Mozna Zeissa 85 1.4* kupic i pewnie bedzie ladniejacz przyznac trzeba, ze nowe Zuiko zapowiada sie znakomicie, kwestia ceny jeszcze
pozdrowionka
Mozna Zeissa 85 1.4* kupic i pewnie bedzie ladniejacz przyznac trzeba, ze nowe Zuiko zapowiada sie znakomicie, kwestia ceny jeszcze
pozdrowionka
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
Pewnie można liczyć na jakieś 3000 zł sugerowanej ceny.
Trochę drogo w porównaniu z szkłami 85/1.8, ale jeśli ma być ostre od pełnej dziury...
Ja już zbieram na nie pieniążki![]()
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Poza portretami to dobre szkło do robienia detali architektury, nie zawsze chcesz szerokiego kadru.
Pewnie, makro w okolicach 150 byłoby też ciekawe. Jeszcze żeby nie kosztowało więcej niż 4 tysiące.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Tanio raczej nie będzie - 85/1.4 do NX kosztuje 3500 zł, fakt, że ma stabilizację, ale generalnie szkła Sama są tańsze.
Szkła do Samsunga to kiedyś były tańsze, te ostatnie konstrukcje gnają z cenąale też i trzeba pamiętać że:
1) jest to 1,4
2) że jest stabilizacja
3) że o ile się nie mylę to to szkło ma taki mechanizm AF że umożliwia wyświetlanie odległości na ekraniku
-----
ad. 3. chyba się jednak mylę, bo jak patrzę na zdjęcie przedmiotowego obiektywu to widzę tradycyjną skalę za szybką
ad. 2. Chyba nie ma stabilizacji - dzarro - aleś mnie wypuścił![]()
Ostatnio edytowane przez Jan_S ; 12.04.12 o 19:55
Widzę, że filtr 58mm staje się takim standardem w Olympusie jak 77 w Canonie![]()
Nigdy się nie tłumacz – przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą.
Mark Twain
Jeśli chodzi o 3) i ad.3 to jedno nie wyklucza drugie.
Jako ciekawostkę dodam, że pewne informacje o "odległości" to są przekazywane przez obiektywy ZD i zapisywane w ORFie.
Trochę to kiedyś testowałem ale wnioski są następujące:
- do pomiaru odległości to się kiepsko nadaje (chyba, że zrobić kilkanaście/kilkadziesiąt pomiarów a potem przeliczać ichnie jednostki na metry/centymetry)
- każdy obiektyw (a może raczej model obiektywu) zwraca inne wartości.
Mogło by to się przydać do porównywania zdjęć: na jednym ostrość jest ustawiona bliżej a na innym dalej.
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1
No i szkoda że nie ma jej w m4/3zwłaszcza że większość (wszystkie?) obiektywy mają ostrzenie "po drucie". W Panasonicu jest o tyle lepiej że w trybie MF pokazuje się linijka blisko/daleko z przesuwajacym się punktem. W Nowszych Samsungach jest tak że z niektórymi obiektywami linijka taka jak w Panasonicu jest dodatkowo wycechowana. Brakuje mi tego czasem w PENie.