Strona 28 z 475 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878128 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

Trudne Warunki to jest klucz i dlatego to pytanie zadałem - bo w dobrych to każdy system wspomagania ostrzenia da radę. Gdy zaś światła mało, to powiększanie fragmentu pokazuje tylko szum i trudno tam coś złapać.

Chciałbym mieć skalę odległości (taką prawdziwą, wycechowaną w metrach i zaznaczoną GO) wyświetlaną na ekraniku. Coś podobnego mają najnowsze NXy ale tylko z niektórymi obiektywami - znam to niestety tylko z instrukcji, ale zawsze to jakiś pomysł. Tylko że obiektywy m4/3 są chyba tak zrobione że tego się nie da zrobić. Szkoda.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Chciałbym mieć skalę odległości (taką prawdziwą, wycechowaną w metrach i zaznaczoną GO) wyświetlaną na ekraniku. (...) Tylko że obiektywy m4/3 są chyba tak zrobione że tego się nie da zrobić. Szkoda.
    Da się i zostało to już zrobione. Kamera Panasonika z matrycą i bagnetem mikro 4/3 ma ten ficzer.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar ciukacz
    Mieszka w
    bydzia
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

@Jan_S: to chyba body by musialo znac odleglosc punktu na ktory bylo ostrzone zeby cos takiego pokazac.

ale czemu na czyms takim poprzestawac ? funkcje takie jak np "hiperfokalna na kliknięcie" tez by kiedys pewnie sie przydala.
    dotykasz ekranik, body wie w co wycelowales (ile metrow od siebie) i ustawia optymalnie hiperfokalną (tak zeby dziura byla jeszcze w miare duza).

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Trudne Warunki to jest klucz ...
    dokładnie ... wielbiciele fotografii piwnicznej mają przerąbane.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ciukacz Zobacz posta
    @Jan_S: to chyba body by musialo znac odleglosc punktu na ktory bylo ostrzone zeby cos takiego pokazac.
    Przeglądałem kiedyś fotki z D700 i tam w exifie była odległość ostrzenia. Pierwszy raz się z czymś taki zetknąłem, zazwyczaj pole tej wielkości było bez wartości. Czyli, w niektórych systemach się da. Tak jak pisałem wcześniej w nowszych NXach też coś takiego jest. Tylko że wtedy chyba obiektyw musi mieć jakiś tor pomiarowy - elektroniczny odpowiednik skali rysowanej w klasycznych konstrukcjach na obiektywie. Bagnet i protokół komunikacyjny m4/3 chyba czegoś takiego nie przewiduje niestety.

Cytat Zamieszczone przez ciukacz Zobacz posta
    ale czemu na czyms takim poprzestawac ? funkcje takie jak np "hiperfokalna na kliknięcie" tez by kiedys pewnie sie przydala.
    dotykasz ekranik, body wie w co wycelowales (ile metrow od siebie) i ustawia optymalnie hiperfokalną (tak zeby dziura byla jeszcze w miare duza).
    Coś takiego miałem w analogowym Canonie - dwa pomiary odległości a automatyka dobierała odległość i przesłonę.
    Coś takiego byłoby super, ale to już nadmiar szczęścia wystarczy że by mi narysował na ekraniku to co właściciel dalmierza widzi gdy spojrzy na skalę na obiektywie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Bagnet i protokół komunikacyjny m4/3 chyba czegoś takiego nie przewiduje niestety.
    Za dwa, trzy lata bez elektrody wszczepionej w zwoje mózgowe i stosownego do niej interface w body, zdjęcia niestety nie zrobimy.

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

"hiperfokalna na kliknięcie..." i inna dowolna odległość ostrzena na kliknięcie wraz ze skalą odlełości i powiększeniem NIE NA CAŁY EKRAN masz w RICOH GXR = a także wiele funkcji których nie znajdziesz w żadnym innym dzisiejszym bezlusterkowcu. DA SIĘ.
    milczenie jest złotem

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

powiększenie na cały ekran to .... [co tu napisać by się za bardzo moderatorom nie narazić] ale w m4/3 np Panasonic ma powiększanie tylko w środku. Jest tam też taka prosta linijka "blisko-daleko" Do ideału brakuje ale zawsze to coś. Dlatego pytałem, czy w nowym Olympusie coś z tych pomysłów wdrożyli czy jest po staremu.

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

mogę się założyć (obym przegrał) że po staremu (przecież już PS-Lite wbudowali! - pamięci nie starczyło na pierdoły).
    milczenie jest złotem

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Chłopie, po prostu kup tego Ricoha i ciesz siebie i nas efektami.
    Ja pier... Ci co robią niezwykle zdjęcia dalej będą je robić. Tym co robią te zwykłe, aparat z iso pierdyliard i DR 50 EV i obiektywem 12-300 / 0,9 nie pomoże specjalnie.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Uprawnienia umieszczania postów