@skrzynka97
powrócę do wątku informacji o głębi ostrości. W m4/3, a wiec także i w tym obiektywie nie mamy takiej informacji. Trzeba się nauczyć samemu jakie kadry na jakich przesłonach fotografować żeby obiekt zmieścił się w całości w GO. Na powyższym przykładzie widać że przy przesłonie 1,8 twarz modelki już troszeczkę z GO ucieka, a włosy są już całkiem po za.
Czy mógłbym prosić o serię zdjęć - ciasny portret, popiersie, plan amerykański, cała postać w kadrze pionowym i poziomym z tak dobranymi przesłonami by za każdym razem tylko postać była w GO? Fajnie by jeszcze było gdyby tło było tak pomyślane żeby było widać gdzie się GO kończy.
Z góry dziekuję![]()
To szkiełko zapowiada się fantastycznie. z 45mm można zrezygnować.
Pozdrawiam.
Po kupnie 75 okarze się czy 45 warto nosić w torbie.
Też myślę o sprzedaży 20 i 45 i zakupie 25.
E-M5 | 12-40 | 75
20 ma zdecydowana przewage nad 25 w jednym zakresie - wielkosci. 20/1.7 ze wzgledu na wielkosc mam ze soba zawsze (np. w kieszonce malej torby) niezaleznie od tego co jest aktualnie wpiete w body - z 25 cos takiego juz raczej nie przejdzie. I to jest w zasadzie glowny powod dla ktorego trzymam teraz 20/1.7. 75/1.8 raczej nie przewiduje ze wzgledu na cene i czestosc uzycia - bardziej mi sie przyda 12-35/2.8 czy 35-100/2.8
Ostatnio edytowane przez Vindex ; 2.07.12 o 15:30