i wszedzie jej potrzebuje
    Przy obecnym rozwoju matryc mozna focic coraz lepiej na wysokim ISO i tutaj z czasem dojdziemy do
    tego ze mechaniczna stabilizacja zacznie tracic sens

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Przy obecnym rozwoju matryc mozna focic coraz lepiej na wysokim ISO i tutaj z czasem dojdziemy do
    tego ze mechaniczna stabilizacja zacznie tracic sens
    Tak... jeżeli dzisiaj w ciemnym pokoju używając jasnych obiektywów (F=1,8 ) przy iso 1600 muszę zdjęcie naświetlać powiedzmy pół sekundy (da się utrzymać podpierając łokcie ) - to za ile lat będę w stanie takie zdjęcie zrobić bez stabilizacji

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

W dodatku jednak nadal niższe ISO lepiej wygląda.
    Więc stabilizacja podejrzewam się utrzyma jeszcze sporo czasu.
    I nieważne czy będzie to stabilizacja w body, czy obiektywie.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    "Stabilizacja to jest duży plus na korzyść OM-D co musi przełożyć sie na jakość zdjęć."
    Wszysto zaczelo sie od tego stwierdzenia.
    To prawda,ze plus na korzysc.Ale to ze musi to juz niestety prawda nie jest.

Stabilizacja wcale nie musi sie przelozyc na jakosc zdjec.Koniec, kropka.
    To było powiedziane w kontekście porównania epl i em a nie generalnie. W sumie musi, nie musi, może.. na jedno wychodzi. Ci co przesiedli się z pena na omd wiedzą o co chodzi.
    Nie chcący wywołałem dość burzliwą dyskusję. Przepraszam.
    Ostatnio edytowane przez MichuP ; 1.04.13 o 21:35

| OlyJedi Awatar skrzynka97
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

E-M5 | 12-40 | 75

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MichuP Zobacz posta
    Nie chcący wywołałem dość burzliwą dyskusję. Przepraszam.
    Nie ty i nie przepraszaj, ja też bym kupił E-M5 TYLKO i wyłącznie dla tego stabilizatora. Niestety brak 25p i 3.5" mic jacka sprawia, że czekam na "pro", cokolwiek to znaczy/będzie.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Uprawnienia umieszczania postów