Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Romek ma 100-300 i OM-D, ciekawe czy też zaobserwował ten problem.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
wyobraźmy sobie sekwencję:
naciśnięcie spustu migawki >wyjście z LV / zamknięcie migawki > przymknięcie przysłony do zadanej wartości > wyzwolenie migawki > powrót przysłony do wartości w trybie LV > otwarcie migawki / przejście do trybu LV
IMO jeśli aparat za szybko rozpocznie robienie zdjęcia nie czekając aż przysłona przyjmie otpowiednią wartość to może być lipa. Ale też w tym miejscu chciałbym wyrazić swoje ździwienie że coś takiego jak szybkość przysłony może być istotna. Tzn. wg powyższej sekwencji może być istotna, ale sądziłem że przysłona ma na tyle duży zapas że to nie będzie nigdy problemem. a tu się okazuje że może być inaczej.
@Jasand: 20/1,7 jest o rok starsza od 14/2,5
Mechanizm przysłony w 20mm 1.7 jest bardzo wolny , co mnie zszokowało odrazu po jego zakupie , z pewnością nie wyrobi 9kl/s
9kl/s OMD ma z raz ustawionym AF. Przysłona nie ma wtedy nic do roboty, nie otwiera się i nie zamyka. Problem może pojawić się z C-AF a to już nie 9 tylko chyba o połowę mniej. Tyle też nie naje rady? Bida w tym panasonicu
The question is: What is a Mahna Mahna?
mi znacznie czesciej przeszkadza shutter lag zauwazalnie wiekszy przy 20/1.7 niz 14-42. winna jest wlasnie ta przyslona.
mówisz że da się to zauważyć? no to faktycznie ciekawostka. Ciekawe z jak wieloma obiektywami ten problem występuje?
(pytanie w podtekście - czy występuje z sigmami 19stką i 30stką)
Ostatnio edytowane przez Jan_S ; 30.07.12 o 23:38