Strona 225 z 475 PierwszyPierwszy ... 125175215223224225226227235275325 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.241 do 2.250 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

| OlyJedi Awatar merti
    Mieszka w
    kajś miedzy Hanysomi a Góralomi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

Wracając jeszcze na chwilę, przypomnę też całkowicie darmowy AutoStitch, z którego panoramki trzeba samemu przyciąć
    E-420 +14-300 oraz inne szpeje
    From The Earth

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez thedoc Zobacz posta
    Zmieniając temat mam takie oto pytanie: posiadam teraz E-P2, który ogólnie mi pasuje ale wiadomo chciało by się mieć nową lepszą zabawkę. Czy uważacie, że jakość obrazu z OM-D w porównaniu z E-P2 jest wyraźnie lepsza? Dodam, że używam obecnie Panasona 20/1.7, którego darzę szczerym uczuciem Nie pytam o testy, wykresy i słupki, chcodzi o wasze subiektywne odczucie, w stylu miałem Pena a teraz OM-D i jest skok, czy coś takiego. Pytam bo w MediaM są raty 36 bez procentów i aż kusi żeby sobie zapodać OM-D. Proszę o parę słów porady bo po samym pomacaniu sprzętu nie jestem w stanie stwierdzić czy warto?
    To wszystko zależy, ja uzywam go (E-M5) z przyjemnością, dostaję piękny obrazek, ale chętnie również używam EPL-1. Jest szybciej, jest miły dla oka wizjer, jest większy itrochę lepszy obrazek, ale jeśli oglądasz swoje fotki na monitirze i drukuiesz max pocztówkę , to końcowa różnica nie będzie dla ciebie aż taka istotna.
    Jak masz fajne foty z 20/1,7 - pokaz je w wątku o tym obiektywie, jeden z userów szukał...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    To wszystko zależy, ja uzywam go (E-M5) z przyjemnością, dostaję piękny obrazek, ale chętnie również używam EPL-1. Jest szybciej, jest miły dla oka wizjer, jest większy itrochę lepszy obrazek, ale jeśli oglądasz swoje fotki na monitirze i drukuiesz max pocztówkę , to końcowa różnica nie będzie dla ciebie aż taka istotna.
    Jak masz fajne foty z 20/1,7 - pokaz je w wątku o tym obiektywie, jeden z userów szukał...
    Andrzeju a co po dłuższym użytkowaniu myślisz o ergonomii OM-D ? Miałem go w rękach tylko kilka godzin w hucie szkła i nie do końca przypadł mi do gustu. Myślę, że na dłuższą metę bez gripa się nie obejdzie, szczególnie w długimi obiektywami.

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Andrzeju a co po dłuższym użytkowaniu myślisz o ergonomii OM-D ? Miałem go w rękach tylko kilka godzin w hucie szkła i nie do końca przypadł mi do gustu. Myślę, że na dłuższą metę bez gripa się nie obejdzie, szczególnie w długimi obiektywami.
    Gdybym miał go nosić w dłoni kształt gripa zapadłby mi niekorzystnie w pamięci. Ja natomiast noszę go w plecaku i zapewne wyrzucę firmowy pasekzamieniająć na krótką pętlę z plastikowej taśmy na nadgarstek. Myślałem, że będę potrzebował gripa, ba nawet go chciałem zamówić, ale własnie zaczęła się przerwa OPl. Jak wiesz używam głównie dużych szkieł , które i tak trzeba podtrzymywać od spodu. Przy 20/1,7 ,14/2,5 czy 45/1,8 i małej wadzie szkła nie odczułem żadnego dyskomfortu bez gripa. Chociaż wolałbym jego profil jak w EPL-1, którego z 12-60 można pewnie podtrzymywać trzema palcami od spodu.

Pasują mi bardzo dwa pokrętła do regulacji, Wolałbym mieć równocześnie poziomicę i histogram. Bardzo dobrze fotografuje mi się na statywie z okiem przy wizjerze i wężykiem spustowym ( wyświetlacz nie męczy mi oczu). Szukam bardzo szybkiej karty SD by szybciej móc podejrzeć obrazki. (mam go ustawionego na 3x RAW i maxJPG co 0,7 EV). Nie mam problemów z jego ergonomią , trochę przeszkadza mi naga tylna ścianka z nieosłoniętym wyświetlaczem , którego nietrudno wydaje mi się jest porysować.

Na chwilę obecną bez gripa daję sobie radę. Ważniejsza na foto-wyprawie wydaje mi się druga i trzecia bateria w kieszeni.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez thedoc Zobacz posta
    Czy uważacie, że jakość obrazu z OM-D w porównaniu z E-P2 jest wyraźnie lepsza?
    Tak, jest wyraźnie lepsza.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Mam nadzieję że do ergonomii się przyzwyczaję, na razie dramat, nie mogę znaleźć podstawowych rzeczy - a penów nie miałem, więc i przyzwyczajeń nie mam. Różnica ogromna między lustrem a omd. Obrazek lepszy, a ilość funkcji i ustawień - przygniatająca.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Czego nie możesz znaleźć?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

się odnaleźć

| OlyJedi Awatar ayu
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

A ja mam takie pytanie do userów. Czy zadowoleni jesteście ze swojej wersji OM-D - czarnej bądź srebrnej i dlaczego właśnie taka wersja?
    Jeżeli chodzi o AutoStitch to o ile dobrze pamiętam ma jakieś ograniczenia odnośnie rozdzielczości. Natomiast darmowy całkowicie jest PhotoStitcher.
    Lubię sobie popstrykać.

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ayu Zobacz posta
    A ja mam takie pytanie do userów. Czy zadowoleni jesteście ze swojej wersji OM-D - czarnej bądź srebrnej i dlaczego właśnie taka wersja?
    Jeżeli chodzi o AutoStitch to o ile dobrze pamiętam ma jakieś ograniczenia odnośnie rozdzielczości. Natomiast darmowy całkowicie jest PhotoStitcher.
    Mam czarno-srebrną wersję, gdy zamawiałem nie było innej mozliwości w dostawach do Europy, szczerze mówiąc nie ma to dla mnie róznicy. może pozą tym , że stoi u mnie za szkłem OM 10, też czarno-srebrne.
    Jakość obrazka jest zupełnie inna niż w moim EPL-1.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 30.07.12 o 01:40

Uprawnienia umieszczania postów