The question is: What is a Mahna Mahna?
W skrócie - robisz zdjęcie, potem aparat robi to samo, ale z zamkniętą migawką. Jak na obu w danym miejscu wystąpi świecący piksel lub inne odstępstwa od normalności, to są usuwane.
Z rawa też czy tylko z jpg-a ?
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
ok. rozumiemale czy to jest w OMD i czy a jeśli jest mogę nad tym panować w OMD. Bo dosłownie dodaj, usuń czarną klatkę w menu nie znalazłem. w canonie nie miałem najmniejszych problemów z długimi czasami nawet na najcieńszych szkiełkach. W OMD koszmarny banding przy długich czasach ( dla mnie to od mniej więcej 10s wzwyż) jest przykry. wpisywałemw popularnej wyszukiwarce ale bzdety jakieś pokazywała, nic użytecznego
Można włączyć lub nie. W OM-D: Menu własne -> G -> Red. szumu i tu do wybory Wł. lub Wył. Pomaga przy zdjęciach nocnych, bardzo pomaga.
Poniżej jest Filtr szumu (odszumianie) które należy koniecznie wyłączyć, moim zdaniem oczywiście![]()
mam wyłączone odszumianie i redukscję szumów a banding jest nadal ogromny, C50D robiłem 3 minutowe mnaświetlanie kitem i obrazek wyszedł super, OMD z 12-50 kilkanaście sekund i paski na focie są koszmarne.
To redukcję szumów ustaw na włączoną. Poprawi obrazki na długich czasach. Na portalach astronomicznych do astrofotografii polecają Canony 300D, 350D, 20D i 30D jako najlepsze do długich (30-600s) ekspozycji. Potem to już tylko specjalne kamery z aktywnym chłodzeniem za kilka kilkanaście tysięcy
Miałem kiedyś 20D i ISO 1600 miał porównywalne z OM-D ale przy kilkunasto sekundowych ekspozycjach nie było śladu przegrzewania matrycy. Cudów nie ma - mała obudowa powoduje problemy z rozpraszaniem ciepła. Najlepiej widać to na darkach wykonywanych przez Optycznych.pl podczas testowania aparatów.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
W E-PL3 w menu -> F są tylko kadry nocne - czy to to ?
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Niedawno bawiłem się w zdjęcia strumienia przez szary filtr 400x. Czasy przeważnie w okolicach 1-5s, ale jedno akurat w jakimś ciemniejszym miejscu i czas naświetlania wyszedł 50s. Opcję redukcji szumów na długich czasach, czyli to odejmowanie czarnej klatki mam na "Auto" (więc się załączyła), tę drugą mam na wył (włączona potrafi robić kolorowe placki).
Załączam wycinek 1:1 z tego zdjęcia, jpg prosto z puszki. Trochę szumów jest, ale ujdzie.
Kiedyś testowałem ten bajer z pokazywaniem się na lcd kolejnych etapów naświetlania (livebulb czy jakoś tak). Wygląda fajnie, ale szumy wychodziły koszmarne, więc zrezygnowałem z tego wynalazku![]()
Ostatnio edytowane przez ajt ; 9.03.13 o 23:53