Strona 27 z 475 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777127 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

| OlyJedi Awatar ajt
    Mieszka w
    Radom
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

To coś dla wielu forumowiczów może być cennym argumentem w przygotowywaniu ładniejszej połówki na nowy wydatek

| OlyJedi Awatar Ar2
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Czy ktoś może coś napisać jak wygląda w nowym korpusie wspomaganie ostrzenia ręcznego? czy tylko tak jak w Penach - czyli lupa o dwóch powiększeniach, czy też są jakieś dodatkowe rozwiązania vide peak-mode z Sony, wskaźnik ostrości z Samsunga czy linijka "blisko-daleko" jak w Panasonicu czy Fuji?

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

wszystko to są biedarozwiązania -takie protezy które mają z wygodnym ostrzeniem tyle wspólnego co hak pewnego pirata w stopniu kapitana z ręką pianisty.

Niestety.
    Myślę że po takich osiągnięciach programistów jak "dramatyczna jakość zdjęć" i wbudowany program do upiększania modelek -nie starczyło już czasu i zapału na zrobienie chociażby sensownego ostrzenia dla manualnych szkieł. W sumie po co?
    By zrobić dobrze Voigtländerowi?
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 13.02.12 o 15:49
    milczenie jest złotem

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Voigtlander, też nie powinien spoczywać na laurach i delektować się mocowaniem m43 bezpośrednio w obiektywie, tylko pomyśleć o prostej elektronice w obiektywie.

Idealne ostrzenie w trybie portret.
    Dwa warunki:
    Body wykrywa twarz.
    Obiektyw jest sprzężony elektronicznie z body na zasadzie (1) mówi że jest obiektyw, (2) body wykrywa ruchy pierścieniem ostrzenia.

Działanie:
    Ostrzę sobie pierścieniem, body wykrywa twarz, dalsze kręcenie pierścieniem wywołuje automatycznie powiększenie na wybranej twarzy, doostrzam do końca, wciskam spust migawki do połowy, znika powiększenie, widzę pełny kadr, wciskam spust do końca - fotka zrobiona.

Dodatki:
    Możliwość sprzężenia pomiaru ekspozycji z detekcją twarzy.

Modyfikacje:
    Detekcja oka.
    Sygnalizacja ustawienia ostrości poprzez zmianę koloru ramki na pełnym podglądzie (tu nawet sprzężenia pierścienia ostrzenia z body nie potrzeba).
    Wybór punktów ostrzenia jak w lustrzance ( w zasadzie styknęło by 5 punktów, jeden w centrum, 4 w mocnych punktach). I rameczka działająca jak wyżej.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 13.02.12 o 16:28

| OlyJedi
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Idealnie byłoby gdyby z matrycy był czytany pełny sygnał. Wtedy nie trzeba powiększać całego obrazu, ale dać takie okienko jak w G3 tyle, że z fragmentem obrazu o pełnej rozdzielczości. Takie coś byłoby wystarczające do precyzyjnego wyostrzenia. Peaking i tak by się przydał jak nie ma czasu na kombinowanie, ale okienko z wysokiej jakości powiększonym framentem byłoby dokładniejsze.
    Ale na takie bajery pewnie przyjdzie poczekać do premiery GH3

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez grzyboo Zobacz posta
    Peaking i tak by się przydał jak nie ma czasu na kombinowanie,
    Panowie nie przeceniać w ślepo peakingu ... mam NEX'a od roku, dużo robię manualami i wierzcie mi (lub nie) ale wcale nie tak rzadko zdarzają się sytuacje, że nie ma żadnego peakingu, najczęście w trudnych warunkach oświetleniowych, czyli wtedy gdy najbardziej by się przydał. Po prostu nic się nie zakreśla, ani na pełnym podglądzie, ani w powiększeniu.

Jd
    Gość

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Panowie nie przeceniać w ślepo peakingu ... mam NEX'a od roku, dużo robię manualami i wierzcie mi (lub nie) ale wcale nie tak rzadko zdarzają się sytuacje, że nie ma żadnego peakingu, najczęście w trudnych warunkach oświetleniowych, czyli wtedy gdy najbardziej by się przydał. Po prostu nic się nie zakreśla, ani na pełnym podglądzie, ani w powiększeniu.
    Czyli co ? Bardziej chłyt marketingowy niz naprawde przydatne w trudnych warunkach narzędzie ?

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

naprawdę przydatny chłyt marketingowy -ale dalej biedarozwiązanie = nowy cyfrawy świat łolta disneja

Do tej pory te cuda niewidy nie potrafią swoją użytecznością i skutecznościa nawet w przybliżeniu dorównać dobremu wizjerowi z dobrą matówką albo dobremu odległościomierzowi.
    milczenie jest złotem

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jasand Zobacz posta
    Czyli co ? Bardziej chłyt marketingowy niz naprawde przydatne w trudnych warunkach narzędzie ?
    I tak i nie.
    Bo trudne warunki to brak światła, a jak światła ni ma to tak jakby nie fotografia
    Z drugiej strony, w tych trudnych warunkach, jak to nazwałem, plamka na dalmierzu się spisuje dobrze (jak i E-3 z 35-100 czy nawet z S30mm/1.4).
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 13.02.12 o 17:00

Uprawnienia umieszczania postów