www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Jak to po cokotlet to duzo zdjec, a mnie najzwyczajniej na swiecie szkoda miejsca na karcie CF, do tego dochodzi szybsza pozniejsza obrobka (choc DPP i tak jest szybki), roznice do takich zastosowan (raw czy maly raw) sa znikome, a zauwazalne w specyficznych warunkach, reasumujac do wydrukow dla mlodych czy nawet wiekszego formatu jak dla mnie pomijalne.
pozdrawiam serdecznie
Janek
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
Ponoć panasonic ma już odpowiedź = 200Mpix -jak się pomniejszy to jej jakość zmiażdży (co zapewne każdy będzie mógł tu zobaczyć na przykładzie kamienic w pochmurny dzień*z heliosa 50mm f.
milczenie jest złotem
i perspektywie (very important) kadru w kadrze
Choć photoshop ma odpowiednie narzędzia którymi można sobie pomóc (jak się ma z czego kadrować).
milczenie jest złotem
Mam pytanko, robiłeś odbitkę A4 z zaszumionego zdjęcia?
Po wypowiedzi sądzę, że raczej nie. Na odbitkach, szum, nawet ten duży, widoczny nie tylko na powiększeniach 1:1, ZNIKA.
Nieprawda, jakość jest taka sama (na odbitce).
Jeśli ktoś robi powiększenia nie większe niż A4, to spokojnie wystarcza 10, 12 Mpikseli. To, że aparaty o takich rozdzielczościach trudno kupić, to już inna sprawa.
Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 7.02.12 o 14:09
Robiłem A4 i A3 z E-PL2.
Z zaszumionych jpegów wychodzą zaszumione odbitki, oczywiście jeżeli będziesz się im przyglądać pod tym kątem. Z 10-12 Mpix na niskim ISO można zrobić bardzo dobrej jakości A3. A delikatny szum na odbitkach zupełnie mi nie przeszkadza, tym bardziej, że ten z olka przypomina kolorowe odbitki z analoga.
od "przypomninać" jest niestety bardzo daleko do "wyglądać"...
milczenie jest złotem
Szum na wydrukach nie znika. To szum na monitorze jest zbyt duży, bo ze względu na małą rozdzielczość ekranów zdjęcia oglądane w 1:1 są nienaturalnie powiększone.
A duże wydruki da się zrobić nawet z 5 mpx. Ale z 50 mpx da się zrobić lepsze.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb