Strona 11 z 24 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 232

Wątek: Nikon D800 też nadchodzi

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odp: Nikon D800 też nadchodzi

Powinien być tańszy, niż D700 na początku sprzedaży.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar nevra
    Mieszka w
    Vratislavia
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Namalowaliście co prawda o wiele mniej postów niż u żółto-czarnych, ale nie nigdzie dopatrzyłam się porównania aparatów, powiedzmy w punktach. Ten jest lepszy do a), ponieważ... do b) ponieważ... Może by któryś z fachowców, a zwłaszcza posiadaczy D700 pokusił się na takie porównanie? Przyda się tym, co to teraz mają mętlik w głowie i nadmiar kasy , a planują zmienić/dokupić system.
    E-510 z przyległościami + żółty FX z dodatkami
    http://www.bociany.org.pl :
    kochajmy zwierzaki! tyle jest nieszczęśliwych...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Takie porównanie nie ma prawa powstać, a już tym bardziej spod pióra posiadacza jednego z tych aparatów, ponieważ każdy posiadać uważa, że to, co posiada, jest do wszystkiego
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Administrator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Jacek_Z
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    87
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nevra Zobacz posta
    Namalowaliście co prawda o wiele mniej postów niż u żółto-czarnych, ale nie nigdzie dopatrzyłam się porównania aparatów, powiedzmy w punktach. Ten jest lepszy do a), ponieważ... do b) ponieważ... Może by któryś z fachowców, a zwłaszcza posiadaczy D700 pokusił się na takie porównanie?
    Proszę (mam D700, ale to nieistotne):
    D700 - 12 Mpx, D800 - 36 Mpx (większość z nikoniarzy takie powiększenie ilości MPx traktuje jako wadę, a nie zaletę)
    D700 - natywne ISO zaczyna się dopiero od 200. D800 - od 100. Dla mnie - studyjniaka to duży plus D800
    D700 z gripem - 8 fps. D800 - 4 fps - największa wada w porównaniu do D700. Co prawda D800 (z gripem) może mnieć 6 fps, ale tylko w trybie DX, więc ... powiedzmy nieużytecznie dla tych co pragną pełnoklatkowych kadrów.
    D700 - karta CF - 1 slot kart, D800 karty CF + SD - 2 sloty kart
    D700 - videofilmowania brak, D800 filmowanie full HD 30 kl,s HD 60 kl/s
    D700 - migawka deklarowany przebieg 150 ts, D800 deklarowane 200 tys.
    zmiana akku, niestety we wszystkich nowych puszkach nikona są akku z pochowanymi stykami (przepisy w Japonii), więc przechodzący z D700 muszą zakupić inne akku zpasowe.
    w D800 dodano parę bajerów typu HDR w puszce.
    w D700 poziomica brała pod uwagę tylko jedną płaszczyznę (poziomowała lewo-prawo) w D80 dwie - poziomuje tez przód tył.
    ergonomia - niuanse, np zmiana wyboru trybu pracy AF i ilości pól AF
    zmiana wyjść w puszcie - np pojawiło się wyjście HDMI
    reszta porównywalna - solidnośc obudowy, uszczelnienia, wymiary (D800 jest jednak lżejsze o prawie 100g)
    Ciekawostka D800E - bez filtra AA (droższa o 1-1,5 tys zł). Zobaczymy po czasie co z morą. Będą to przypadki sporadyczne czy częste? Diabli wiedzą, praktyka pokaże.

Na forum nikoniarzy większość robiących śluby, (a więc spora, aktywna część forumowiczów) wolałaby dostać z 16-18 Mpx, albo nawet 12 Mpx z poprawionej matrycy D3s. Chcieliby by nadal było 8 fps. Spora część płacze, a nie zachwyca się tym body. Chcą reporterskiego następcy D700. Natomiast D800 ma specyfikację taką bardziej studyjno-landszafciarską.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Olympus OM40 ,Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

| OlyJedi Awatar Karampuk
    Mieszka w
    Włocławek - miasto nad Wisłą
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Namalowaliście co prawda o wiele mniej postów niż u żółto-czarnych, ale nie nigdzie dopatrzyłam się porównania aparatów, powiedzmy w punktach. Ten jest lepszy do a), ponieważ... do b) ponieważ... Może by któryś z fachowców, a zwłaszcza posiadaczy D700 pokusił się na takie porównanie? Przyda się tym, co to teraz mają mętlik w głowie i nadmiar kasy , a planują zmienić/dokupić system.
    Przecież w polsce tego aparatu jeszcze nikt nie ma. Napewno nikt, kto chiałby takie porównanie zrobić. Dotychczasowe porównania można na razie robić na podstawie opisu. No... chyba, że ten z Dublina (chociaż nie. Raczej ten zestaw pojechał nieco dalej na wschód w celu sprawdzenia na podatność pracy w niskich temperaturach)
    Ostatnio edytowane przez Karampuk ; 19.02.12 o 19:50
    XZ-2|D800E|moje 500px

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    87
    Moja galeria

Porównania "obrazków" jeszcze nie da się zrobić. Jest ciut sampli, ale nie ma identycznych kadrów robionych drugą puszką (tzn D700). Nie wiadomo jakie było światło itd itd.
    Natomiast specyfikacja D800 jest znana i porównanie jakie wyżej zrobiłem jest po prostu taką "wypiską" istotniejszych cech obu aparatów.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Olympus OM40 ,Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

| OlyJedi Awatar nevra
    Mieszka w
    Vratislavia
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Dzięki Jacek. O gumach nie napisałeś. Ponoć mają być trwałe.

Nie ma nie tylko u nas, w Stanach planują mieć 22 marca.

Pewnie, że bez porównania we własnych rękach wielu zalet i mankamentów się nie porówna, ale bardziej chodziło mi o suche dane. Intryguje mnie, czemu tak siadło fps?
    E-510 z przyległościami + żółty FX z dodatkami
    http://www.bociany.org.pl :
    kochajmy zwierzaki! tyle jest nieszczęśliwych...

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Intryguje mnie, czemu tak siadło fps?
    Bo z 12Mpix, zrobiło się "ciut" więcej, czyli 36Mpix ?

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    87
    Moja galeria

Dzięki Jacek. O gumach nie napisałeś. Ponoć mają być trwałe.
    Na to bym nie liczył. Będą jak we wszystkich nikonach.
    Intryguje mnie, czemu tak siadło fps?
    Ja sądze, ze nie chcieli robić puszki konkurencyjnej do D4. Celowo.
    11 fps w 16 Mpx D4 to więcej danych niż 4x36 w D800. Tak z 6 fps w D800 by mogło być. Nie chcieli, mogliby powiększyć bufor, byłoby mniej klatek w serii, ale byłoby te 6 fps.