Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Nie ma jednego miejsca, w którym zawsze jest taniej. Najlepiej śledzić porównywarki cenowe i serwisy aukcyjne, również zagraniczne.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Się zastanawiam czy lepszy będzie jednam E-M5 czy nowy PEN.
Ciężka sprawa tak wybrać.
Kolega niech sprawdza w porównywarkach, oraz w wątku dobra cena. I niech pod żadnym pozorem nie sprawdza cen już po nabyciu sprzętu!
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
EM5 czy EPL5? Trzeba by przeczytać te 385 stron...
Ja rzuciłem się na OM-D bo ma lepszą stabilizację, świetny wizjer i OLED, całkiem niezłe video, jest uszczelniany, dobrze się trzyma, jest ładniejszy moim zdaniem no i żona się zgodziła żebym już nie marudził
Pewnie gdybym kupił epl'a 5 to już bym rozmyślał o wymianie, podobnie jak to było z epl3. A tak może będzie mZD 12-40 f2 na gwiazdkę?
Zdecydowanie polecam dozbierać do OM-D.
Zdecydowałem się na E-M5. jestem przyzwyczajony do wizjera, no i stabilizacja mnie pociąga. Przygodę z Olympusem zacząłem od OM-10, który jeszcze mam no i parę obiektywów do niego z których zapewnie skorzystam. Potem przyszła pora na E-400 (wtedy to dopiero była cena... - kupiłem jak się tylko ukazał). Ale przeszkadzają mi szumy przy wyższym ISO i brak stabilizacji. Więc teraz zdecydowałem się na E-M5, który nie ma tych wad. Zresztą... może znaim kupię Olek wypuści coś innego?? A w międzyczasie cena E-M5 pewno trochę spadnie...
Wybór pomiędzy e-pl5 a om-d to tak jak wybierać pomiędzy skodą a volkswagenenem. Niby w obu silnik tego drugiego, ale to zupełnie inne auta. Jeżeli kogoś stać na om-d to zdecydowanie o-md, stabilizacja, uszczelnienia, wizjer i solidność wykonania warte są dopłaty. Jeżeli kogoś nie stać, niech bierze e-pl5. Koniec końców zdjęcia jakościowo będą takie same, tyle że om-d się je przyjemniej robi i można w trudniejszych warunkach.
Ostatnio edytowane przez luc4s ; 30.03.13 o 23:27