Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 98

Wątek: M.ZUIKO DIGITAL ED 60mm F2.8 Macro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Odp: M.ZUIKO DIGITAL ED 60mm F2.8 Macro

Cytat Zamieszczone przez chreasy Zobacz posta
    Ale cen Olympusa to zawsze chyba będziesz bronił.
    Nie.Nie bede bronic i nigdy tego nie robilem.Nie rozumiem tylko tego ciaglego porownywania ,chodzenia po sklepie z kalkulatorem.Siostra moja przyjechala i 4 godziny w Lidlu byla .Ceny porownywala.Kupila paste do butow bo taniej jej wyszlo.
    Co do cen w USA to dolicz clo,i inne pierdolki,dodaj rok serwisu darmowego i kalkulacja juz inaczej smakuje.
    Kazdy z nas chce by go nie oszukiwano na cenach,zeby wszystko bylo uczciwie,zeby taki Olympus,Panasonic nas nie oszukiwal.Fajnie bedzie jak wszyscy bedziemy uczciwi.Tylko zapytam.Ilu z nas po otrzymaniu paczki z towarem z USA poszlo do urzedu celnego i powiedzialo,ze zapomnieli,przeoczyli naliczyc clo,i inne koszta.Ilu???
    A ilu sie ucieszylo z tego powodu,albo zemby zagryzlo i powiedzialo"kurde,nie udalo sie,policzyli".

| OlyJedi Awatar chreasy
    Mieszka w
    Dln Śląsk
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sylwiusz Zobacz posta
    Wez tez pod uwage, ze normalnie to podatek stanowy do tego dochodzi. np. 8%. Gdyby u nas odjac VAT od najtanszej ceny (4499) to wyjdzie 3660 zl, nieduzo drozej... Podobnie z kitem.
    pewnie tak chocby MvSt 19% vs nasz VAT 23%

Sprzęt foto nie jest towarem pierwszej potrzeby. Peny / OMD 5 w bogatszych krajach sprzedają się świetnie, co dowodzi, ze ustalając takie a nie inne ceny, to OLYMPUS ma chyba rację a nie my.

A nowego macro nie porownywalbym w cenie do kundla, czyli Tamrona. Sorki, ale wlasciwsze bedzie porownanie do podobnego sprzetu S/P/C/N, a te kosztuja blizej 2000 zl.
    w N micro 60/2.8 to ok 2,300

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

C 60/2,8 jest za 1700. N w FJ 1900.
    Ostatnio edytowane przez fret ; 1.09.12 o 12:08

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Witam !

Ktos kiedys mi powiedzial, ze handel nigdy nie jest moralny a koncowa cena produktu bardzo rzadko jest wynikiem uczciwej kalkulacji.
    Aby towar szedl w jak najbardziej zawyzonej cenie buduje sie odpowiednia filozofie a ludzi urabia rzesza fanatykow + oplacanych pseudo potencjalnych
    klientow ktorzy na forach i stronach internetowych wstawiaja odpowiednio preparowane opinie + media + reklama + przedstawiciele firmy
    ktorzy potrafia umiejetnie odwracac kota ogonem wmawiajac ludziom, ze to... musi tyle kosztowac

Moim zdaniem obiektywy do mikro 4/3 powinny byc wyraznie tansze od obiektywow systemow z wiekszymi sensorami.
    Jezeli nowy obiektyw do Canona EF 85/1.8 kosztuje 1500 zl to 75/1.8 do mikro 4/3 powinien byc tanszy a nie 2x drozszy

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar chreasy
    Mieszka w
    Dln Śląsk
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Witam !

Aby towar szedl w jak najbardziej zawyzonej cenie buduje sie odpowiednia filozofie a ludzi urabia rzesza fanatykow + oplacanych pseudo potencjalnych
    klientow ktorzy na forach i stronach internetowych wstawiaja odpowiednio preparowane opinie + media + reklama + przedstawiciele firmy
    ktorzy potrafia umiejetnie odwracac kota ogonem wmawiajac ludziom, ze to... musi tyle kosztowac

http://wyborcza.pl/10,82983,6335622,...e_nabrac_.html
    Ostatnio edytowane przez chreasy ; 1.09.12 o 12:18

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

...
    A nowego macro nie porownywalbym w cenie do kundla...
    Cóż, jak ktoś chce płacić za znaczek... Oczywiście, różnie jest z jakością i kompatybilnością - tu masz rację. Są dobre szkła, są i marne. Jednak jest wybór, w mikro nie za bardzo (pomijam wynalazki bez elektroniki - różnych manuali jak psów na rynku - starych i nowych). Co do cen szkieł "systemowych" - oczywiście, dlatego napisałem że cena w okolicach 2000,- byłaby ok (i to już bez podatku od nowości).
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Porównywanie cen - USA/W.Brytania/Niemcy/Polska jest IMO chore. W cenie którą przychodzi nam płacić wartość towaru stanowi tylko część. Resztę stanowią daniny na rzecz państwa (Vat, cło, etc) Cóż, tak mamy Ojczyznę zorganizowaną, może źle zorganizowaną, ale to na pewno nie wina ani Panasonica ani Olympusa.

Natomiast określenie "chore ceny" w stosunku do optyki m4/3 ma pewne uzasadnienie. Wchodząc w ten system płacimy spory podatek od nowości.
    porównajmy i policzmy:

Olympus M. Zuiko Digital 45 f/1.8 - 1070zł
    Nikon AF-S 50 f/1.8G - 750 zł
    podatek od nowości : 30%
    Olympus M.Zuiko Digital 75 f/1.8 - 3500 zł
    Nikon AF-S 85 f/1.8G - 1850 zł
    podatek od nowości : 47%

Niech mi ktoś wytłumaczy, dlaczego spośród dwóch obiektywów posiadających prawie te same ogniskowe i światło, wyraźnie droższy jest ten który kryje dwukrotnie mniejsze pole obrazowe? Szczególnie to rażące w przypadku 45-tki, 75-tka trochę broni się jednak lepszą jakością wykonania od przytoczonego Nikkora ale i tak różnica jest ogromna.

Pewnie podobnie będzie z nowym m.Zuiko 60/2,8. Skoro za 1700 zł można mieć wysoko ocenianego Canona EF-S 60 f/2.8 Macro USM to pewnie bazą do wyliczeń ceny będzie z 2200 zł. Po doliczeniu 20% za uszczelnienia i 15% za nowość rynkową będziemy mieli 3 tys z hakiem za cenę w debiucie.

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Moim zdaniem obiektywy do mikro 4/3 powinny byc wyraznie tansze od obiektywow systemow z wiekszymi sensorami.
    To niestety jest mit. Akurat ilosc materialow potrzebna na wyprodukowanie obiektywow ma niewielki wplyw na jego cene. Decyduje skala produkcji. Tyle samo kosztuje zaprojektowanie i takie same sa w praktyce koszty produkcji przy tej samej ilosci wyprodukowanych szkiel...

Jezeli nowy obiektyw do Canona EF 85/1.8 kosztuje 1500 zl to 75/1.8 do mikro 4/3 powinien byc tanszy a nie 2x drozszy
    Niestety, ale tutaj o roznicy decyduje pare szczegolow:
    - M.ZD 75 jest jednak metalowy vs plastkowa obudowa Canona - to zawsze podnosi cene sprzetu
    - M.ZD 75 zawiera pare specjalistycznych soczewek ze szkla ED itp. (dzieki czemu daje super obraz juz od f1., zdecydowanie drozszego od standardowego
    - EF 85 jest dla Canona "mainstream", produkuja go jako relatywnie popularne szklo w duzych ilosciach, to tez obniza koszt
    Ostatnio edytowane przez sylwiusz ; 1.09.12 o 12:38
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

PS. Gdy pisałem powyższe nie było jeszcze postu Darekw1967 ale jak widać nasze spostrzeżenia są podobne

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez chreasy Zobacz posta
    pewnie tak chocby MvSt 19% vs nasz VAT 23%

Sprzęt foto nie jest towarem pierwszej potrzeby. Peny / OMD 5 w bogatszych krajach sprzedają się świetnie, co dowodzi, ze ustalając takie a nie inne ceny, to OLYMPUS ma chyba rację a nie my.
    Niezaleznie od roznic w cenie sprzetu miedzy PL a USA czy UE na poziomie 10-30%, to faktycznie trzeba pamietac, ze mamy jedna z najnizszych srednich krajowych w UE i to jest najwiekszy bol
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert