Strona 153 z 475 PierwszyPierwszy ... 53103143151152153154155163203253 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.521 do 1.530 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

LR 4.1 RC 2 ze wsparciem dla EM5 już dostępny
    http://labs.adobe.com/technologies/lightroom4-1/
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Zapomnijcie o 4/3. Już najwyższy czas...
    A ja mysle ze Olek nas w kwesti systemu 4/3 jeszcze zaskoczy pozytywnie :P
    Choc mnie juz pewnie bedzie wszystko jedno.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta

T.
    A mnie nie będzie stać:P
    W końcu powiedzieli, że pracują nad następcą E-5. Gdyby wsadzili bebechy OM-D do puchy E-x i dali np. nowy system AF (więcej punktów, żeby na tle konkurencji ładnie wyglądało), to byłby bardzo ładny następca Istotny jest stosunek możliwości do ceny.

Centus
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta

T.

milo bylo by zobaczyc puszke duzego 4/3 z matryca o takich albo lepszych wlasciwosciach jak ta w OM-D , taki E-7 bylby pewnie fajnym aparatem

tylko pozostaje znowu kwestia ceny , nowy E-5 do tanich nie nalezy i w ramach tej ceny mozna juz poszukac cos z innej stajni o lepszych mozliwosciach ,

nie licze wiec zeby potencjalny E-7 byl w akceptowalnej cenie , licze stosunek cena do mozliwosci

mnie sie wydaje ze kluczem do przetrwania duzego 4/3 bedzie rozwoj lini obiektywow , to moze byc prawdziwy sygnal do pozostania lub opuszczenia obozu

mnie w duzym 4/3 brakuje jasnych stalek w rozsadnej cenie i dostepnosci , widze za to, ze ladnie rozwija sie oferta obiektywow staloogniskowych w mikro 4/3 ,

tylko ze ta linia aparatow mnie nie przekonuje (lubie wizjer optyczny) a dodatkowo brak tam jasnego tele cos a la ZD 50-200 swd

pewnie jezeli Olympus nie da jasnego sygnalu ze bedzie rozwijal duze 4/3 , pozostanie albo migracja na mikro 4/3 oraz kupno jasnych stalek i czekanie na kolejne , albo zmiana stajni dla tych ktorzy chca koniecznie wizjer optyczny , patrzac na zdjecia z nowych obiektywow mikro 4/3 widze ze pomimo malej matrycy to dobre szkla Zuiko ktore moga byc bez stresu uzyte od "pelnej dziury" daja swietne efekty w kwestii uzyskania ciekawej GO , zeby takie cuda byly w duzym 4/3 to by byla bajka

natomiast od jakiegos czasu siedze jedna noga w innym systemie , poki co poznaje co moze mi dac tzw pelna klatka , ale najwiekszym szokiem dla mnie jest to ze mam gigantyczny dostep do obiektywow , od wyboru do koloru , w cenie ok 1k pln za sztuke , bez problemu moge kupic jasne stalki o ogniskowych od 20mm , 35mm , 50mm , 85mm , co prawda uzywane , ale czasami jeszcze z gwarancja i taka zabawa obiektywami staloogniskowymi mi sie podoba

---------- Post dodany o 10:21 ---------- Poprzedni post był o 10:17 ----------

Cytat Zamieszczone przez Wesoły Miś Zobacz posta
    A mnie nie będzie stać:P
    W końcu powiedzieli, że pracują nad następcą E-5. Gdyby wsadzili bebechy OM-D do puchy E-x i dali np. nowy system AF (więcej punktów, żeby na tle konkurencji ładnie wyglądało), to byłby bardzo ładny następca Istotny jest stosunek możliwości do ceny.

no i o ten stosunek mozliwosci do ceny , wszystko sie ostatnimi czasy rozbija , majac do wyboru zakup nowego E-5 lub potencjalnego nastepcy E-7 albo powiedzmy lekko uzywane (ale jeszcze z gwarancja) body konkurencji , mam na mysli powiedzmy D700 albo 5D MKII oraz biorac pod uwage oferte szklarni w tamtych systemach , wybor moze byc trudny

gdyby Olek , odpuscil z lekka metode pozycjonowania modeli cena , pewnie mniej bylo by marudzenia na forum a wiecej nowych postow odnosnie zakupow i radosci z nowego sprzetu

| OlyJedi Awatar Karampuk
    Mieszka w
    Włocławek - miasto nad Wisłą
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

" Jakbyś tak gorliwie nie deklarował się zawczasu, pioruny nie strzelałyby
    A tak serio - wiele stracisz z takim nastawieniem do życia. Pioruny nie zawsze strzelają. "

Pioruny strzelają = (dla mnie metaforyczne) "pioruny strzelają" = egzaltacja, radość, olśnienie, uniesienie lub czsem orga..(

" Niektórzy, ściślej. "

Przeleciałem fora sprzętowe.. i każdy sprzęt jest be i fe (często dla tych co nigdy nie byli w jego pobliżu) Widziałem w tym wątku np. porównanie klasy cenowej lustrzanki z bezlusterkowcem

" U mnie ostatnio prywatnie test wygrał aparat za 300 złotych:
    http'://as.elte-s.com/temp/16mpx.jpg
    "

Fajnie. Bo cena nie świadczy o przydatności produktu. (Po co mi ciągnik siodłowy do jazdy na wczasy?)

Po prostu chciałem napisać, że kolejny raz to co przeczytałem nie zgadza mi się z tym co widziałem
    XZ-2|D800E|moje 500px

| OlyJedi
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karampuk Zobacz posta
    Przeleciałem fora sprzętowe.. i każdy sprzęt jest be i fe (często dla tych co nigdy nie byli w jego pobliżu) Widziałem w tym wątku np. porównanie klasy cenowej lustrzanki z bezlusterkowcem
    Znowu: nie zawsze. Jest mnóstwo sprzętu bardzo fajnego, którego nigdy w rękach nie miałem lecz widziałem materiał tymże sprzętem zrobiony. Chyba najlepszym przykładem jest chwalony przeze mnie wszędzie D5100 (no dobra, niedawno miałem go w rękach przez pięć sekund, bez baterii )
    Są natomiast ludzie, którzy posiadanie czegokolwiek wykorzystują do podniesienia samooceny. U nich z automatu niejako wszystko, co mają inni jest be. Zaczynając od windows/linux czy android/iphone.

| OlyJedi Awatar piasbog
    Mieszka w
    Łomża
    Siła reputacji
    190
    Moja galeria

Patrząc jakie obiektywy Olek produkuje lub ma na roadmapie można wnioskować, że są plany zachowania dużego 4/3. W tym systemie dostępne byłbyby świetne zoomy i jasne tele, a w mikro doskonałe stałki. Dłuższy czas nie było nowego lustra bo nie było matrycy, a z 12MP rozwiązaniem Olek wyprodukował wszystko co się dało a nawet jeszcze więcej. Teraz jest nowa matryca to powinny pojawić się lustrzanki, pewnie te większe żeby nie kanibalizować penów. To takie moje przemyślenia, a jak będzie to zobaczymy. Pozdrawiam
    XZ-1, OM-1, 12-40, 100-400

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

E-M5 vs. konkurencja w dziennym świetle; test na http://www.stevehuffphoto.com/2012/04/27/more-fun-comparisons-fuji-x-pro-1-vs-olympus-om-d-vs-sony-nex-7-jpeg/

chory człowiek testuje IBIS
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    E-M5 vs. konkurencja w dziennym świetle
    Niestety, stabilizacja matrycy ma sens w foto, w filmie wyrywa stabilizacja obiektywu. Choć tu i tak jest znacznie lepiej, ale efekt ''flagi'' nadal jest widoczny. Może za jakiś czas, jak odczyt z matrycy jeszcze bardziej wzrośnie...

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Pekka Potka, DR, RAW
    http://www.pekkapotka.com/journal/2012/4/27/olympus-e-m5-dynamic-range-raw.html

czas na pierwszy lot

EM5 obok GH2

Tokyo mini mini

test kilku kart sd na E-M5

praktyczny test (kolejny) DR nowej puszki Oly; LR4
    http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=41363836
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 29.04.12 o 13:06
    cały dzień Plejstejszyn.

Uprawnienia umieszczania postów