Strona 349 z 475 PierwszyPierwszy ... 249299339347348349350351359399449 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3.481 do 3.490 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

Zawsze najpierw dyskutuje o cenie a pozniej jak ja ustale to wyciagam karte te lub inna albo gotowke.Forma platnosci to jeden z rodzajow jej a nie sposob chwalenia sie.
    Teraz bede pytac o promocje promocji.Moze trafie na promocje promocji dwuwarstwowego papieru toaletowego(wreszcie przestane ten jednowarstwowy skladac na pol)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez krzjak Zobacz posta
    Dzisiaj możemy kupić aparat z dwoma obiektywami za 4.999 PLN oraz dodatkami (ja dostałem kubek aluminiowy, koszulkę oraz dmuchaną deskę do nauki pływania). Zakładająć z grubsza, że kit 12-50 kosztuje 1.000 PLN a 45-ka kolejne 1.000 PLN otrzymujemy świetne body za 2.999 PLN.
    Od dwóch tygodni dość szczegółowo analizuję Allegro i rynek i widzę, że za 1000 nie sprzedasz na pewno 12-50. Na Allegro leżała nówka (z kompletu z OM-D) za 800 zł i nikt nie kupił. Myślę, że góra 700 zł to jest maks ile można dostać. Co do 45, to używane w stanie idealnym chodzą po 800-850 zł, nówka, ale z gratis do OM-D to maksymalnie 900-950 zł. Tak się jakoś złożyło, że wpadło mi trochę dodatkowego grosza i też przeszedłem do m4/3 z dużego 4/3, ale przyjąłem inną strategię. Miałem wybór, OM-D + 14-42, albo e-pl3 + 12-50, 40-150, 45, 17 1:1,8. Wybrałem drugą opcję, zostało mi jeszcze sporo i zachorowalem na 75... Czy ją kupię to nie wiem, muszę to sobie przemyśleć i zobaczyć, jak przyjdzie 45 i 17 ile mi dają radości, jednak taka opcja ma to do siebie, że obiektywy nie tracą na wartości, a jak już to bardzo mało, natomiast OM-D na wiosnę pewnie będzie z 1000 zł tańszy i wtedy go kupię. Póki co jest zima i tak zdjęć się za dużo dla przyjemności nie robi. E-Pl3 całkowicie wystarcza, a i większy fun jest z jasnych szkieł, niż nowego body.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Tak szczerze powiedziawszy... nadmuchane nic o niczym. Laska i pstryk - klasyk, który rusza już chyba tylko młodych amatorów fotografii i młode amatorki modelingu, mających niewielkie wyobrażenie o rzeczywistości tej pracy.
    Wciągające jak witryna w kiosku ruchu, z której uśmiecha się setka lasek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Kto Cię robi w balona? Oszukał Cię ktoś? Straciłeś pieniądze? Sytuacja jest jasna: masz podaną cenę i albo kupujesz, albo nie. Ludzie sami się robią w balona, żyjąc w iluzji, że cały świat jest tylko po to, żeby im robić dobrze. A najlepsze jest to, że najbardziej narzekają Ci, którzy co roku kupują sobie nowe zabawki za grube siano, a jęczą, że sklep podniósł cenę o 300 zł.
    Juz ktos kiedys napisal ze te promocje powinny sie nazywac "obiektyw za 301 zl" albo "dodtkowa gwarancja za 300 zl" - jest to rownie uczciwe jak reklama "ceny bez VAT" zaraz po podnie3sieniu jej o 23%. Czy stracilem pieniadze? Nie - co nie znaczy ze mam pozostac obojetny wobec takich praktyk. Podoba Ci sie takie podejscie - Twoje prawo. Mnie sie nie podoba

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

z drugiej strony - równie dobrze można mieć pretensje do handlowców że ceny przed świętami podnoszą. Wiadomo okres żniw, więc trzeba drzeć...

drzeć kasę z klientów i drzeć się na cały głos że promocja... A popatrzcie choćby na Lego czy Barbie (popularne prezenty pod choinkę) teraz akcja - promocja - super oferta... może 5 - 10% rzeczywistegu upustu - czymś trzeba klienta przyciągnąć żeby u konkurencji nie kupiła ale... w styczniu te same zestawy będą obniżone 30 - 50% bo sklepy będą się chciały pozbyć stanów magazynowych a do kolejnego szału zakupów (dzień dziecka) będzie prawie pół roku...

W aparatach pewnie aż takich przecen nie będzie chociaż... Rozmawiałem wczoraj z jednym ze sprzedawców Olympusów - który przyznał że rynek zaakceptował dopiero cenę OMD na poziomie 3300 -3500 (4600 - 1100 za obiektyw). Wcześniej sprzedaż szła jak krew z nosa, dopiero teraz się ruszyło, i to nawet ładnie ruszyło pomimo że część klientów wybiera Fuji... Zdaniem owego sprzedawcy, po nowym roku, ceny OMD będą musiały wyraźnie spaść - inaczej znowu umrze sprzedaż
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Od dwóch tygodni dość szczegółowo analizuję Allegro i rynek i widzę, że za 1000 nie sprzedasz na pewno 12-50. Na Allegro leżała nówka (z kompletu z OM-D) za 800 zł i nikt nie kupił. Myślę, że góra 700 zł to jest maks ile można dostać. Co do 45, to używane w stanie idealnym chodzą po 800-850 zł, nówka, ale z gratis do OM-D to maksymalnie 900-950 zł. Tak się jakoś złożyło, że wpadło mi trochę dodatkowego grosza i też przeszedłem do m4/3 z dużego 4/3, ale przyjąłem inną strategię. Miałem wybór, OM-D + 14-42, albo e-pl3 + 12-50, 40-150, 45, 17 1:1,8. Wybrałem drugą opcję, zostało mi jeszcze sporo i zachorowalem na 75... Czy ją kupię to nie wiem, muszę to sobie przemyśleć i zobaczyć, jak przyjdzie 45 i 17 ile mi dają radości, jednak taka opcja ma to do siebie, że obiektywy nie tracą na wartości, a jak już to bardzo mało, natomiast OM-D na wiosnę pewnie będzie z 1000 zł tańszy i wtedy go kupię. Póki co jest zima i tak zdjęć się za dużo dla przyjemności nie robi. E-Pl3 całkowicie wystarcza, a i większy fun jest z jasnych szkieł, niż nowego body.
    Swoją wypowiedzią nie chciałem powiedzieć, ze nabywca OM-D powinien sprzedać kita i 45 -te i cieszyć się korpusem za 3tys złotych. Był to głos w dyskusji czy jest drogo czy tez nie, w szczególności w odniesieniu do wypowiedzi z okresu debiutu tego aparatu. W mojej opinii, nawet doliczajac, zgodnie z twoimi sugestjami te 200-300 złotych cena (oczywiscie teoretyczna) za body wydaje się atrakcyjna.
    Zwróć rownież proszę uwagę, ze aktualne ceny na Allegro są pochodną bieżącej promocji - cześć nabywców z góry zakłada, ze sprzedadzą to szkło bo nie pasuje do ich wizji - wydaje się ze masz podobne podejście ponieważ wspominasz jedynie o stalkach. Odrębna kwestia jest stosunek ceny kita do jego jakości w szczególności w aspekcie doświadczeń kolegi tomtomek, które opisał w wątku o X-E1.
    Rozumiem twoje podejście co do koncepcji wejścia w system. Sam rozwazalem podobne rozwiazanie niemniej jednak w moim przypadku kluczowy jest wizjer. Niestety, okulary (a zapewne i przyzwyczajenie) powodują ze kadrowanie bez wizjera, zwlaszcza w sloneczne dni, jest dla mnie szalenie uciazliwe przez co trace cala radosc z fotografowania.
    Zupełnie szczerze życzę Ci, abyś na wiosnę kupił OM-D o 1 tys złotych taniej, niemniej jednak osobiście w to nie wierze, chyba, ze pojawi się jego następca. Firmy fotograficzne rownież maja świadomość, ze o tej porze roku fotografu je się mniej stad promocje aby utrzymać poziom sprzedaży, dlatego nie wierze w nowy zestaw OM-D + 12-50 + 45 za 3999 złotych w pierwszej połowie 2013.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    Juz ktos kiedys napisal ze te promocje powinny sie nazywac "obiektyw za 301 zl" albo "dodtkowa gwarancja za 300 zl" - jest to rownie uczciwe jak reklama "ceny bez VAT" zaraz po podnie3sieniu jej o 23%. Czy stracilem pieniadze? Nie - co nie znaczy ze mam pozostac obojetny wobec takich praktyk. Podoba Ci sie takie podejscie - Twoje prawo. Mnie sie nie podoba
    A jaki wpływ ma organizator promocji na cenę aparatu? Żaden. Od ponad 20 lat ceny nie są już ustalane na poziomie centralnym przez państwowy organ, tylko indywidualnie przez sprzedawców, którzy mogą oferować aparaty nawet za milion od sztuki. Nie zachowujcie się, jakbyście z księżyca spadli albo zostali zahibernowani w komunie i dopiero co się obudzili

Kiedyś była promocja Olympusa, gdzie przy zakupie lustrzanki za friko można było dostać lampę i plecak, a na obiektywy był cashback. Ceny wtedy też poszły w górę, ale jakoś nie przypominam sobie, żeby ludzie tak jęczeli. Kupowali, bo się opłacało.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    A jaki wpływ ma organizator promocji na cenę aparatu? .....
    Wg oficjalnego cennika detalicznego Olympusa - OMD solo / kit powinen kosztować 4799 / 5690. Z tego co mi wiadomo to sklepy, nawet te biorące udział w promocji sprzedają taniej ...

Może było tak, że sklepy zamówiły kiedyś OMD myśląc że się będzie sprzedawał, niestety cena zablokowała sprzedaż, stąd tu i ówdzie pojawiały się "atrakcyjne" ceny na ten aparat - ale nie jako skutek strategii ale bardziej jako próba sprzedaży choćby po kosztach i odblokowania gotówki / linii kredytu kupieckiego etc...

Teraz jak jest promocja, być może sklepy uznały że nie ma co dokładać do interesu ale trzeba wykorzystać okazję (skoro rynek promocję chwycił) i coś zarobić...

---
    a co do pytania z cytatu - Olympus dobrze by zrobił gdyby cena startowa była 20 - 30% niższa, inaczej by to się wszystko układało. Promocja byłaby wtedy rzeczywistą promocją a nie próbą "po cichu" urealnienia cen. Ale to moja ocena cen w m4/3 i oczywiście zawsze można mi dać negatywa z komentarzem że na "marketingu się nie znam"
    Ostatnio edytowane przez Jan_S ; 22.12.12 o 11:32
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar daszek
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

OM-D userzy łączcie się! w głosowaniu

http://www.dpreview.com/news/2012/12...mera-2012-poll
    zdroofko
    Daszek ______________________________________________OM-D E-M5 7,5 12 12-50 45 60 40-150__Instagram

Uprawnienia umieszczania postów