Strona 332 z 475 PierwszyPierwszy ... 232282322330331332333334342382432 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3.311 do 3.320 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Uwazam,ze dziadostwem jest blokowanie elektoniczne zamiennikow.Napisalem to co Ty tylko innymi slowami.
    OK - ja raczej spodziewam sie ze najtansze ogniwa to te ktore nie przeszly kontroli jakosciowej (wzglednie tam gdzie je produkowano nie bylo zadnej kontroli jakosci) i stad bierze sie ryzyko. Niemniej faktem pozostaje ze da sie sporo taniej kupic dobrej jakosci zamiennik - a sporo oznacza nieraz kilkukrotnie mniejszy wydatek. Zgadzam sie ze blokowanie jest dziadostwem ale to jest najprostsza metoda na to zeby nadal zbijac kokosy na bateriach - i robi to w pewnym stopniu zarowno Panas jak i Oly

---------- Post dodany o 14:06 ---------- Poprzedni post był o 14:02 ----------

Cytat Zamieszczone przez LuiN Zobacz posta
    Rozsądnie używając OMD 500 zdjęć da się zrobić na jednym akumulatorze.
    Pytanie czy zawsze mozesz go uzywac rozsadnie. Ja robie zawsze RAW+jpg co dosc mocno zuzywa baterie i rzadko udaje mi sie wyjsc ponad 350 zdjec (zwlaszcza przy wlaczonej stabilizacji w obiektywie). Jak dolozysz do tego trudne warunki (upal lub zimno) to bywa jeszcze gorzej
    Ostatnio edytowane przez Vindex ; 5.12.12 o 15:33

| OlyJedi Awatar hadan
    Mieszka w
    pomorskie
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Tylko to raczej piszemy o normalnym uzytkowaniu a nie o pstrykaczach bez opamietania.
    W czasie pokazów lotniczych, szczególnie samolotów bojowych nie ma szczególnie dużo czasu na zastanawianie
    i medytacje. Myślę, że to rozumiesz.

Pozdrawiam

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Co do kontroli jakosci to w pewnym sensie masz racje.Bo.Bo powiedzmy do portu wplywa statek z kontenerami.W jednym kontenerze mamy palete z akumulatorkami co je to Casio sobie z fabryki zamowilo.Akumulatorki zostaja sprawdzone przez fachowcow i sie okazuje ze jedna paleta jakos sie woda zalala,druga jest dobra.Wiec te dobra zabieraja na tasme do paczkowni i drukni.Te zalana przejmuje ubezpieczalnia i idzie ona na przemial,lub na odzysk kosztow.Jesli fachowcy z ubezpieczalni stwierdza,ze akumulatorki w pewnym sensie sa sprawne to wtedy wkraczaja"sepy"kupuja to po malych pieniadzach i sprzedaja dalej do roznych firm "no Name".One tam juz sobie drukuja i pakuja jako zamienniki,nie maja prawa nadac wydruku orginalu.Rownolegle ta pierwsza sprawna paleta idzie na tasme i jest towar drukowany i pakowany.Idzie do sprzedania jako orginal.W tej drugiej palecie moze byc tak,ze 80% jest towaru nienaruszonego(bedzie dobry jak orginal,a nawet lepszy-zdaniem niektorych)Moze tez byc tak,ze 80% nie bedzie sie do niczego nadawac.Tez znajda sie kupcy i kupia.W mysl zasady ciemny lud kupi wszystko.
    Czy tak jest z akku do Olympusa-Nie wiem,nie temat to o tym.

Byla kiedys taka cena na "paluszki"-pelna lopata 10€ ,wiadro kart pamieci 50€.Opakowania byly tez po iles,po ile-nie wiem

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Oj, panowie, robicie jakieś spiski Nieoryginalne akumulatory są po prostu składane z seryjnych ogniw, zamawianych najczęściej jako uniwersalne (jeśli tylko się da), najczęściej u producenta mającego nieco słabsze osiągnięcia w tej branży i wsadzanych w zwykle bezprawnie skopiowane ''skorupki'' pasujące do danego urządzenia. Tam w środku nie ma żadnej wyższej filozofii - ogniwa chemiczne i odrobina elektroniki pilnującej parametrów granicznych. Różni się to trwałością głównie, pojemnością, a jak już bezpieczeństwem - to podczas ładowania, co w aparatach nie ma znaczenia, bo ładuje się to poza body. Choć nie są znane przypadki masowych wybuchów ogniw ''podrobionych'' (nie mylić z przypadkami wybuchu surowych ogniw bez elektroniki, składanych w baterie przez modelarzy np.).
    Sam używam od lat ''podróbek'' i w aparatach, i telefonach, i w nawet dość żarłocznym autonomicznym odkurzaczu i zwykle pracują krócej i szybciej się starzeją. Jednak gdy cena ma się jak 1:10, to nie ma się co zastanawiać.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Przy okazji, bo nie znalazłem - można bez żadnych zastrzeżeń ładować starsze baterie w nowszych ładowarkach (tych do ''szarych'' akumulatorów)?

Przy drugiej okazji - właśnie obrobiłem kilka ujęć z typowych imprezowych plenerów (wernisaż historyczny), 800 iso, długie czasy, otwarty kit. Prawdę mówiąc, nigdy nie miałem lepszych technicznie zdjęć - a miałem w łapach aparatów sporo, łącznie z nowszymi 5D. Nowa matryca jest świetna na wesela, oczywiście jeśli uda się przemycić do tej pracy coś tak ''śmiesznego'' jak m4/3.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    ...oczywiście jeśli uda się przemycić do tej pracy coś tak ''śmiesznego'' jak m4/3.
    Nie żartuj... A co ludzie powiedzą?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar lookee
    Mieszka w
    Gdzieś na południu
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Nie żartuj... A co ludzie powiedzą?
    A co mają powiedzieć? Przecież nie ważne czym, ważne jakie efekty.

A tak na poważnie: czy ktoś z Was forumowiczów ma doświadczenia w tym temacie? Tzn jakie są reakcje ludzi w sytuacjach profi?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez lookee Zobacz posta
    A tak na poważnie: czy ktoś z Was forumowiczów ma doświadczenia w tym temacie? Tzn jakie są reakcje ludzi w sytuacjach profi?
    Większość się niestety dziwnie patrzy, ''sceptycznie''. Czy to w reklamówkach, czy na weselach (dwa razy tylko miałem przyjemność, z fiszem; nie pstrykam zawodowo ślubów, ale czasem się zdarzy jak ktoś prosi).

| OlyJedi Awatar lookee
    Mieszka w
    Gdzieś na południu
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Większość się niestety dziwnie patrzy, ''sceptycznie''. Czy to w reklamówkach, czy na weselach (dwa razy tylko miałem przyjemność, z fiszem; nie pstrykam zawodowo ślubów, ale czasem się zdarzy jak ktoś prosi).
    No tak bo profi to musi mieć FF z długą lufą i GO musi być papierowa

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez lookee Zobacz posta
    No tak bo profi to musi mieć FF z długą lufą i GO musi być papierowa
    To niestety jest głównie zdanie ''profi''. Ludzie niezwiązanie z branżą mają prawo się nie znać.

Uprawnienia umieszczania postów