Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 95

Wątek: Voigtlander Nokton 17.5mm f/0.95 Aspherical m43

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Odp: Voigtlander Nokton 17.5mm f/0.95 Aspherical m43

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

epicure,

polecam podzwigac takie mk2 z dwoma l-kami i lampa, duzo tego nie ma ale przez pare godzin chodzenia gwarantuje kregoslup do wymiany po jakims czasie, a dzieci maja w tornistrze o duzo za duzo, wszystkie te ksiazki i cwiczenia powinny lezec w szkole w szafce.

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    polecam podzwigac takie mk2 z dwoma l-kami i lampa, duzo tego nie ma ale przez pare godzin chodzenia gwarantuje kregoslup do wymiany po jakims czasie...
    Kręgosłup do wymiany to jest od siedzenia przy kompie, a nie od ruchu.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

imatuszewski
    Gość

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Spokojnie, jesli zeszło na tornistry i szkołę, to i matematyka się przyda: 5DIII + 35/2 = 1,160kg, OMD5 + 17/0.95 = 0,965kg. Jest o co walczyć? Jak się doda grip do Olka, to juz zupełnie nie będzie o co.
    Problem jest w tym, że taki Olympus i kilka obiektywów waży ok. 2 kg. Z akcesoriami może ze trzy, ale licząc dwa wojtki i chyba z pół systemu Pełnoklatkowy korpus z porządną stałką jak 35 f/1,4 czy 50 f/1,2 waży 2kg. Do tego jasny szeroki kąt, zoom, lampa błyskowa, nie daj boże zapasowy korpus i 5kg leci.

OM-D z tym wojtkiem kuszą mnie jak cholera, body dopracowane, pełen system dobrych szkieł i dwie stałki z fantastycznym boke, czego chcieć więcej A cena - tu alternatywy zbytnio nie ma , Nex 7 jest droższy, a szkieł malutko, do tego Fuji X-Pro, ale to impreza na dziesiątki tysięcy

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez imatuszewski Zobacz posta
    Problem jest w tym, że taki Olympus i kilka obiektywów waży ok. 2 kg.
    Problem w tym, że takiego Olympusa i kilka obiektywów z powodzeniem zastąpisz pełnoklatkowym korpusem z jednym szkłem typu 24-105 lub 24-120 f/4. A jak użyjesz kombinacji Tamron 24-70 f/2,8 i 85 f/1,8, to do Olka możesz kupić nawet całą dostępną szklarnię i nosić ją ze sobą, a i tak nie uzyskasz lepszych rezultatów. No i nie zapomnij nosić ze sobą 3-krotnie większej ilości akumulatorów, bo tam, gdzie Olek na jednym ładowaniu zrobi 300 zdjęć, tam zaawansowane lustrzanki zrobią 1000.

OM-D to fajna rzecz dla minimalistów - ludzi, którzy nie czują potrzeby posiadania (lub noszenia ze sobą) dużej ilości sprzętu. Wtedy, z jakimś kitowym zoomem i dwiema małymi stałkami jest to lekkie i poręczne. Niestety przestanie takie być, jeśli zechcesz skonfigurować zestaw dorównujący możliwościami fotograficznymi pełnoklatkowym lustrzankom. Dołożenie gripa, całej masy akumulatorów i noszenie ze sobą tych najjaśniejszych i najcięższych szkieł zrobi swoje. Nie jest to jednak zarzut, wręcz przeciwnie. Jeśli chcesz mieć lekko, możesz mieć. Jeśli chcesz dźwigać, też będziesz miał co...

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Kręgosłup do wymiany to jest od siedzenia przy kompie, a nie od ruchu.
    Zaprawde powiadam Ci, nie wiesz o czym mowisz, nigdy nie dzwigales, to nie opowiadaj B.Z.D.U.R

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Zaprawde powiadam Ci, nie wiesz o czym mowisz, nigdy nie dzwigales, to nie opowiadaj B.Z.D.U.R
    w 100% popieram Janeczka w temacie kręgosłupa (nie B.Z.D.U.R.). Wprawdzie u mnie był to E-3 i pare zoomów ale efekt ten sam. Przy komputerze siędzę na mega wygodnym foteliku z I.K.E.A i nie narzekam.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Kiedyś nie było ZUS i rent inwalidzkich. Pomimo tego ludzie w zawodzie tragarza, pomocnika murarza (od noszenia cegieł) robili do 60-tki i dłużej. Dlaczego ? Potrafili to robić. Dźwigali na prostym kręgosłupie, nosili ciężkie paczki na pasach. Dziś, szczególnie z okazji targów widzę, w jaki sposób młodzi ludzie podnoszą ciężary (paczki, kartony i różne urządzenia), myślę sobie - chłopie, ty się chyba w trumnie dopiero wyprostujesz.
    Rolleicord, Canon
    flickr

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez imatuszewski Zobacz posta
    Problem jest w tym, że taki Olympus i kilka obiektywów waży ok. 2 kg. Z akcesoriami może ze trzy, ale licząc dwa wojtki i chyba z pół systemu Pełnoklatkowy korpus z porządną stałką jak 35 f/1,4 czy 50 f/1,2 waży 2kg. Do tego jasny szeroki kąt, zoom, lampa błyskowa, nie daj boże zapasowy korpus i 5kg leci.

...
    Ale te stałki, to w Olku odpowiednio 17,5/0,7 i 25/0,6. Nie piszmy o abstrakcyjnych szkłach, a jeśli by się zmaterializowały, to też nie byłoby lżej. Jak sobie popatrzysz na realne odpowiedniki, czyli 35/2 i 50/1,8 , to różnicy wielkiej nie ma

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Całe życie coś dźwigam, od pierwszej klasy podstawówki. I zaprawdę powiadam Ci, najbardziej kręgosłup boli mnie od siedzenia i nicnierobienia.