Strona 113 z 475 PierwszyPierwszy ... 1363103111112113114115123163213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.121 do 1.130 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Może dla Ciebie to żadna filozofia, ale ja się przyznam że wywoływać RAWów nie umiem. Tzn. poczytałem sobie tu i ówdzie jak się to robi i jakiś plik wynikowy mi wyjdzie, problem w tym że zazwyczaj moje efekty są gorsze od jpga z puszki. Chętnie pouczyłbym się tego, tylko nie przez internet ale na normalnym kursie gdzie na bieżąco mógłbym o poszczególnych etapach obróbki z prowadzącym porozmawiać.

Jest na tym forum kilka osób które sobie świetnie z RAWami radzą. Ale właśnie z racji pewnej kontrowersyjności poglądów mynameisnobody wydaje mi się on ciekawym kandydatem do poprowadzenia takich warsztatów.
    Ja do .orf używałem Olympus Master i Raw Therapee. OM jest łatwy i na nim się uczyłem - potem przesiadłem się na RT - jest dość podobny do OM ale posiada już większe możliwości. W zasadzie to trzeba pamietać na początku aby nie przeostrzać niepotrzebnie zdjęcia i nie wyciągać niczego na siłę z cieni.
    Fajne tutoriale są na CanonBoard.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Na Dpreview pojawiły się sample RAW i JPG z OM-D ich sceny studyjnej w porównywarce dla różnych iso Nie ma jeszcze testu OMD ale widać że pracują nad nim. Można otworzyć test dowolnego aparatu i sobie porównać sample.
    Jak dla mnie nowy Oly całkiem dobrze sobie radzi nawet jak porównamy do czołówki N C i widać różnicę w obrazku na plus w porównaniu do penów 3.

darkelf
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Ja do .orf używałem Olympus Master i Raw Therapee. OM jest łatwy i na nim się uczyłem - potem przesiadłem się na RT - jest dość podobny do OM ale posiada już większe możliwości. W zasadzie to trzeba pamietać na początku aby nie przeostrzać niepotrzebnie zdjęcia i nie wyciągać niczego na siłę z cieni.
    Fajne tutoriale są na CanonBoard.
    Przy pracy z RT polecam zawsze zaczynać od profilu "Neutral", wtedy nie ma problemu.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

EM5 vs GH2
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar MCR
    Mieszka w
    Toruń/Mała Nieszawka
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Witam,
    miałem sobie odpuścić, ale wpisy na ostatnich stronach tego tematu niestety nie pozwoliły mi przejść obojętnie obok tego, co wypisujecie.
    Może na początek parę słów o sobie, bo to mój pierwszy post na tym forum.
    Fotografuję kilka ładnych lat - moim bazowym systemem jest Pentax. Użytkuję K-5 wraz z Limitedami FA (31,43,77). Często korzystam też z 5DMkII (24-105 i 70-200 2.. Piszę o tym, bo gdy czytam wypowiedzi co poniektórych, to dochodzę do wniosku, że świat otrzymałby tysiące fotografów z najwyższej półki - gdyby nie ten brzydki Olympus, który to szumi jak Morze Ochockie... Ileż to talentów się marnuje, iluż Avedonów, Capów czy też Bressonów nie może wykazać swojego telentu, bo Olympus nie ma FuFu i na dodatek słabą matrycę.
    Koledzy, nie pouczając - też kiedyś miałem taki pęd do gładkich zdjęć. Do nieskazitelnego ISO, wysokiej dynamiki. Gonitwa - K200 na K20, K-7, romans z 5D, potem 5DMkII, K-5, wymiana zoomów DA* na obiektywy FA Limited.... Tylko, że to niczego nie dało. "Co po ostrych zdjęciach, kiedy nie ma ostrych pomysłów" powiedział kiedyś Jean-Luc Godard - i miał 100% rację.
    Zrobiłem taki przydługawy wstęp, bo takiego jęczenia dawno nie czytałem jak na Tym forum. Ludzie kochani, macie świetne sprzęty, znakomitą optykę, jeden z najlepszych systemów AF i jedyny sensowny system bezlusterkowy (którego to właśnie sprawa przygnała mnie bym sobie doczytał parę rzeczy...) Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma. Użytkując K-5, który to jest świetnym aparatem zauważyłem, że obrabiając zdjęcia w Aperture często sięgam po Silver Efex, by choć trochę portretom dodać ziarna. Może to wpływ analogowego HP5+, który nie może się skończyć w MZ-5n. Nie wiem. Wiem tylko, że jak nie ma się pomysłów na zdjęcie, jak nie chce się ruszyć tyłka by zrobić fotkę - to każdy argument będzie dobry.
    Narzekacie na OM-D ? Mały, świetny aparat, z niemniej dobrymi obiektywami typu 12/2.0 czy 45/1.8... Czego więcej potrzeba ? Pierdyliarda ISO ?
    Wszedłem na to forum, bo zawsze lubiłem Olympusa - nie będę tego ukrywał. Nigdy nie miałem, ale dzięki OM-D być może to się zmieni. Do K-5 z Limitedami dokładam przenośny zestaw - albo Fuji X100, albo OM-D. X100 ciągnie mnie bardziej - bo tam nie można iść na łatwiznę. Przyspawany obiektyw uczy pokory, duża GO (stosunkowo) nie pozwala beznamiętnie pstrykać fotek na pełnej dziurze pozostawiając tło maślanemu bokeh. Parę ostatnich dni pochodziłem z FA*24/2.0 dopiętym do K-5 i wiem, że korzystając z takiego zestawu, oprócz światła należy zwracać uwagę na kompozycję - coś co często było przeze mnie z wygody i lenistwa zastępowane bokeh.
    Sam OM-D uważam za świetne posunięcie Olka i trzymam za niego kciuki.
    Naprawdę Koleżanki i Koledzy - wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma. Wystarczy docenić sprzęt jakim się robi zdjęcia i zdać sobie sprawę, że najlepszy system to ten, który mamy w głowie. Bez tego możemy jedynie zabłysnąć wysokim, niskoszumiącym ISO czy też papierową GO. Fajnie, ale nudzi się to równie szybko jak "Łosoś na parze w sosie porowym" jedzony codziennie.
    Na koniec wystarczy chyba sobie zdać sprawę, że większość dzisiejszych aparatów bez względu na markę nie jest ograniczeniem dla żadnego fotografa-amatora. Jedyne ograniczenia są praktycznie w nas samych - a narzekanie na ISO, dynamikę to jedynie wymówki by nie podnieść 4 liter i nie zrobić kolejnego przemyślanego ujęcia.
    Pozdrawiam serdecznie mając nadzieję, że nikogo nie uraziłem.

P.S. Moje jedyne zdjęcie wystawowe (100x70) zrobiłem przeciętnym pentaksem (chyba K200D) na wysokim ISO i podłączonym zoomem.
    Ostatnio edytowane przez MCR ; 10.04.12 o 15:02

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Proszę grzecznie się zachowywać.

I wrócić do meritum a nie filozoficznych przytyków
    Ostatnio edytowane przez grizz ; 10.04.12 o 20:42
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

no właśnie> przesiadkę do konkurencji (oprócz ocz. pentaxa bo dzięki MCR po przeczytaniu bajki o pentaxie -to nawet patykiem).

Czy w końcu ktoś zauważy że nawet tu jest coraz mniej olympusowców?
    Karmicie się nawzajem śmiesznymi opowiastkami typu TRINE-MOS czy FUJI SCCD przy każdej nowej premierze czy innymi bajeczkami przypominającymi że nie jest wcale tak źle (MCR). A potem -cisza >BACZNOŚĆ: cieszyć się z tego co jest!
    A jest... FAKE-OM > szczyt pagórka lodowego wytworzonego armatką do śniegu (zamiast śniegu jest kasa tych którzy ten bałagan od lat finansują -aka nabywcy 4/3). Wszystko to podparte paroma deskami i związane sznurkiem.

Ci którzy poważniej się foto zajmują nawet olympusa nie biorą pod uwagę>?<
    Chyba że jako kompakt do kabzy -a nie normalny system do wszystkiego.

Mnie tam wsio-jedno ale posłanie całej mojej szklarni po 8 latach na emeryturę będę olympusowi długo pamiętał
    ZD50
    ZD14-54
    ZD50-200 +EC1.4
    ZD14-35
    ZD11-22
    ZD25
    PL25mm
    PL14-50
    nie licząc poślednich słoików/
    a jestem pamiętliwy (to jedna z moich słabości).

W zamian zostaję obdarowany "biedaprzejściówką MMF-3" do przypudrowanego na OM - Pena z przestarzałą matrycą i z obsługą a la iphone dla krasnoludka.

Ba-!
    Alternatywnie ma nawet średniej jakości tele czy zooma z poczciwym światłem f3.5 na tą słiti-zabaweczkę.

moje wymagania były minimalne -żeby nie było gorzej niż było...

niestety było lepiej niż będzie.

olyyyyympusss -nic się nie staaaało!
    Nieestałoooo się niiiiiic!

Róbcie "Falę".
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 10.04.12 o 21:47
    milczenie jest złotem

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Proszę grzecznie się zachowywać.

I wrócić do meritum a nie filozoficznych przytyków
    Możesz z łaski swojej wyjawić z jakiego powodu usunięto moje posty? Co ciekawe jeden pozostał w formie cytatu, co tylko świadczy o poziomie moderacji. Jak już cenzurować to z głową.
    Czy to jest zapytanie grzeczne , czy niegrzeczne? A może nie ma temat?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Nie pozostał, tylko pojawił się po cięciu.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    Mnie tam wsio-jedno ale posłanie całej mojej szklarni po 8 latach na emeryturę będę olympusowi długo pamiętał
    ZD50
    ZD14-54
    ZD50-200 +EC1.4
    ZD14-35
    ZD11-22
    ZD25
    PL25mm
    nie licząc poślednich słoików/
    a jestem pamiętliwy (to jedna z moich słabości).
    Nie ma co, na bezmala dekade obcowania z E-systemem stales sie strategicznym klientem.
    I faktycnie Olek moze czuc sie nietaktownie, ze z taka szklarnia zostawil Cie na pastwe losu...

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Uprawnienia umieszczania postów