Strona 6 z 72 PierwszyPierwszy ... 456781656 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 718

Wątek: M.Zuiko Digital 75mm f/1.8

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Odp: M.Zuiko Digital 75mm f/1.8

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    Skoro juz macaja, dali by wczesniej niz pod koniec roku, ech tyle czekac
    Ja wciąż mam nadzieję na early summer - tak mówi źródło admina 43R; co daje nam - realnie - lipec/sierpień.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Lekko podniosę ten wątek; szkło ma trafić do sklepów jako pierwsze (przed 60/macro) w okolicach lata.
    Kolejna fotka ku pokrzepieniu serc lub portfeli; jak kto woli
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Kolejna fotka ku pokrzepieniu serc lub portfeli; jak kto woli
    Portfel mój prawdopodobnie źle przeżyje premierę tego szkła w sklepach
    Wygląda ładnie, ale wygląd to nie wszystko
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Ciekawe jaka będzie odpowiedź Panasonica na ten obiektyw i czy w ogóle taka odpowiedź będzie. Zakładam że będzie niezły/bardzo dobry (niepotrzebne skreślić) optycznie. Do Olympusa w sam raz. Użytkownicy Panasoniców jednak się dwa razy zastanowią zanim kupią - brak stabilizacji a stabilizacja to modny gadżet.

Rynek na tego typu szkła raczej nie będzie olbrzymi (tym bardziej chwała Olympusowi że stara się bardziej ambitne szkła do oferty wprowadzać) ale jakoś nie wierzę by Panasonic całkowicie odpuścił.

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Ciekawe jaka będzie odpowiedź Panasonica na ten obiektyw i czy w ogóle taka odpowiedź będzie. Zakładam że będzie niezły/bardzo dobry (niepotrzebne skreślić) optycznie. Do Olympusa w sam raz. Użytkownicy Panasoniców jednak się dwa razy zastanowią zanim kupią - brak stabilizacji a stabilizacja to modny gadżet.

Rynek na tego typu szkła raczej nie będzie olbrzymi (tym bardziej chwała Olympusowi że stara się bardziej ambitne szkła do oferty wprowadzać) ale jakoś nie wierzę by Panasonic całkowicie odpuścił.
    Na razie wygląda to tak:

Oly: przystępne cenowo: 9-18, 14-150, 12-50, 17/2.8, 45/1.8
    Panas(czasem z Leiką): drogie lub bardzo drogie: 7-14, 14-140, 25/1.4 i 45/2.8 + zapowiadany 12-35
    Jedyne odwrócenie tej zależności: drogi 12/2.0 Olego vs. tańszy 14/2.5 Panasa, tańszy jest też Panasowy 20/1.7

Moje typy są takie: ogniskowa będzie trochę inna, cena będzie wyższa, światło będzie pewnie trochę słabsze + na osłodę potencjalni klienci dostaną być może magiczną czerwoną kropkę - ale na pewno nie gratis.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Stabilizacja przy jaśniutkim obiektywie, w dodatku przeznaczonym do fotografowania ludzi, którzy przecież posągami nie są , jest w zasadzie zbyteczna. W praktyce problem może być nie w braku, a w nadmiarze światła - jak ktoś będzie chciał użyć otwartego obiektywu np. na plaży to może uwierać brak 50/100 ISO czy zbyt wolna migawka.
    Na odpowiedź w sensie analogicznego obiektywu od Panasa bym nie liczył, w każdym razie po dotychczasowych szkłach widać, że producenci się uzupełniają i nie wchodzą sobie w paradę , co jest zrozumiałe.
    Częste postulaty o takie szkło pojawiały się od początku E-systemu, w tym sensie to szkło oczekiwane, fakt faktem, że ludzie piszący w Sieci to pewnie mała część rynku.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Nie zebym byl przeciwko tej jasnej stalce ale z powodzeniem mozna uzywac tanich zamiennikow np Samyang, Jupiter czy drozszy Zeiss.
    W portrecie czy tez nawet w jakies akcji zaryzykuje stwierdzenie, ze manualem mozna poradzic sobie sprawniej ale chwala Olkowi, im wiecej szkiel w systemie tym lepiej

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Stabilizacja przy jaśniutkim obiektywie, w dodatku przeznaczonym do fotografowania ludzi, którzy przecież posągami nie są , jest w zasadzie zbyteczna.
    z moich doświadczeń - fotografując dzieci w amatorskim teatrze, pomijając stricte dynamiczne sceny można wydłużać czas do 1/30s Z zasady dobierania czasu jako odwrotności ogniskowej wynika, że dla nieporuszonego zdjęcia potrzebny jest czas w przypadku tego obiektywu nie dłuższy niż 1/75s. W tym sensie stabilizacja na poziomie 1 - 2 eV mogła by być użyteczna...

Nie zastanawiałem się wszakże na ile w wyżej wymienionym przypadku brak stabilizacji można skompensować podniesieniem ISO lub otwarciem obiektywu.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

można wydłużać czas do 1/30s Z zasady dobierania czasu jako odwrotności ogniskowej wynika, że dla nieporuszonego zdjęcia potrzebny jest czas w przypadku tego obiektywu nie dłuższy niż 1/75s. W tym sensie stabilizacja na poziomie 1 - 2 eV mogła by być użyteczna...
    Nie zastanawiałem się wszakże na ile w wyżej wymienionym przypadku brak stabilizacji można skompensować podniesieniem ISO lub otwarciem obiektywu.
    W takich warunkach masz rację co do stabilizacji. Co do iso - stabilizacja - najlepiej mieć jedno i drugie i tu ten obiektyw lepiej się sprawdzi na korpusach Olympusa. Poza tym jakby powstało jasne portretowe szkło od Panasa nie jest powiedziane, że miałoby OIS - Pana(Leica) ma zarówno stabilizowane stałki jak i nie. Tak jasny stabilizowany obiektyw musiałby mieć chyba sporą grubość i OIS odbiłoby się też na cenie. Ale jak wspomniałem - nie liczyłbym, że Oly i Panas będą tu jakoś konkurować ze sobą. Prędzej któryś z niezależnych producentów...
    Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    Nie zebym byl przeciwko tej jasnej stalce ale z powodzeniem mozna uzywac tanich zamiennikow np Samyang, Jupiter czy drozszy Zeiss.
    W portrecie czy tez nawet w jakies akcji zaryzykuje stwierdzenie, ze manualem mozna poradzic sobie sprawniej ale chwala Olkowi, im wiecej szkiel w systemie tym lepiej
    Jasne, że się da, Twoje koncertowe zdjęcia tego dowodzą, ale dobry AF, wykrywanie i śledzenie twarzy, czy nawet źrenic, to zupełnie inny komfort pracy i inne możliwości.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Jasne, że się da, Twoje koncertowe zdjęcia tego dowodzą, ale dobry AF, wykrywanie i śledzenie twarzy, czy nawet źrenic, to zupełnie inny komfort pracy i inne możliwości.
    Wlasnie z tym AFem to sie przekonamy, ogniskowa jest pokazna oby nie lubil sobie pojezdzic, 45tka np to swietne szkielko ale momentami doprowadza mnie do...
    Poczekajmy jeszcze na cene, dla jednego bez watpienia bedzie to szklo obowiazkowe, a inny wybierze w zamian 2-3 manuale, oczywiscie kwestia wlasnych przemyslen.

Niemniej jednak czekam z niecierpliwoscia, bo zapowiada sie cudnie

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.