Ostatnio dokonałem ciekawego doświadczenia: otóż odpalałem 600R + 36R za pomoca lampki dołaczanej do E-PM2 i sprawdzałem zasięg. Doświadczenie prowadzeone na świeżym powietrzu w ładny słoneczny dzień. Lampki stały obok siebie na podstawkach, ustawione na ten sam kanał w tej samej grupie. Taki sam poziom naładowana aku. Lampka na sankach aparatu była skerowana bezpośrednio w migające jako slave 36R + 600R. Co stwierdziłem, po około 15 metrach w linii prostej 36R przestała odbierać sygnał i błysk się nie wyzwalał. Natomiast 600R dalej odpalała. Musiałem odejść jeszcze dobre 5 metrów, co było już całkiem daleko, aby przestała odpalać. Ot taka ciekawostka - kto by się spodziewałDodam tylko ze smutkiem, że podczas późniejszej sesyjki z żoną, zawiał wiatr, 600R z parasolem dostało wiatru w żagle, całość się przewróciła na parasol, niestety sanki 600R nie wytrzymały przeciążenia i pękły w połowie. Ufam, że serwis to naprawi. Możecie łączyć się z mną w bólu
![]()
Sie łączę....![]()
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
Trzeba solidnie dociążać statywy, albo czekać na bezwietrzną pogodę.
Mam nadzieję, że zdjęcia się udały![]()
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Panowie, poproszę o pomoc bo coś mi nie styka z moją pamięciąMianowicie, bardzo długo nie używałem mojej fl600r. Pamiętam, że zeszłej zimy, gdy używałem jej w pomieszczeniach to podpięciu do stopki aparatu bezpośrednio dawała się przełączyć w tryb manualny i sam mogłem pokrętłem na lampie ustawiać jej siłę. Z tego co pamiętam, by wyzwalać tę lampę manualnie nie musiałem przechodzić w tryb RC. Kurcze i teraz mam zagwozdkę bo po podłączeniu do body muszę wpierw włączyć tryb RC by lampa w ogóle odpalała ze stopki ale wtedy nie daje się ona przełączyć w tryb M sama z siebie i musze w dość skomplikowany sposób sterować siłą błysku przez menu w aparacie. Mam nadzieję, że mi pomożecie bo za chiny ludowe nie pamiętam jak to było wcześniej, że jednak lampa odpalała jako pełny manual...