Strona 30 z 72 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 718

Wątek: M.Zuiko Digital 75mm f/1.8

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Odp: M.Zuiko Digital 75mm f/1.8

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Bądź łaskaw wyjasnić jak twoje wywody mają się do zacytowanego przez Ciebie postu Hadana. Wywalasz tekst z czapy i dziwisz się że ktoś jest przewrazliwiony, NIe, nie przewrażliwiony tylko znudzony do obrzydzenia i zniesmaczony takimi tekstami. Nie lubię marki X czy Y, nie siedzę na ich forach i nie jojcze jaki to mają denny sprzęt i jaki to on jest be. Ale ja przewrażliwiony jestem, ok.
    Nie majac obiektywu, notabene malo kto go ma, chlop pisze, ze jest best of de best. Ze wzoruje sie na debesciarskim 150 (chociaz taki do konca debesciarski nie jest), ze szkla ED mowia swoje - w sumie nic w tych czasach nie mowia, bo prawie kazda wydmuszka nowa je posiada.
    Wiec delikatnie zasugerowalem, ze nie tylko w olku jest de best i nie pisalem tutaj o dennosci czy bylejakosci.
    Ja tez przewrazliwiony jestem na cukrowatosc, slepote i niekoniecznie prawdziwe postrzeganie faktow.
    Nigdzie tez nie pisalem ze 75 to szit, bo zapewne taki nie bedzie, ale tez pewnie nie napisze, ze jest najlepszy bo nie macalem wszystkich obiektywow i ciezko zwyrokowac taka teze.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar hadan
    Mieszka w
    pomorskie
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria

Witaj romek1967,

Szkoda zdrowia,żeby je marnować na drobiazgi.
    Zycie jest piękne i trzeba się nim cieszyć a nie denerwować się na malkontentów.
    Bez urazy dla przedmówcy ale jest takie powiedzenie ' psy szczekają karawana idzie dalej ".

Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar snuffi
    Mieszka w
    Poznan, Poland
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

No dobra to moje 5gr

Szkło z OM-D miałem w łapach - niestety zdjęcia zostały na nie mojej karcie
    Moje wrażenia: Ciasny portret z odległości 1-1,1m pełna dziura i jak to crop 100% na wyświetlaczu i "Jak to K Mać jest możliwe!?"
    Szkło jest rewelacyjnie wykonane, piękny design, szybki AF (ale wydaje mi się że 12 2,0 dział jedna szybciej), świetna jakość - ktoś nie chce kupić nerki/wątroby ?
    E-M5/7-14/12-40/40-150/45/17/7,5samyang

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Kurde,ale sie zaognia temat.
    Od siebie dodam.Jak nie mam w recach i fot kilka nie obrobie z niego to dla mnie nie jest to temat do oceniania.Nawet jesli bede widziec fotki w necie.Juz nie raz widzialem sliczne foty z jakiegos szkla a okazywalo sie pozniej co innego.
    Druga sprawa to to ze nawet jak bedzie ze zlota i najlepszy w branzy to jesli po drugiej stronie stoi **** to nic z tego nie bedzie.

Dlaczego Wy wszyscy tak gonicie za tymi nowosciami-poprawiaja one umiejetnosci czy na latwizne bardziej kieruja.

| OlyJedi Awatar hadan
    Mieszka w
    pomorskie
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria

Mirek54 nie ma co się denerwować, o klasie fotografa świadczą jego foty
    i nagrody na krajowych i międzynarodowych konkursach a nie sprzęt.
    Natomiast dyskusje na temat sprzętu to nieodłączna część życia fotografów.
    Tylko powinny odbywać się w miarę kulturalny sposób.

Pozdrawiam.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Jeśli ten obiektyw ma ogniskową 75 mm, no to nie może być krótszy, niż 75 mm, no bo jak? Musiałby mieć wysuwany tubus, a wtedy to byłyby narzekania, jaki to chłam Olympus wypuścił na rynek. Jego wielkość, porównywalna do innych szkieł o takich parametrach, nie jest niczym dziwnym.
    Może i głupi jestem ale z powyższym się zgodzić nie umiem. Bo tak na mój chłopski nieszkolony rozum, jeśli mam dwa obiektywy o tej samej jasności i ogniskowej z których jeden kryje 2 razy mniejszą klatkę to MOŻE ON MIEĆ mniejszą średnicę. Jeśli jest inaczej to może mi to ktoś ładnie wytłumaczy bo temat mnie od jakiegoś czasu nurtuje

Co zaś się tyczy długości - wydawało mi że konstrukcja tele to coś takiego że długość toru optycznego jest mniejsza od nominalnej ogniskowej. Zresztą ww obiektyw jest krótszy niż owe 75 mm. Tak wiem, dochodzi jeszcze odległość od bagnetu do matrycy no ale mimo wszystko,

Ale może się myle, chętnie się czegoś nowego dowiem pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Być może średnica mogłaby być mniejsza. Ale sam otwór przysłony f/1,8 na ogniskowej 75 mm ma ~42 mm średnicy. Obiektyw ma średnicę 64 mm, więc zostaje zaledwie 11 mm wokół otworu przysłony, w których zmieścić muszą się jej lamelki, mechanizm nimi poruszający, obudowa i kto wie, co jeszcze. Owszem, soczewki w środku mogą być mniejsze i pewnie są mniejsze, ale średnicę obiektywu dyktuje rozmiar przysłony. Kitowe zoomy na długim końcu mają przysłonę o średnicy 7,5 mm, więc mogą być cienkie jak słomka, ale to niestety nie dotyczy tak jasnej stałki.

---------- Post dodany o 00:30 ---------- Poprzedni post był o 00:24 ----------

A co do długości obiektywu, to 69 mm po obudowie + 20 mm odległości od matrycy do bagnetu daje sporą przestrzeń, aby zapewnić odpowiednią ogniskową
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Ale się narobiło.

@nyny: spokojnie, jeszcze długo nie żaden mały korpus nie zagrozi ani AF-C ani lagiem Nikonkowi czy Nikkorkowi (200/2/II czy następcy 105/2)
    @romek: po co wyważasz otwarte drzwi? Widocznie kolega nyny ani nie czyta z uwagą wątku ani nie widział cropa Jack'a w wątku "[DPR] 75/1.8", w co w sieci piszczy. Wrzuć go na ignore i po kłopocie.
    @Mirek54: ja kupuję dla 1. światła, 2. odcięcia, 3. bo ostrość już 45/1.8 mi wystarczy.
    @Jan_S: na dpreview (forum M43) udziela się, ostatnio dość często, Joe Mama (obecnie Great Bustard); co wątek praktycznie poprawia kogoś jeśli chodzi o porównania szkieł reprezentujących różne systemy. Można się dowiedzieć lub nie (techniczny bełkot) ciekawych rzeczy.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    @nyny: spokojnie, jeszcze długo nie żaden mały korpus nie zagrozi ani AF-C ani lagiem Nikonkowi czy Nikkorkowi (200/2/II czy następcy 105/2)
    Widzisz gdzies w tym watku kwestie AF, czy moze probujesz mnie sprowokowac sprowadzajac dyskusje na inny tor?
    Byla kwestia obrazowania i debesicarstwa 75mm i w tej materii toczyla sie dyskusja.

Jesli chodzi o kwestie Jackowego kropa i czytania watku, w obu tych przypadkach sie mylisz.
    Wybiorczo zaiste tez czytasz DPR skoro nie zauwazasz, ze u "innych" jest nierzadko tak samo, a bywa tez i lepiej.
    Zaiste dziwi mnie tez, ze nigdzie nie napisalem o kiepskosci 75mm, a juz mi sie cos w usta wciska.
    Uczulony jestem na bajkopisanie i teorie wyssane z palca, swoja droga to pozyjemy zobaczymy czy ten debesciak bedzie debesciak czy "prawie" debesciak...

@hadan: masz racje, zamiast dywagowac to moze pokazesz jakies twoje "dziela skonczone", sie moze czegos nowego naucze bom zwykly amator pstrykacz sporo o sprzecie rozmawiajacy.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta