Strona 174 z 475 PierwszyPierwszy ... 74124164172173174175176184224274 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.731 do 1.740 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Nie mnie ktoś oświeci. O co chodzi z tymi zdjęciami z Fuji? Niczego niezwykłego tam nie widzę. Takie kolory i taką rozpiętość tonalną można uzyskać w zasadzie każdym współczesnym aparatem cyfrowym produkującym rawy.
    Może to cena zmienia percepcje.

---------- Post dodany o 20:51 ---------- Poprzedni post był o 20:48 ----------

Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    Wszystkie. Dwa OM-D pracowały stacjonarnie (na wprost sceny i od strony perkusisty, obydwa z 12-50), a trzecim + 45/1.8 kręciłem przebitki z ręki (dlatego ostatnie sceny okazały się nieostre, ale to już moja ślepota, bo cała ostrość chodziła na MF).
    Teraz rozumiem, dlaczego stacjonarne zarejestrowały nieco ciemniejszy obraz.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Smardzewice
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Oglądałem dzisiaj OMD u idiotów, i przyznam że co mnie zaskoczyło to gabaryty sprzętu.Nie myślałem ze na żywo to taki malutki aparacik, myślałem o nim pod kątem użytkowania z szkłami 4/3 ale przy tych gabarytach korpusu (nawet z gripem) chyba nie jest to optymalne rozwiązanie, aczkolwiek w filozofię systemu micro może i dobrze się wkomponuje.
    E-3 z kitem,C-55, Canon T80 z kilkoma FD i AC oraz trochę antyków

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    Materiał do emisji w TV musi być nagrany w tempie 25 kl./sek., a konwersja materiału nagranego przy częstotliwości 30 kl./sek. do prędkości 25 kl./sek. prowadzi do rozmaitych zniekształceń.
    Dziś byłem na planie gdzie ekipa kręciła kamerą EPIC RED materiał do emisji w TV. Zadziwiło mnie sakramencko, że 25 fps używali tyle co nic. Głównie kręcili w 36 i 50 fps.
    Okazuje się że mają możliwość przyspieszenia, wyrównania zacięć w ruchu, i upłynnienia wszelkich niedoskonałości. Rzeczywiście na przykładach patrząc to jest to rozwiązanie dające dużo lepszą elastyczność niż skręcenie czegoś w 25 fps. jakoś to się nazywa po fachowemu ale oczywiście zapomniałem Ciekawe czemu 30 fps nie daje tej przewagi. Może to kwestia odpowiedniego softu żeby wykorzystać te dodatkowe 5 klatek w ciągu sekundy. może to za mało żeby coś z tego wycisnąć. Jednak patrząc na to co oferuje RED to możliwość wyboru czy 25 fps czy 36 czy 50 czy 100 jak widać jest bardzo doceniana w branży... pewnie kolejny kierunek w cyfrówkach Pentax K01 daje możliwość wyboru między 60fps/50fps/30fps/25fps/24fps i dogadzają tym co chcą po bożemu 25 i tym co chcą coś więcej wykrzesać z filmu. pewnie gdyby w OMD się dawało wybierać jakaś grupa ludzi była by zadowolona

BTW pytanie ze świetlówką ciekawe teoretycznie mając kamerę 50 fps można by się każdą klatką wstrzelić w zaświeconą świetlówkę, albo w zgaszoną więc mogłaby ciągle świecić albo ciągle być zgaszona

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez danmacz Zobacz posta
    Oglądałem dzisiaj OMD u idiotów, i przyznam że co mnie zaskoczyło to gabaryty sprzętu.Nie myślałem ze na żywo to taki malutki aparacik, myślałem o nim pod kątem użytkowania z szkłami 4/3 ale przy tych gabarytach korpusu (nawet z gripem) chyba nie jest to optymalne rozwiązanie, aczkolwiek w filozofię systemu micro może i dobrze się wkomponuje.
    Bardzo dobrze mi się pracuje z EPL-1 i 12-60 oraz 50-200 pomijając szybkość AF . Z OMD ma być trochę lepiej. Trzymam za obiektyw ( mocowanie statywowe w 50-200 ) lub trzyma palcami pod gripa. A ideologię mam w ... Założenia mikro4/3 wypełniają tylko stałki i 14-42 oraz 9-18. Reszta szkieł to i tak sa jakieś kompromisy. Wymienione szkiełka zresztą też w jakimś stopniu. Mając do wyboru kompromisy optyczne i ideologiczne , nie chcę rezygnować ze znakomitej optyki Zuiko.
    Czekam na sensowny adapter m4/3-->4/3 z baterią lub jakąś hybrydę przyspieszającą AF w szklarni 4/3 na nowych body.
    Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    BTW pytanie ze świetlówką ciekawe teoretycznie mając kamerę 50 fps można by się każdą klatką wstrzelić w zaświeconą świetlówkę, albo w zgaszoną więc mogłaby ciągle świecić albo ciągle być zgaszona
    Wcześniej pisząc o tym problemie trochę się pomyliłem.
    Na jedną klatkę 50 fps przypadają dwa "pagórki" (połowa sinusoidy).
    Obojętnie jak będzie przesunięta klatka względem tych "pagórków" (przesunięcie fazowe) to każda klatka dostanie identyczną porcje światła.
    Nie będzie również problemu kręcąc 100 fps.
    Problem pojawi się dopiero przy 200 fps.

No i problem może się pojawić przy 30 lub 60 fps lub kręcąc 25/50 fps ale źródło światła o innej częstotliwości niż 50Hz np monitory komputerowe CRT (powiedzmy 60-75Hz) - częsty widok w wiadomościach telewizyjnych - migający monitor.

ALE ...

... jeśli znajdziesz jakieś prymitywne oświetlenie LED np jakąś jedną lampkę kontrolną (mam taką w lodówce, gołym okiem widać że mruga) to na jeden "pagórek" będzie jedna przerwa o czasie równym "pagórkowi" i zaobserwujesz to zjawisko.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Bardzo dobrze mi się pracuje z EPL-1 i 12-60 oraz 50-200 pomijając szybkość AF . Z OMD ma być trochę lepiej. Trzymam za obiektyw ( mocowanie statywowe w 50-200 ) lub trzyma palcami pod gripa. A ideologię mam w ... Założenia mikro4/3 wypełniają tylko stałki i 14-42 oraz 9-18. Reszta szkieł to i tak sa jakieś kompromisy. Wymienione szkiełka zresztą też w jakimś stopniu. Mając do wyboru kompromisy optyczne i ideologiczne , nie chcę rezygnować ze znakomitej optyki Zuiko.
    Czekam na sensowny adapter m4/3-->4/3 z baterią lub jakąś hybrydę przyspieszającą AF w szklarni 4/3 na nowych body.
    Pozdrawiam AP.
    To nie są kompromisy ideologiczne. Wszystko zależy od preferencji i zastosowania. Jeśli Tobie zestaw Pen+12-60 pasuje to zapewne wiesz co mówisz. Jednak dla osób, które przykładowo preferują wałęsanie się z aparatem cały czas trzymanym w prawej dłoni takie rozwiązanie jest - delikatnie mówiąc - dalekie od optimum. Generalnie wszystkie aparaty bez wyprofilowanego gripa będą w takiej sytuacji mniej wygodne. Taka kombinacja będzie przecież optycznie przypominać NEX-a z przejściówką i podpiętym zoomem Sony/Minolta. Komuś takie rozwiązanie może odpowiadać, jednak osobiście nie idealizowałbym jego uniwersalności.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    To nie są kompromisy ideologiczne. Wszystko zależy od preferencji i zastosowania. Jeśli Tobie zestaw Pen+12-60 pasuje to zapewne wiesz co mówisz. Jednak dla osób, które przykładowo preferują wałęsanie się z aparatem cały czas trzymanym w prawej dłoni takie rozwiązanie jest - delikatnie mówiąc - dalekie od optimum. Generalnie wszystkie aparaty bez wyprofilowanego gripa będą w takiej sytuacji mniej wygodne. Taka kombinacja będzie przecież optycznie przypominać NEX-a z przejściówką i podpiętym zoomem Sony/Minolta. Komuś takie rozwiązanie może odpowiadać, jednak osobiście nie idealizowałbym jego uniwersalności.
    W żadnym przypadku nie polecałbym takiego rozwiązania jako uniwersalne , do mojej fotografii krajobrazowej jest zadowalające, a jakościowo w systemie E w tej chwili najlepsze. Od NEX-a 5n z jego dedykowanymi obiektywem kitowym wygodniejsze. ( wiem co piszę - miałem w rękach w Milówce).
    Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Mieszka w
    Falenty Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

ja wam podpowiem dlaczego jest 30 lub 60 klatek. U Japońców i Amerykanów napięcie sieciowe wynosi 127V to każdy wie. Ale nie każdy wie, że częstotliwość sieci też jest inna i wynosi 60 Hz. Odświeżanie w telewizorach NTSC też jest 60 Hz. To dla nich zrobiono nagrywanie 30/60 klatek.

Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Wczoraj ilość zdjęć ładowanych dziennie(uśredniona) z E-M5 do Flickr'a zrównała się z X-Pro1 i D800. E-M5 ma największą dynamikę:
    http://www.iixn.pl/dev/d014/Default.aspx

Uprawnienia umieszczania postów