E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Obiecałem sobie już nie wypowiadać się w wątkach sprzętowych ale niech tam, najwyżej pożałuję.
Oglądam sobie te zdjęcia przykładowe i nie mogę pozbyć się wrażenia ich nierealnego, sztucznego wyglądu.
To co na pełnej dziurze jest ostre jest za ostre a to co rozmyte jest zbyt idealne.
Chodzi o to, że zdjęcia z normalnych jasnych obiektywów na pełnej dziurze zwłaszcza na fufu mają mnóstwo widocznych wad: ściemnienie naroży, aberrację w rozmyciach, miękkość obrazu postępującą w kierunku brzegu kadru... ogólnie mówiąc (zaraz się rzucą na mnie) plastykę.
Czy ten obiektyw nie będzie dawał zbyt idealnego - krystalicznego obrazu jak na portretówkę?
Wiem, wiem, wady można sobie dodać w programie graficznym (co zresztą sam robię przy zdjęciach portretowych z ZD50) żeby uzyskać mityczną plastykę ale może się mylę co do tego obiektywu. Czas pokaże co z nim zrobią spece.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
No i dostałem odpowiedź na moje pytanie z innego wątku![]()
Dokładnie na to mam nadzieję, patrząc chociażby na oficjalnego sampla nr 3, jest równie fajny jak Too extreme z ostatniej płyty Morbid Angel.
Fajnie, że napisałeś tego posta, bo patrząc na to co wyprawia 12/2@5.6 mam wrażenie i przy okazji pytanie do bardziej światłych w temacie: czy to możliwe, że sofcie szkła Olympus zaszył jakieś programowe wyostrzanie? Bo fotki są tak ostre, że czasami ma się wrażenie, że ktoś przesadził z ostrością. To samo zresztą można powiedzieć o 20/1.7.
Co do szkieł z plastyką: imho b. fajne jest SLR Magic 12/T1.6 macroi Voitki 25mm i 17mm - może trafi się nam i 50mm.
Z tych przyziemnych małe PanaLajki 25 i 45 są sympatyczne choć ZUPEŁNIE inne niż 20/1.7 czy 45/1.8.
---------- Post dodany o 20:54 ---------- Poprzedni post był o 20:46 ----------
Hmm... ja nadal twierdzę, że patrząc przez pryzmat wymiarów i masy obecnych na rynku wersji, była realna szansa na 12/1.4, 45/1.4 i... 75/1.4, oczywiście nie marudzę za bardzo.
O co chodzi z tym mZD 150/2 - taka specyfikacja podnosi ciśnienie i mimo, że mieczy u mnie dostatek i ten przyjmę z wielką radością.
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 24.05.12 o 20:48
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
I juz oczami wyobrazni widze te tlumy reporterow z omde+75 szalejacych na stadionie i robiacych nim dynamiczne ujecia pod bramka z drugiej strony boiska...
Widze nie mozna wam wiary i optymizmu odmowic, wzorowy PR normalnie jak sie patrzy...
Rzeczywistosc znajac zycie zweryfikuje bardzo wiele pogladow
pozdro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów