Strona 39 z 475 PierwszyPierwszy ... 2937383940414989139 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

darkelf
    Gość

Odp: Olympus OM-D E-M5

Cytat Zamieszczone przez geo Zobacz posta
    firmware 0.9 jest przedprodukcyjne to po pierwsze. Wywoływanie rawów zawsze jest problematyczne dopóki popularne programy nie dostaną aktualizacji pod dany model.. np. mój orf. z E400 iso 1250 wygląda o niebo lepiej teraz jak 4 mc po premierze.. proste
    hmm ale to chyba wiemy?
    Czy wiesz co zawierają pliki raw?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez darkelf Zobacz posta
    Ja wiem! Ja wiem! Dane z matrycy :P w postaci zero-jedynkowej
    Tak?

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez darkelf Zobacz posta
    Noo... obecnie już nie koniecznie ''tylko to''

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Dziś to już napewno nie tylko to....
    To tak jak by ktoś powiedział że na dysku twardym są same dane programów.... i spróbował je odczytać czytając sekwencyjnie bit po bicie....
    To by się zdziwił pomijając zapisy partycji, formatów boot sektorów itd...
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria

a czy wiesz jakie sa efekty wywolywania orf w różnych wywoływarkach? zwłaszcza 2 tyg po premierze.....miałem 410/e30 i teraz e400 i wiem... chyba ze teraz jest tak ze jak wychodzi puszka to wszyscy prod. maja juz gotowe update i wszystko jest niezmmienne i gotowe..

aha RAW co to takiego.. pierwszy raz słysze? cos mi się z lotnictwem kojarzy ale jakos sie inaczej pisało....
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

darkelf
    Gość

Istnieje taki program dcraw, jest dość krótki. Miałem wkleić fragment kodu, ale moderacja będzie krzyczeć to może wytłumaczę.

Jest tam np. sprawdzenie czy aparat jest produkcji Olympusa, jeśli tak, to od szerokości obrazka odejmujemy 4 piksele w jednym przypadku a 24 piksele w drugim. Jesli modelem jest E-300 lub E-500 to dodatkowo odejmujemy 20 pikseli, a jesli E-330 to 30 pikseli. Takich warunków jest tam masa dla wielu modeli aparatów.

Oprócz tego dla każdego modelu jest tam zdefiniowany poziom czerni czy mnożniki przez jakie mnoży się poszczególne składowe koloru.

Jeśli więc użyjemy RAWa dla jakiegoś zupełnie nieznanego aparatu to możemy oczekiwać, że linie się rozjadą (jeśli szerokość wiersza się nie zgodzi), ale to nie występuje.
    Możemy też oczekiwać więc, że kolory będą oszukane, że będzie zbyt czerwono albo zbyt niebiesko, etc, etc.

Ale nie ma tam żadnej "magii" która czyni RAWy czymś bardziej koszernym od innych formatów. To są po prostu piksele nieprzetworzone przez algorytmy i wywoływarka służy do tego by je odczytać, uśrednić, odszumić, pomnożyć, etc... ale dodanie nowego aparatu to po prostu dopisanie paru ifów, tak jak wyżej że na jednym modelu szerokość wiersza była taka a teraz robi się taka.

---------- Post dodany o 22:30 ---------- Poprzedni post był o 22:27 ----------

Co do samego czytania bit po bicie to są okreslone algorytmy zamieniające dane z matrycy na obrazek ale są one niezależne od aparatu. Powinniście np. kojarzyć VNG.

http://www.cybercom.net/~dcoffin/dcraw/dcraw.c

to wydaje się bardzo skomplikowane ale za pomoca myszki czy innego suwaczka przewińcie sobie aby dojechać do aparatów i zobaczyć

---------- Post dodany o 22:32 ---------- Poprzedni post był o 22:30 ----------

...a i jeśli myslicie że dcraw to jakiś mało znany śmieć to np. rawtherapee z niego korzysta (nie sprawdzałem czy photivo i darktable też, ale mogę sprawdzić jak chcecie)

darkelf
    Gość

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Czekać nie ma już po co -rawy są dokładnie tak samo obrabialne jak z panasonica GX1 i osobiście nie sądzę by jakieś ACR cokolwiek to zmienieło w zauważalny sposób. Obraz jest pikselozą co mnie osobiści pasuje bo nie cierpię płaskich jednolitych powierzchni.
    Jednak inne aspekty nie są już tak fajne -DR będzie taka jak zwykle. Dobrze że nie wyłazi banding.
    Będzie fajny aparat do streta - produktowi i pejzażyści a także portetowcy nie będą go kochać...

LIGHTZONE

ok 5Mpixelowa wersja tu:
    http://dl.dropbox.com/u/41363470/oly...emple5_lzn.jpg
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 15.02.12 o 23:49
    milczenie jest złotem

| OlyJedi Awatar jozinzbazin
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki(okolice)
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez toko Zobacz posta
    Pojawiły się RAWy, miłego oglądania
    http://www.focus-numerique.com/test-...photos-15.html
    Po kliknięciu linku wyskakuje mi żądanie hasła i użytkownika. Co jest grane ?

| OlyJedi Awatar merti
    Mieszka w
    kajś miedzy Hanysomi a Góralomi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

jozinzbazin, patrz wyżej

---------- Post dodany o 22:53 ---------- Poprzedni post był o 22:46 ----------

Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    Czekać nie ma już po co -rawy są dokładnie tak samo obrabialne jak z panasonica GX1 i osobiście nie sądzę by jakieś ACR cokolwiek to zmienieło w zauważalny sposób. Obraz jest pikselozą co mnie osobiści pasuje bo nie cierpię płaskich jednolitych powierzchni.
    Jednak inne aspekty nie są już tak fajne -DR będzie taka jak zwykle. Dobrze że nie wyłazi banding.
    Będzie fajny aparat do streta - produktowi i pejzażyści a także portetowcy nie będą go kochać...

LIGHTZONE

ok 5Mpixelowa wersja tu:
    http://dl.dropbox.com/u/41363470/oly...emple5_lzn.jpg
    Dziwne to zdjęcie, nie wiadomo gdzie ostrość poszła. Jeśli to z 12-50 to te szkło ma problem FF/ BF, bo nie wieżę by aparat tak przestrzelał. Tu ostrość wychodzi na podłokietnik kanapy, tak mi się widzi...
    E-420 +14-300 oraz inne szpeje
    From The Earth

Uprawnienia umieszczania postów