W zasadzie bazowe iso jest bliższe 100 niż 200.
W zasadzie bazowe iso jest bliższe 100 niż 200.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Ale brzmi lepiej dobre 1600 niz dobre 800 prawda?
Tak, tak, jeden wielki walek wg mnie... chcialbym miec dobre iso 100-800 wiecej w mikro mi nie potrzeba!
pozdrowionka
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
wałek ale skuteczny -te supernajshighiso czułości to też ciągnięte w górę niedoświetlone 800 czy coś koło tego.
Nie byłoby w tym nic złego gdyby takim wybrykom przyrody jak mnie pozostawiono niskie czułości z wielką dynamiką -bym nie musiał domykać przysłony lub używać filtrów masakrujących kontrast w nawet najlepszym szkle (używam B&W KSM )pod światło
Przy tak efektywnej stabilizacji obrazu można by się pokusić o ISO25... -mając szkła SGH... -ahhh zapomniałem że to olympus > sell&forget
milczenie jest złotem
Można byłoby mówić i wałku, gdyby istniała jedna jedynie słuszna metoda ustalania wartości iso. Niestety jest ich kilka (w czasach fotografii analogowej było podobnie) i każda jest tak samo poprawna.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
pomylec, ze kiedys w cyfrance mialem iso 6....
pozdrowionka
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
A gdyby tak... albo ... Byłoby fajnie... mogliby w tym Olympusie... bo Nikon... a w Canonie...i w ogóle powinni...
Chyba polecę do nich i im wygarnę, że nie czytują naszego forum. Skandal !!!
Kiedyś byłem swiadkiem zakupów na bazarku.
Jedna Pani podchodzi do stoiska i pyta:
"Po ile ten bezrękawnik?"
Sprzedawca:
"45"
Pani:
"Hmmm,fajny, ale żeby miał rękawy. Do widzenia "
Ostatnio edytowane przez jozinzbazin ; 4.04.12 o 09:20
Bardzo się cieszę, ze pomysł z testowaniem zabawek tak ładnie zaskoczył
A to dopiero początek niespodzianek
---------- Post dodany o 16:12 ---------- Poprzedni post był o 16:09 ----------
Wątek z Testem wydzieliłem: https://forum.olympusclub.pl/threads...orstwa-fatmana
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
[QUOTE=nyny;810200]And story so far...
Dzizaz ile mozna tych bzdur o matrycy kodaka i niestworzonych wlasciwosciach czytac...
Moze ktos mi po prostu wrzuci jakis obrazek co to pokaze, bo jakos nie potrafie sie doszukac takowego w tfurczosci klakierow owego matrycowego cudu...
Taki prosty przykład, zrobione pare dn temu. Jedno z E500 (iso 100) drugie z E-PL2 (iso 200) . Zgaduj zgadula , które .
zdjęcie z jakiego aparatu
![]()