Witam.
Podzielam opinię o zdjęciach obu panów.
Mam pytanie do Karola. Wiem, że nie używasz lampy na sankach. Wobec tego gdzie była lampa np. na zdjęciu 1 i 3. W lewej ręce?
Pozdrawiam. romeq
Witam.
Podzielam opinię o zdjęciach obu panów.
Mam pytanie do Karola. Wiem, że nie używasz lampy na sankach. Wobec tego gdzie była lampa np. na zdjęciu 1 i 3. W lewej ręce?
Pozdrawiam. romeq
No i jak widac sie da, ludzie sie odwazyli, jak na razie trzymamy poziom, sa momenty, to najwazniejsze, wlasnie te chwile...
rafrog,
super stylizacja i obrobka oraz kapitalna suknia mlodej,
brudnyhary,
mocne! lubie takie akcenty na weselach!
dawac dalej i ode mnie pare:
flarki
dzieci
sytuacje
pozdrawiam serdecznie
Janek
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
Hmmm, nie wiem skąd taka wiedza - może kiedyś pisałem o jakiś plenerowych eksperymentach ze zdalnym wyzwalaniem? Jeżeli używam lampy to jest zwykle na sankach, przy czym staram się jakoś wymodelować błysk, znaczy nie walić wprost. Jak warunki pozwalają lu lubię lampę odchylić do góry ale tak za siebie, żeby mniej więcej dostać efekt jak z okna znajdującego się za mną. Na zdjęciu 1 dziewczynka siedziała pod dużą kulą zbudowaną z czegoś w rodzaju mozaiki luster, lampa była skierowana na tę kulę, stąd te plamki światła. Na zdjęciu 3 chyba była odchylona ku górze i w lewą stronę - w tym lokalu akurat tam było od czego odbić światło. Czasem - jak jest sporo światła zastanego ale w tle są znaczące źródła światła - np. oświetlenie kościelne, okna witraże, błyskam bardzo delikatnie na wprost, tak żeby twarze nie były szaro - bure i żeby skóra była przyjemna bez cudowania z obróbką ale żeby tej lampy za bardzo nie było widać. No i na zewnątrz w ostrym słonecznym świetle z góry - staram się tak musnąć lampką żeby efekt był miły dla oka - łagodząc najgłębsze cienie.
Tyle teorii, w praktyce różnie to bywa, często efekt jest daleki od oczekiwań![]()
Witam.
Tak, pomyliłem, nie używasz wbudowanej. A za obszerne wyjaśnienie serdecznie dziękuję. Kupiłem przed świętami lampę YongNuo 560 i uczę się jej stosowania. "Z pamiętnika lampy błyskowej" mam i korzystam, ale takiej wiedzy praktycznej nigdy za wiele. Dziękuję jeszcze raz.
Pozdrawiam. romeq
Prawie ukręciłem obiektyw podczas robienia tej fotki
Ciekawy wątek . Fatman ,Rafrog i inni szacunek - czaderskie foty
Jedno moje i nie ma tu żadnego artyzmu![]()
Bardzo fajne![]()
Fatman - super to "pozytywnie zakręcone"
Janeczek - na tym ostatnim to chyba młodemu coś wyszło![]()
Ostatnio edytowane przez Skora ; 6.02.12 o 10:42
E-30 + E-3 + trochę różności, co by pasowały do całości.![]()
Ostatnie dwie fotki zakrecone, bardzo fajne![]()
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO