i ja![]()
i ja![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
A ja jestem w mniejszości i wybrałem czarnego.
Zawsze miałem niepopularne poglądy...
E-M1, RX100, 12-40, 45.
Mój test gdzieś wcięło, więc wrzucam raz jeszcze, tym razem bez rozpisywania się.
Canon 5DII + EF 24-105 L | 24 mm | f/5,6 | 1/500 s | iso 100 | IS włączona
Olympus OM-D E-M5 + m.ZD 12-50 | 12 mm | f/5,6 | 1/1000 s | iso 200 | *IS włączona
Zdjęcia specjalnie niedoświetlone, żeby sprawdzić, jaka jest jakość obrazu po wyciągnięciu cieni w postprodukcji. Oba zdjęcia zostały przepuszczone przez LR 4.1 z tymi samymi ustawieniami: shadows +100, blacks +100, EV +1, wyostrzanie standardowo +25, odszumianie luminacji standardowo 0, odszumianie koloru standardowo +25. Po taki zabiegu zdjęcia wyglądają tak:
5DII
OM-D
I tradycyjnie cropy 1:1, Canon z lewej, Olek z prawej (zdjęcie z Canona zmniejszone do 16 mpx bez dodatkowego wyostrzania):
![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
No to mamy dowód, że 24-105L jest lepsze od 12-50![]()
Nigdy się nie tłumacz – przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą.
Mark Twain
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Dzisiaj nareszcie pooglądałem sobie tego Olka...w rzeczywistości jest malutki i cudowny...jedno ale...nieodzowny grip..koniecznie...to niestety podnosi już znacznie koszty, a konkurencja niestety nie śpi
![]()
Całe szczęście, że konkurencja nie śpi. Dzięki temu mamy większy wybór (i ból głowy)![]()
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Ostatnio edytowane przez elfior ; 30.06.12 o 19:50
na lcd jest kilkanaście opcji, do bieżących ustawień,
więcej jest w menu,
ze strony Olympusa możesz ściągnąć instrukcję,
dlaczego uważasz, że grip potrzebny? masz duże dłonie?
ja kupując kiedyś Nikona wolałem D300s od D7k m.in. ze względu na lepszy uchwyt w D300s
ale OM-D waży duuuużo mniej i można go stabilnie utrzymać nawet w 4 palcach
E-M5 | 12-40 | 75
To kwestia indywidualna, co się trzyma wygodniej.
Mi np D200 bez gripa nie trzyma się wygodnie. Tak samo OM-D lepiej z dwoma gripami.
Choć w sumie na mojego E-P3 też nadmiernie nie narzekam, ale tylko z krótkimi obiektywami go używam.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA