Czy jest możliwość odpalać lampę bezprzewodowo?
Tj. bez błysku lampy którą dostajemy z aparatem?
Z tego co kolega Luc4s mówił nie ma możłiwości odpalać lampy przez fotocelę
Czy jest możliwość odpalać lampę bezprzewodowo?
Tj. bez błysku lampy którą dostajemy z aparatem?
Z tego co kolega Luc4s mówił nie ma możłiwości odpalać lampy przez fotocelę
Tzn jak bezprzewodowo? W sensie, że drogą radiową?
Do tego potrzebujesz odpowiedniego nadajnika i odbiornika radiowego, a i tak lampa będzie wtedy działała tylko w manualu (nie ma przeniesienia TTL).
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
W sensie czy można odpalić lampę fl-600r zdalnie (drogą radiową) bez błysku lampki tej dodanej do OM-D.
Radiowo to tylko przy wykorzystaniu odbiornika i nadajnika radiowego, jak pisałem wyżej.
System sterowania błysku Olympusa działa na zasadzie błysków informacyjnych.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Ups to przepraszam, musiałem coś przekręcić
Witam!
Jestem posiadaczem aparatu panasonic gf1. Dokupiłem do niego teraz lampę błyskową panasonic fl-360l. Jest to odpowiednik lampy olympusa fl-600r. Mam jednak z nią problem. Nie działa wspomaganie autofocusa, ale tylko z moim gf1. Natomiast z lustrzanką brata działa normalnie. Moje pytanie więc jest takie czy mądry panas tak jak ktoś pisał tutaj wcześniej wydał lampę która nie działa z system micro 4/3 a działa z lustrzankami? A jeśli tak to czy w lampie olympusa fl-600r działał by autofocus z gf1?
PS Jestem nowy na forum i to mój pierwszy post dlatego proszę o wyrozumiałość![]()
Nie umiem odpowiedzieć na Twoje pytanie, ale może po prostu masz wyłączone wspomaganie AF w ustawieniach body? Z FL600 tak się chyba da zrobić.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Obawiam się że to nie zadziała...
W przypadku Olympusa działa tylko z OMD - prawdopodobnie z Panasonikiem jest podobnie - tylko najnowsze body, czyli GH3
Nie, w opcjach mam włączone wspomaganie autofocusa ale to działa wtedy tylko z body (świeci czerwona lampka). Natomiast w lustrzance przy podłączeniu lampy owe wspomaganie przejmuje z body lampa. Jakimś rozwiązaniem jest włączenie np. leda na najsłabszym świetle ale nie po to inwestuje człowiek 1100 zł aby mieć sprzęt kompatybilny z lampą. Fajne podejście do sprawy ma panas. Co najśmieśniejsze brat do swojej lustrzanki olympa kupił lampe metza 48 i od niej wspomaganie autofocusa z moim body działa, heh.. tylko ta jej wielkość w stosunku do mojego body, jest strasznie nieporęczna.
Napisałem do Panasa co o nich myśle skoro wydają lampę która jest kompatybilna tylko z ich nowym super drogim aparacikiem, a resztę swoich klientów mają głęboko w poważaniu..
W każdym razie dziękuje za pomoc i rozwianie wątpliwościI być może będzie to ostrzeżenie dla innych..