Oglądałem dzisiaj OMD u idiotów, i przyznam że co mnie zaskoczyło to gabaryty sprzętu.Nie myślałem ze na żywo to taki malutki aparacik, myślałem o nim pod kątem użytkowania z szkłami 4/3 ale przy tych gabarytach korpusu (nawet z gripem) chyba nie jest to optymalne rozwiązanie, aczkolwiek w filozofię systemu micro może i dobrze się wkomponuje.
E-3 z kitem,C-55, Canon T80 z kilkoma FD i AC oraz trochę antyków
Dziś byłem na planie gdzie ekipa kręciła kamerą EPIC RED materiał do emisji w TV. Zadziwiło mnie sakramencko, że 25 fps używali tyle co nic. Głównie kręcili w 36 i 50 fps.
Okazuje się że mają możliwość przyspieszenia, wyrównania zacięć w ruchu, i upłynnienia wszelkich niedoskonałości. Rzeczywiście na przykładach patrząc to jest to rozwiązanie dające dużo lepszą elastyczność niż skręcenie czegoś w 25 fps. jakoś to się nazywa po fachowemu ale oczywiście zapomniałemCiekawe czemu 30 fps nie daje tej przewagi. Może to kwestia odpowiedniego softu żeby wykorzystać te dodatkowe 5 klatek w ciągu sekundy. może to za mało żeby coś z tego wycisnąć. Jednak patrząc na to co oferuje RED to możliwość wyboru czy 25 fps czy 36 czy 50 czy 100 jak widać jest bardzo doceniana w branży... pewnie kolejny kierunek w cyfrówkach Pentax K01 daje możliwość wyboru między 60fps/50fps/30fps/25fps/24fps i dogadzają tym co chcą po bożemu 25 i tym co chcą coś więcej wykrzesać z filmu. pewnie gdyby w OMD się dawało wybierać jakaś grupa ludzi była by zadowolona
BTW pytanie ze świetlówką ciekaweteoretycznie mając kamerę 50 fps można by się każdą klatką wstrzelić w zaświeconą świetlówkę, albo w zgaszoną więc mogłaby ciągle świecić albo ciągle być zgaszona
![]()
Ostatnio edytowane przez dobas ; 17.05.12 o 04:32
Bardzo dobrze mi się pracuje z EPL-1 i 12-60 oraz 50-200 pomijając szybkość AF . Z OMD ma być trochę lepiej. Trzymam za obiektyw ( mocowanie statywowe w 50-200 ) lub trzyma palcami pod gripa. A ideologię mam w ... Założenia mikro4/3 wypełniają tylko stałki i 14-42 oraz 9-18. Reszta szkieł to i tak sa jakieś kompromisy. Wymienione szkiełka zresztą też w jakimś stopniu. Mając do wyboru kompromisy optyczne i ideologiczne , nie chcę rezygnować ze znakomitej optyki Zuiko.
Czekam na sensowny adapter m4/3-->4/3 z baterią lub jakąś hybrydę przyspieszającą AF w szklarni 4/3 na nowych body.
Pozdrawiam AP.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Wcześniej pisząc o tym problemie trochę się pomyliłem.
Na jedną klatkę 50 fps przypadają dwa "pagórki" (połowa sinusoidy).
Obojętnie jak będzie przesunięta klatka względem tych "pagórków" (przesunięcie fazowe) to każda klatka dostanie identyczną porcje światła.
Nie będzie również problemu kręcąc 100 fps.
Problem pojawi się dopiero przy 200 fps.
No i problem może się pojawić przy 30 lub 60 fps lub kręcąc 25/50 fps ale źródło światła o innej częstotliwości niż 50Hz np monitory komputerowe CRT (powiedzmy 60-75Hz) - częsty widok w wiadomościach telewizyjnych - migający monitor.
ALE ...
... jeśli znajdziesz jakieś prymitywne oświetlenie LED np jakąś jedną lampkę kontrolną (mam taką w lodówce, gołym okiem widać że mruga) to na jeden "pagórek" będzie jedna przerwa o czasie równym "pagórkowi" i zaobserwujesz to zjawisko.
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1
To nie są kompromisy ideologiczne. Wszystko zależy od preferencji i zastosowania. Jeśli Tobie zestaw Pen+12-60 pasuje to zapewne wiesz co mówisz. Jednak dla osób, które przykładowo preferują wałęsanie się z aparatem cały czas trzymanym w prawej dłoni takie rozwiązanie jest - delikatnie mówiąc - dalekie od optimum. Generalnie wszystkie aparaty bez wyprofilowanego gripa będą w takiej sytuacji mniej wygodne. Taka kombinacja będzie przecież optycznie przypominać NEX-a z przejściówką i podpiętym zoomem Sony/Minolta. Komuś takie rozwiązanie może odpowiadać, jednak osobiście nie idealizowałbym jego uniwersalności.
W żadnym przypadku nie polecałbym takiego rozwiązania jako uniwersalne , do mojej fotografii krajobrazowej jest zadowalające, a jakościowo w systemie E w tej chwili najlepsze. Od NEX-a 5n z jego dedykowanymi obiektywem kitowym wygodniejsze. ( wiem co piszę - miałem w rękach w Milówce).
Pozdrawiam AP.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Kolejny test, tym razem na http://www.photoreview.com.au/review...mpus-om-d-e-m5
ja wam podpowiem dlaczego jest 30 lub 60 klatek. U Japońców i Amerykanów napięcie sieciowe wynosi 127V to każdy wie. Ale nie każdy wie, że częstotliwość sieci też jest inna i wynosi 60 Hz. Odświeżanie w telewizorach NTSC też jest 60 Hz. To dla nich zrobiono nagrywanie 30/60 klatek.
Wczoraj ilość zdjęć ładowanych dziennie(uśredniona) z E-M5 do Flickr'a zrównała się z X-Pro1 i D800. E-M5 ma największą dynamikę:
http://www.iixn.pl/dev/d014/Default.aspx