Ja ostatnio zakupiłem Trigmaster Versatile (Aputure).
Podobno ma wyzwalać lampy systemowe olka, ale tego nie jestem w stanie sprawdzić, - puki co metza nie wyzwala.
Ale sam szybko wstaje z uśpienia. (Nadajnik + 2 odbiorniki = 204 zł)
Ja ostatnio zakupiłem Trigmaster Versatile (Aputure).
Podobno ma wyzwalać lampy systemowe olka, ale tego nie jestem w stanie sprawdzić, - puki co metza nie wyzwala.
Ale sam szybko wstaje z uśpienia. (Nadajnik + 2 odbiorniki = 204 zł)
Nie rozumiem o co chodzi z tym wzbudzaniem. Nigdy nie miałem takiego problemu.
Pozdrawiam, Andrzej.
E-30 | ZD 12-60 | ZD 50-200 SWD | ZD 70-300 | Sigma 105 | Falcon 8 | sporo manualnych stałek M42
A powiedzcie mi jak do tego wszystkiego ma się przewód synchro np taki
http://allegro.pl/przewod-synchro-et...071581729.html
Domyślam się że przewód to zawsze przewód jakieś ograniczenie jest ale nie przewiduję jakiegoś studia i modelek
tylko jakieś małe gadżety lub coś w tym stylu.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
fl36 nie nadaje się do sterowania z wbudowanej lampy, musi być fl36R lub 50R albo któryś z popularnych metzów.
Też kiedyś myślałem o tym przewodzie synchro ttl ale zrezygnowałem i kupiłem "pixel new pawn" bezprzewodowy i niestety bez ttl ale za to nie zniszczę sprzętu po potknięciu o kabel.
(oczyma duszy widziałem jak potykam się o kabel, wybijam zęby o oparcie krzesła i zanim stracę przytomność widzę jak przewracają się statywy a aparat, obiektyw i lampa roztrzaskują się o posadzkę )
Z metzem 48af-1 na wyzwalaczu jest tak, że co parenaście minut (nie wiem dokładnie ile) wyłącza się (usypia) i trzeba go ponownie włączyć ręcznie. I nie ma znaczenia kiedy był ostatni błysk.
Ostatnio edytowane przez wulf ; 9.02.12 o 11:32
No to będzie działać. Poczytaj w instrukcji aparatu i lampy tam jest wszystko opisane dokładnie.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.