Strona 191 z 475 PierwszyPierwszy ... 91141181189190191192193201241291 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.901 do 1.910 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

Cytat Zamieszczone przez snuffi Zobacz posta
    Czy te zamienniki widziane są przez ładowarki uniwersalne typu Hahnel UniPal II itp?
    Nie mam takiej ładowarki to pewności mieć nie mogę... ale nie widzę powodu dla którego nie miały by być widoczne.
    Tylko "wielkie" firmy dają do swoich akumulatorów i ładowarek chipy - które sprawdzają oryginalność produktów, by nie współpracowały z zamiennikami... oczywiście to wszystko dla naszego dobra

Cytat Zamieszczone przez ajt Zobacz posta
    Czemu przeładowuje, jakieś konkrety?
    Akumulatory w OMD są robione w technologii litowo-jonowej. Czyli mają nominalne napięcie 3,6 volta na ogniwo.
    Maksymalne napięcie ładowania takich ogniw to 4,1V z (tolerancją 50 mV). Niższe napięcie ładowania oznacza niepełne naładowanie, a napięcie wyższe od granicznego jest szkodliwe - piszą o tym wszystkie źródła - zarówno w prasie jak i w internecie.
    Chińska ładowarka daje max. napięcie 8,3V (zmierzone, opisana jest jako 8,4) - podobnie jak ładowarki do wszystkich innych aparatów (kompaktów, lustrzanek, PEN'ów również) które miałem w rękach.
    A oryginalna ładowarka od E-M5 ma 8,7V... dzięki czemu z akumulatora 1000 mAh wyciągają 20% więcej - tylko jak długo...

Dla porównania technologia litowo-polimerowa ma nominalne napięcie 3,7V, oraz max. dopuszczalne napięcie 4,2V - też na mało dla ładowarki z OMD.

| OlyJedi Awatar tomtomek
    Mieszka w
    Kalisz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Siedzę sobie teraz w Dalmacji i poddaję OM-D szczegółowym testom "w praniu".
    I czym dłużej go używam, tym bardziej się do niego przekonuję.
    Kolejne zalety które zauważyłem:
    - rewelacyjna współpraca z filtrem ND400. Z założonym filtrem cały czas działa autofocus i wszystko widać przez wizjer. Jest to ogromna zmiana w stosunku do lutrzanek. Tam bez wzmocnienia obrazu w wizjerze była ciemnica, a autofocus za diabła nic nie ustawiał.
    - 12 mm to jest to. Praktycznie nie robię zdjęć 9-18, 12 mm mi spokojnie wystarcza. Różnica między 12 a 14 mm jest ogromna.

Są też i wady:
    - styl 2 wyświetlacza nie sygnalizuje prześwietlenia czy niedoświetlenia, tzn, gdy np jest za jasno na czas 1/4000, to w trybie A w wizjerze powinno mrugać 4000. Tak jest w trybie 1 i 3 oraz na ekranie, a w trybie 2 nie i można prześwietlić zdjęcie. To typowy bug i mam nadzieję, że go poprawią przy następnym firmware, bo lubię ten styl wizjera.
    - czujnik wizjera mógłby mieć ciut mniejsze opóźnienie. Ale może to przez moje okulary.

Mi zieloność ekranu pod kątem zupełnie nie przeszkadza, praktycznie bez wyświetlacza też mógłbym się obejść. W 100% zdjęć korzystam z wizjera.

Jakość zdjęć ocenie dokładniej po powrocie, ale na pierwszy rzut oka obiektyw 12-50 daje radę.

Z fotograficznym pozdrowieniem:

Tomek
    E-M1, RX100, 12-40, 45.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Awatar rymcymcym
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Dzieńdoberek

Jako świeżak na forum i w systemie chciałem się przywitać i dorzucić moje trzy grosze o OM-D E-5M

Powiem tak, zdjęcia robiłem już chyba prawie wszystkim (grabiami nie próbowałem ale podobno się da). Począwszy od małpek, zaawansowanych kompaktów np. Canon G2, bezlusterkowców - Nex 5, 5N, niepełnej klatki : C 40D, 7D, N D90, D300s, D7000, P K5 a na pełnej klacie skończywszy : 5DMII, D700.
    Ciągła wymiana (sprzedaż) sprzętu kosztowała mnie już w sumie...wolę nie liczyć ile na tym straciłem. Pod koniec "zabawy" z pomocą D700 + N24-70, N70-200 2.8 VRII osiągnąłem już chyba to o co mi chodziło - jakość obrazka + szybkość pracy AF ale... w tym dążeniu do osiągnięcia efektu nie było już miejsca na tzw. fun factor. Zdjęć robiłem coraz mniej..
    Kilogramy i gabaryty zmęczyły mnie do tego stopnia, że sprzedałem całe ustrojstwo (ze stratą.. a jakże) i zrobiłem zwrot o 180 kupując mikrusa E-M5.

Wiem..w porównaniu do opisanego wyżej zestawu N jakość obrazka nie taka, szybkość AF nie taka ale ludziska... FUN FACTOR zrywa sandały )
    Aparacik mam prawie zawsze przy sobie i już dawno nie cieszyłem się jak dzieciak robiąc zdjęcia i chyba o to właśnie chodzi, żeby hobby było przyjemnością. Niezdecydowanym polecam
    E-M1 mark II, 12-40/2.8, 45/1.8, FL-900R, kupa zapału i mało czasu

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Szczerze ?
    Spartaczył, jakbym miał kupować, to ani 12-ki ani OM-D bym nie kupił, po takiej rekklamie
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

IMO wklejanie kolejnych opinii z jakichś blogów pozbawione jest głębszego sensu. Sporo sztuk jest w forumowych rękach, wielu z nas miało okazję go pomacać i wyrobić sobie opinię.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

| OlyJedi Awatar skrzynka97
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    IMO wklejanie kolejnych opinii z jakichś blogów pozbawione jest głębszego sensu. Sporo sztuk jest w forumowych rękach, wielu z nas miało okazję go pomacać i wyrobić sobie opinię.
    gietrzy linkuje na potęgę wszystko co znajdzie na mu-43 czy dpreview
    ja uważam, że zaśmieca to forum

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez skrzynka97 Zobacz posta
    gietrzy linkuje na potęgę wszystko co znajdzie na mu-43 czy dpreview
    ja uważam, że zaśmieca to forum
    Zawsze możesz dać mi plusa alternatywnie w swoich (po zalogowaniu) ustawieniach wpisać gietrzy na liście użytkowników ignorowanych i teraz pozostaje ci już tylko zapisać zmiany.

Jerry czy teraz rozumiesz dlaczego?
    /eot

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Zawsze możesz dać mi plusa alternatywnie w swoich (po zalogowaniu) ustawieniach wpisać gietrzy na liście użytkowników ignorowanych i teraz pozostaje ci już tylko zapisać zmiany.
    Tylko,ze tu chyba nie chodzi o dawanie czy nie dawanie plusa.Czy tez o dodawanie do ignorowanych.Na Boga czy kazda bzdura napisana na anglojezycznej stronie musi urastac do prawd objawionych.Czy to,ze jak jakies angielskie,czy chinskie dziecko w nagrode o taty dostanie aparat pod warunkiem zeby wiecej spacerowalo a nie siedzialo w necie i bzdur nie pisalo,a pomimo tego siedzi i wypisuje o swojej nowej zabawce to my uwazamy,ze to teksty prawdziwych znawcow tematu.Tylko dlatego,ze po angielsku.Jeszcze pare lat a sami zaczniecie po angielsku na polskim forum pisac.

Awatar Obiektywny
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

No to może i ja dołożę swoje trzy grosze
    Dzisiejszy artykuł z Wirtualnej Polski: http://techtrendy.pl/title,Olympus-O...l?ticaid=5e933

Uprawnienia umieszczania postów