Strona 380 z 475 PierwszyPierwszy ... 280330370378379380381382390430 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3.791 do 3.800 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

Cytat Zamieszczone przez yamada Zobacz posta
    mam może dla wielu dziwne pytanie, proszę nie dziwcie się ale, o co biega z tym dodawaniem, odejmowaniem czarnej klatki przy długich czasach, jak to jest w OMD czy to coś tam istnieje?
    Przy dłuższych czasach pod wpływem rozgrzania matrycy na fotkach pojawiają się niechciane artefakty. Odjęcie ciemnej klatki (fotka zrobiona z zamkniętą migawką) ma pomóc aparatowi znaleźć je i usunąć z właściwej fotki. Na E-3 używałem, na E-M5 jeszcze nie.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

W skrócie - robisz zdjęcie, potem aparat robi to samo, ale z zamkniętą migawką. Jak na obu w danym miejscu wystąpi świecący piksel lub inne odstępstwa od normalności, to są usuwane.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Z rawa też czy tylko z jpg-a ?
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

ok. rozumiem ale czy to jest w OMD i czy a jeśli jest mogę nad tym panować w OMD. Bo dosłownie dodaj, usuń czarną klatkę w menu nie znalazłem. w canonie nie miałem najmniejszych problemów z długimi czasami nawet na najcieńszych szkiełkach. W OMD koszmarny banding przy długich czasach ( dla mnie to od mniej więcej 10s wzwyż) jest przykry. wpisywałemw popularnej wyszukiwarce ale bzdety jakieś pokazywała, nic użytecznego

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Można włączyć lub nie. W OM-D: Menu własne -> G -> Red. szumu i tu do wybory Wł. lub Wył. Pomaga przy zdjęciach nocnych, bardzo pomaga.
    Poniżej jest Filtr szumu (odszumianie) które należy koniecznie wyłączyć, moim zdaniem oczywiście

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

mam wyłączone odszumianie i redukscję szumów a banding jest nadal ogromny, C50D robiłem 3 minutowe mnaświetlanie kitem i obrazek wyszedł super, OMD z 12-50 kilkanaście sekund i paski na focie są koszmarne.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez yamada Zobacz posta
    mam wyłączone odszumianie i redukscję szumów a banding jest nadal ogromny, C50D robiłem 3 minutowe mnaświetlanie kitem i obrazek wyszedł super, OMD z 12-50 kilkanaście sekund i paski na focie są koszmarne.
    To redukcję szumów ustaw na włączoną. Poprawi obrazki na długich czasach. Na portalach astronomicznych do astrofotografii polecają Canony 300D, 350D, 20D i 30D jako najlepsze do długich (30-600s) ekspozycji. Potem to już tylko specjalne kamery z aktywnym chłodzeniem za kilka kilkanaście tysięcy
    Miałem kiedyś 20D i ISO 1600 miał porównywalne z OM-D ale przy kilkunasto sekundowych ekspozycjach nie było śladu przegrzewania matrycy. Cudów nie ma - mała obudowa powoduje problemy z rozpraszaniem ciepła. Najlepiej widać to na darkach wykonywanych przez Optycznych.pl podczas testowania aparatów.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Z rawa też czy tylko z jpg-a ?
    Z rawa też.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

W E-PL3 w menu -> F są tylko kadry nocne - czy to to ?
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar ajt
    Mieszka w
    Radom
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Niedawno bawiłem się w zdjęcia strumienia przez szary filtr 400x. Czasy przeważnie w okolicach 1-5s, ale jedno akurat w jakimś ciemniejszym miejscu i czas naświetlania wyszedł 50s. Opcję redukcji szumów na długich czasach, czyli to odejmowanie czarnej klatki mam na "Auto" (więc się załączyła), tę drugą mam na wył (włączona potrafi robić kolorowe placki).
    Załączam wycinek 1:1 z tego zdjęcia, jpg prosto z puszki. Trochę szumów jest, ale ujdzie.
    Kiedyś testowałem ten bajer z pokazywaniem się na lcd kolejnych etapów naświetlania (livebulb czy jakoś tak). Wygląda fajnie, ale szumy wychodziły koszmarne, więc zrezygnowałem z tego wynalazku
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1do1.jpg
Wyświetleń:	287
Rozmiar:	113,7 KB
ID:	83000  
    Ostatnio edytowane przez ajt ; 9.03.13 o 23:53

Uprawnienia umieszczania postów