E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
To fakt, OM-D jest bardzo ergonomiczny, konfigurowalny i po prostu da się lubić. Ot. takie przedłużenie ręki i głowy, bardzo przyjemnie się nim fotografuje. Nieubłaganie zbliża się termin zwrotu (pożyczyłem w ramach forumowej wypożyczalni) i pewnie będę kolejnym, który zada kultowe pytanie: jak żyć?![]()
Cos w ten deseńNawet "oko w oko" porownalem wizjery OMD i A850. Oczywiscie w lustrzance, gdzie caly uklad matowka-pryzmat uwazany jest za najjasniejszy ze wszystkich lustrzanek i swietnie skorygowany optycznie, bylo w warunkach studyjnych dosc ciemno, kadrowalo sie troche trudniej. Zaskoczony bylem tez wielkoscia, bo wysokoscia ten w OMD odpowiada +/- temu w A850, tylko oczywiscie w lustrzance jest szerszy - kwestia proporcji. Jakos nie zgadza sie to z rysunkami na dpreview, gdzie jak widac oparli sie jedynie na liczbowych przeliczeniach...
---------- Post dodany o 22:09 ---------- Poprzedni post był o 22:04 ----------
Macalem przed zakupem w sklepie silvera i blacka. Nie odczulem roznicy, oba trzyma sie jak kazdego analogowego manuala, ergo z duzym szklem nie byloby latwo, ale z kitem, czy roznymi stalkami, daje rade. Wieksze znaczenie ma ta fajna gumka pod kciuka.
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
Oceniając EVF w OM-D należy pamiętać, że może on pracować w trzech trybach, jeżeli jest włączone auto przełączanie EFV/LCD. Obraz w jednym z nich jest wyraźnie większy niż w pozostałych ale ma naniesione parametry naświetlania na obraz. Ten tryb robi najlepsze wrażenie jak dla mnie.
Wlasnie taki tryb wtedy byl ustawiony. Sam sobie tez taki ustawilem, dodatkowo z opcja nie wyswietlania parametrow bez wcisniecia spustu do polowy, ot odpowiada mi najbardziej a obraz jest duzy![]()
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
ja również macałem i niedużą, ale jakąś różnicę zauważyłem - na korzyść srebrnego. A co do kciuka to fakt - bardzo dobra podpórka.
Wszystko się zgadza ... połówka gripa - za kolejnego tysiaka
... najpierw to trzeba się odkuć po zakupie OM-D
z.
ps. dla poszukujących: zauważyłem, że w Saturnach znowu się pojawiły za poniżej 5K i z ob. 45mm za 1zł
The question is: What is a Mahna Mahna?