Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 77

Wątek: FL-600R nowa lampa systemowa

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Odp: FL-600R nowa lampa systemowa

Mam do was jeszcze jedną prośbę odnośnie owej lampy. Jak myślicie czy autofocus współpracowałby z body panasa g3? Sprawdzałem na stronie panasa i niby wireless i wspomaganie AF jest nie kompatybilne ale to samo piszą też o body g5, natomiast pisałem do serwisu i oni odpisali, że z body g5 AF współpracuje.. I bądź tu mądry..

Jak coś to najwyżej poszukam gdzieś po sklepach owe modele i empirycznie sprawdze.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Czy ktoś podłączał 600R do sanek i odpalał jakąś lampkę zewnętrzną? Czy na wyświetlaczu po włączeniu menu RC uaktywnia się sterowanie 4 grupą, czyli lampką w sankach jako sterująca?

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

To ja się dołączę do pytań. Czy sprawdzał ktoś może czy E-PL5 potrafi świecić automatycznie tą diodą doświetlającą, czy dalej tylko OM-D?
    Zapraszam do albumu i galerii

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez thedoc Zobacz posta
    Czy na wyświetlaczu po włączeniu menu RC uaktywnia się sterowanie 4 grupą ... ?
    - Tak.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez easy_rider Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez thedoc Zobacz posta
    Czy ktoś podłączał 600R do sanek i odpalał jakąś lampkę zewnętrzną? Czy na wyświetlaczu po włączeniu menu RC uaktywnia się sterowanie 4 grupą, czyli lampką w sankach jako sterująca?
    - Tak.
    Możesz rozwinąć myśl? wprawdzie ja mam OMD, ale gdy na sankach mam zapiętą FL36R lub FL50R nie mam wogóle możliwości sterowania zdalnym błyskiem. Opcje w panelu sterowania zdalnymi lampami są podświetlone na szaro, i choć można je zmieniać nic więcej się nie dzieje... Czy trzeba jeszcze jakąś funkcję/opcję zaaktywować? dodam tyle, że po zamienieniu lampy na sankach na dołączany do OMD palnik sterowanie z marszu zaczyna funkcjonować.

Teoretycznie, mogłbym się tym zadowolić bo w ten sposób mam jedną lapmą więcej do dyspozycji ale z drugie strony - ta "wpudowana" jest słabiutka i czasami przedbłyski sterujące "nie dolatują" do lamp zdalnych

a może, OMD tylko te nowsze lampy (np FL600R) potrafi wykorzystać do sterowania zdalnego a te starsze FL36R i FL50R mogą pracować tylko jako "slave"?
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Tłumaczę i objaśniam: Fl36R i 50R nie działają jako tzw. master. Czyli można nimi sterować jako SLAVE z poziomy body za pomocą lampki dołączanej do OM-D, która jest masterem wtedy, ale podpięcie ich w sanki nie powoduje możliwości sterowania innymi lampkami. Jedynie 600R działa jako master, tj. wkładasz ją na sanki i po pierwsze masz większą moc wyzwalania inych lampek (czyli większy dystans) a po drugie lampka w sankach też błyska i jest czwartą grupą, którą możesz sterować - potwierdził to właśnie easy_rider. Co lepsze możesz 600R zamonować zdalnie za pomocą kabelka przenoszącego ETTL w Olympusie, zdjąć ją z aparatu i masz i dodatkową moc i lepsze wyzwalanie, bo możesz np. ukierunkować impus sterujący i puścić go w konkretną stronę, np. bokiem do aparatu, albo do tyłu, albo wręcz walnąć w sufit jak robisz w mieszkaniu i też powinno pójść. Zamawiam właśnie 600R więc potwierdzę wszystko niedługo empirycznie. OLYMPUS STROBIST RULEZ

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Możesz rozwinąć myśl? wprawdzie ja mam OMD, ale gdy na sankach mam zapiętą FL36R lub FL50R nie mam wogóle możliwości sterowania zdalnym błyskiem. Opcje w panelu sterowania zdalnymi lampami są podświetlone na szaro, i choć można je zmieniać nic więcej się nie dzieje... Czy trzeba jeszcze jakąś funkcję/opcję zaaktywować? dodam tyle, że po zamienieniu lampy na sankach na dołączany do OMD palnik sterowanie z marszu zaczyna funkcjonować.

Teoretycznie, mogłbym się tym zadowolić bo w ten sposób mam jedną lapmą więcej do dyspozycji ale z drugie strony - ta "wpudowana" jest słabiutka i czasami przedbłyski sterujące "nie dolatują" do lamp zdalnych

a może, OMD tylko te nowsze lampy (np FL600R) potrafi wykorzystać do sterowania zdalnego a te starsze FL36R i FL50R mogą pracować tylko jako "slave"?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Dziękuję za wyjaśnienia, plusik poleciał... mam nadzieję że faktycznie FL-600R może pracować jako master... Myślałem że FL50R będzie mogła tak pracować ale nie... dlatego czekam na Twoją weryfikację, większa moc światła z błysku sterującego jest mile widziana...

ech, jak się potwierdzi, to chyba 600-tkę trzeba będzie zamawiać, tylko że kasa trochę gniecie :/

---
    co do "czwartej grupy" - mam wrażenie (muszę to kiedyś sprawdzić) że w OMD dołączany palnik potrafi być brać udział w oświetleniu sceny, o ile tryb pracy nie jest ustawiony na FP (wtedy lampa pracuje wyłącznie jako lampa sterująca)
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Dziękuję za wyjaśnienia, plusik poleciał... mam nadzieję że faktycznie FL-600R może pracować jako master... Myślałem że FL50R będzie mogła tak pracować ale nie... dlatego czekam na Twoją weryfikację, większa moc światła z błysku sterującego jest mile widziana...

ech, jak się potwierdzi, to chyba 600-tkę trzeba będzie zamawiać, tylko że kasa trochę gniecie :/

---
    co do "czwartej grupy" - mam wrażenie (muszę to kiedyś sprawdzić) że w OMD dołączany palnik potrafi być brać udział w oświetleniu sceny, o ile tryb pracy nie jest ustawiony na FP (wtedy lampa pracuje wyłącznie jako lampa sterująca)
    Też miałem nadzieję że 50R działa jako master ale nie działa - szkoda bo ma MOC jakkolwiek 600R też się przyda.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

... mam nadzieję że faktycznie FL-600R może pracować jako master...
    ... dlatego czekam na Twoją weryfikację... ech, jak się potwierdzi
    Ale co ma się potwierdzać? Przecież pisałem że działa...

Lampa FL600 może sterować innymi lampami (jako master) oraz równocześnie być źródłem błysku w czwartej grupie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Jasna sprawa, wszyscy wierzą że jak napisałeś że działa to działa Ale dla ludzkości chcę zrobić taki teścik ze zdjęciami albo filmikiem, dla osób które lubią błyskać kilkoma lampkami, żeby wszyscy wiedzieli co mogą wycisnąć z olympus m43 i lampek do strobingu. myślę, ze na początku maja to zrobię, bo teraz jestem zawalony pracą :/

Cytat Zamieszczone przez easy_rider Zobacz posta
    Ale co ma się potwierdzać? Przecież pisałem że działa...

Lampa FL600 może sterować innymi lampami (jako master) oraz równocześnie być źródłem błysku w czwartej grupie.