Eh, fajne szkiełko, tylko żeby AF dorobili![]()
Eh, fajne szkiełko, tylko żeby AF dorobili![]()
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Ile kosztuje ten obiektyw?
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
No bez jaj...
Jaja w tym przypadku nie są oczywiste. Z jednej strony na FF to tylko 35/1,9 i cena faktycznie poraża, ale na APS-C nic mu nie podskoczy. Tu się robi z niego jakieś 22/1,2 i cena już tak nie razi. W sumie to popiera moją teorie, że jak ktoś lubi jasne szkła i mała GO, to FF wypada najtaniej. Różnica w cenie korpusu bardzo szybko się zwraca![]()
Dzisiaj 6-latki codziennie zachrzaniają do szkoły, dźwigając wypchany tornister i worek z kapciami. Cała torba ze sprzętem foto to przy tym pikuś. Jeśli jedna zwykła lustrzanka i plastikowy obiektyw typu 35 f/2 wymaga tragarza, to jestem zmartwiony kondycją fizyczną społeczeństwa. Może zostawmy fotografię dzieciom i siądźmy w bujanym fotelu z krzyżówką w ręku![]()
O ile mnie pamiec nie myli moj tornister nie byl wcale lzejszy od tornistra moich dzieci - a mimo to moja lustrzanka najczesciej zostawala w domu a bralem ze soba malego Fujika. To nie jest kwestia tego ze jest to ciezar nie do uniesienia ale mnie osobiscie po prostu przeszkadza. Zwlaszcza kiedy trzeba wziac wiecej niz jedno szklo
Spokojnie, jesli zeszło na tornistry i szkołę, to i matematyka się przyda: 5DIII + 35/2 = 1,160kg, OMD5 + 17/0.95 = 0,965kg. Jest o co walczyć? Jak się doda grip do Olka, to juz zupełnie nie będzie o co.