Strona 388 z 475 PierwszyPierwszy ... 288338378386387388389390398438 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3.871 do 3.880 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Zaczne od konca, skoro mozna z niej nie korzystac to zaden to argument przemawiajacy za tym, iz determinuje lepsza jakos zdjec, bo jak poprawia to po co wylaczac i psuc sobie obraz
    Zamiast zaczynać od końca, radzę po prostu zacząć czytać ze zrozumieniem. Kto pisał, że stabilizacja ma DECYDUJĄCY wpływ na polepszenie jakości zdjęć, bo tak należałoby rozumieć sformułowanie "determinuje lepszą jakość..."? Nikt tak nie napisał. Stabilizacja jest jednym z wielu czynników MOGĄCYCH poprawić jakość - nie jest czynnikiem jedynym, niezastąpionym ani nawet najważniejszym. Jej umiejętne użycie może jednak umożliwić zrobienie nieporuszonego czy mniej zaszumionego zdjęcia, czyli zdjęcia o lepszej jakości. Z czym chcesz tutaj dyskutować?

Wszem i wobec wiadomo, ze jesli jednak jest wlaczona to sa sytuacje gdy ewidentnie szkodzi.
    Ale to nie podważa faktu, że właściwie użyta w określonych warunkach pomaga uzyskać zdjęcia o lepszej jakości. Lampa i statyw też mogą zaszkodzić zdjęciom, ale nikt o zdrowych zmysłach nie będzie podważał ich skuteczności.

IMHO stabilizacja nie pozwala uzyskac lepszych jakosciowo zdjec, pozwala zejsc z czasami, i jest to na tyle indywidualna sprawa, iz nie odwazylbym sie uzywac jej jako argument w kwestii polepszenia jakosci.
    Ktoś może nigdy w życiu nie odczepić aparatu od statywu i nigdy nie wykorzysta zalet stabilizacji obrazu. Ma prawo, to jego indywidualna sprawa. Ktoś inny może fotografować nie ściągając dekielka z obiektywu. Ale nie znaczy to, że w bardzo wielu innych zastosowaniach stabilizacja obrazu nie przyczynia się do uzyskania zdjęcia o lepszej jakości, niż bez jej użycia, ceteris paribus.

Bo jak pisalem to ze komus sie mocniej czy slabiej rece trzesa, potrafi pomyslec i uzyc innych wlasciwosci aparatu, czy posilkowas sie swiatlem i statywem to sa tak indywidualne sprawy,iz nie ma co generalizowac i stawiac tak mocne tezy jak w przypadku stabilizacji w kontekscie jakosci.
    To Ty generalizujesz. Podając oczywiste przykłady, w których stabilizacja obrazu nie ma zastosowania, próbujesz uzasadnić twierdzenie, że NIE MOŻE ona wpływać na polepszenie jakości obrazu. Znając wiele Twoich poprzednich wypowiedzi wątpię, abyś mógł dostrzec absurd tego stwierdzenia, ale jestem przekonany o tym, że inni nie będą mieć z tym problemu.

Zastanawiam sie, czy kolor obudowy w przypadku OMD nie ma znaczenia dla jakosci, wszak pisano, iz lepiej sie trzyma srebrnego co za tym idzie ewidentna konkluzja zwiazana z jakoscia zdjec sie nasuwa
    Tu się nie ma nad czym zastanawiać. Jeśli ma wpływ na jakość obrazu, to można to łatwo udowodnić. Tyle, że raczej nie o kolor obudowy chodzi, a o rodzaj użytych materiałów.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Zamiast zaczynać od końca, radzę po prostu zacząć czytać ze zrozumieniem. Kto pisał, że stabilizacja ma DECYDUJĄCY wpływ na polepszenie jakości zdjęć, bo tak należałoby rozumieć sformułowanie "determinuje lepszą jakość..."? Nikt tak nie napisał.
    Czyżby?
    A to niby co jest:
    Cytat Zamieszczone przez MichuP Zobacz posta
    Stabilizacja to jest duży plus na korzyść OM-D co musi przełożyć sie na jakość zdjęć.
    I wlasnie do tego sie odnioslem....

Takze, cala reszta Twojego wywodu chyba nie ma sensu.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

I wlasnie do tego sie odnioslem....

Takze, cala reszta Twojego wywodu chyba nie ma sensu.
    Tylko odniosłeś się do tego w taki sposób, że stwierdziłeś, że stabilizacja nijak się ma do jakości obrazka. To, czy mój wywód ma sens, czy nie, to już zależy tylko od Ciebie - albo zrozumiesz absurdalność swojego stwierdzenia, albo nie...

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Tylko odniosłeś się do tego w taki sposób, że stwierdziłeś, że stabilizacja nijak się ma do jakości obrazka. To, czy mój wywód ma sens, czy nie, to już zależy tylko od Ciebie - albo zrozumiesz absurdalność swojego stwierdzenia, albo nie...
    No bo wedlug mnie ma sie nijak...
    Tam gdzie probojesz zaciagnac do roboty stabilizacje w aparacie raczej juz mowy nie moze byc o jakosci obrazka i tyle w temacie.
    Jesli masz inne zdanie pokaz mi prosze jakis przyklad i skonczy sie biadolenie.

pozdro

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Staję po stronie nynego i Mirka. Stabilizacja tylko zwiększa możliwości (tak samo jak np. wspomiana lampa, czy filtry i inne duperele) dla fotografujacego. Sama w sobie nijak ma się do jakości obrazka. Jak by tak było nie należałoby jej nigdy wyłączać.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

No bo wedlug mnie ma sie nijak...
    Ale tu nie ma miejsca na "według mnie". Nie rozmawiamy o smaku pomidorówki ani ufoludkach, tylko o mierzalnych, obiektywnych faktach.

Tam gdzie probojesz zaciagnac do roboty stabilizacje w aparacie raczej juz mowy nie moze byc o jakosci obrazka i tyle w temacie.
    O jakości obrazka można mówić zawsze. Nie zawsze jest ona idealna, ale zawsze jest... I może być albo lepsza, albo gorsza.

Jesli masz inne zdanie pokaz mi prosze jakis przyklad i skonczy sie biadolenie.
    Pierwszy lepszy przykład znaleziony w necie:

bez stabilizacji

ze stabilizacją

http://www.photographyblog.com/revie...image_quality/

No i które zdjęcie jest jakościowo lepsze?

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Najlepsze byłoby z statywu. Czyli możemy stwierdzić, że "statyw ma najbardziej decydujące znaczenie" dla jakości obrazka. Przecież to już absurdy...
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 31.03.13 o 22:18
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

O jakości obrazka można mówić zawsze. Nie zawsze jest ona idealna, ale zawsze jest... I może być albo lepsza, albo gorsza.
    Skoro ktos pisze o jakosci jako argumencie, to chyba w domysle jest, iz chodzi o ta najlepsza, a nie jakies popluczyny.

W kwestii jakosci oba zdjecia to szmira.
    Jakosciowo sa na zblizonym poziomie nieakceptowalnym zreszta, tyle ze jedno jest poruszone duzo mocniej, drugie sporo mniej.
    I wlasnie tutaj mozna mowic o zaletach stabilizacji, ze pozwala zrobic jakies zdjecie, tyle ze z jakoscia to ma w sumie srednio wspolnego.
    Inna kwestia czy mozna by to zrobic w tych warunkach lepiej nie uzywajac stabilizacji.

pozdro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Dobra. Idąc dalej, po co te wszystkie techniczne bajery? Wróćmy do Smieny albo Zorki 5. Bez stabilizacji zdjęcia wychodziły i to całkiem dobrej jakości

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MichuP Zobacz posta
    Dobra. Idąc dalej, po co te wszystkie techniczne bajery? Wróćmy do Smieny albo Zorki 5. Bez stabilizacji zdjęcia wychodziły i to całkiem dobrej jakości
    Po to zeby wydoic kase z klienta i zaskoczyc czyms konkurencje
    Tak naprawde wspomoc maja zabawe z fotografia, jednak wiele z tych ficzerow ma wplyw na to co prezentuje obraz wypluwany z aparatu

p.s. W zaufaniu powiem, iz wiele osob kompletnie nie uzywa stabilizacji, a w kwestii jakosci reprodukuja takie zdjecia, iz szczeke dlugo mozna zbierac z podlogi...

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 31.03.13 o 22:35

Uprawnienia umieszczania postów