cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Pozostaje otwartym pytanie czy m4/3 "wie" na jaką odległość jest ustawiony czy tylko wie że ma się przesunąć o ileśtam działek przód-tył. Kiedyś tutaj to dyskutowaliśmy ale o ile dobrze pamiętam nie było jednoznacznej opinii. U konkurencyjnego (samsungowego) systemu bezlusterkowców wyczytałem, że tylko z wybranymi (droższymi) obiektywami jest na ekraniku pokazana odległość płaszczyzny ostrzenia. Ale o zaznaczaniu głębi ostrości się nie spotkałem.
A w samej rzeczy jest tak jak pisze epicure - nie wydaje się to bardzo trudne do zaimplementowania tylko nie wiadomo dlaczego nikt jeszcze na to nie wpadł
Niektórzy już na to wpadli, np. Fuji we wszystkich swoich aparatach z serii X. Nawet Panasonic w swojej kamerze z mocowaniem mikro 4/3 ma taką funkcję. Dane o odległości płaszczyzny ostrości zapisywane są w exifie jako subject distance, więc aparat na pewno zna ten parametr.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
A nie wiem, na zdjęciach z Canona i jest ten parametr w exifie. Sądzę, że w PENach też, ale nie mam teraz jak sprawdzić. Ale puszka na pewno wie, jaka jest odległość, skoro w kamerze Panasonika jest ona wyświetlana na ekranie.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
niektore programy pokazuja subject distance ale czesto ta wartosc jest niedokladna (ja sprawdzalem na epl-1 + kit z uzyciem programu photome)
Zainspirowany Waszymi postami zacząłem jeszcze raz grzebać po EXIFach i znalazłe wartość "Focus Distance" wyświetlaną w "dziwny" sposób tj. zmienna_wartość/10.
Zrobiłem próbę dla 4 zdjęć z odległości min. (20cm) a następnie zwiększanej. W exifie było 200/10, 385/10, 1410/10, 3390/10 co poniekąd przypominało odległość wyrażoną w mm. Przyglądnę się temu jeszcze raz jak będę miał chwilkę by się precyzyjnie pobawić.
ALE
jeśli faktycznie korpus wie na jaką odległość wyostrzył, to NIE ROZUMIEM dlaczego tego nie ma na ekraniku wraz z informacją o GO. Bardzo by mi się to przydało
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||