Świetny wątekUśmiałem się
Świetny wątekUśmiałem się
Jerry,
prawda jak to zwykle bywa leży gdzieś pośrodku....
linkowana dyskusja na forum nikona jest tyle samo śmieszna co żenująca - świadczy jedynie o tym, że ludziom bardzo trudno się wyzwolić z utartych wyuczonych schematów, a do tego nie istnieją dziś prawdziwe ostateczne autorytety, stąd wyróżnienie na LFI też nie jest jakimś sądem niepodważalnym, ostatecznym i absolutnie jedynym wartym zauważenia, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę specyfikę tego serwisu. Gwoli ścisłości - samo zdjęcie jest dla mnie OK, brak stóp mi nie przeszkadza, ale szału dla mnie ten obraz nie robi.
Z kolei HCB (fajowy ten skrót) - człowiek z niekwestionowanymi zasługami w historii fotografii, wiele bardzo dobrych zdjęć i tylko... garść wybitnych. Tak, tylko garść. Najczęściej przywołując to nazwisko "cytuje" się te same zdjęcia, większość natomiast pozostaje nieznana lub słabo znana. Mam teraz na stole duży album ze zdjęciami Bressona - z kilkuset zdjęć wybitna, ponadczasowa jest garść, nie więcej. Zatem nie wiem czy powinniśmy traktować każde jego zdjęcie jak kanon, jak wzorzec - nie do ruszenia, nie do kwestionowania, i tylko do ustawieniu na ołtarzyku
Zresztą nie jest to jedynie moje zdanie, "duże nazwiska" podzielają ten pogląd - tyle, że nie wiem czy zawartość naszych garści jest ...taka sama?
W fotografii jak gdzie indziej pozostaje też kwestia gustu, smaku i indywidualnego postrzegania.
PS zupełnie nie wiem jakie zdjęcia HCB internauci przekadrowywali i doostrzali... nie znam tego forum czy wątku.
Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 13.02.12 o 00:52
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
Kaczy, w uznaniu zasług, wkładu pracy, zaangażowania, nie szczędzenia sił na rzecz pojednania i pokoju na forum przyznaję Ci nieograniczoną licencję na słowo "cmokier", słownie wg ISO 2233344: "ce, em, o, ka, i, em, er".
Pzdr, TJ
Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 13.02.12 o 01:00
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
Podstawowym problemem tutaj jest mieszanie ze sobą dwóch różnych środowisk, kulinarnego i fotograficznego. Oczywiście, jeśli rozmawiamy tylko i wyłącznie o artystycznym podejściu, mieszanie w jednym temacie kilku środowisk zawodowych jest dopuszczalne. Kończąc to małe odejście od tematu dyskusji, tak, kotleciarz może być artystą. Bo sztuka kulinarna jest nie tylko rzemiosłem. Również tutaj wymagana jest szczególna umiejętność dobierania, komponowania smaków, aromatów. Takiego dobierania składników, które pozwolą stworzyć coś szczególnego.
Wracając do tematu już tylko fotografii ślubnej, poza oczywistymi momentami, ujęciami, ogólnie czysto dokumentalnym charakterem daje ona spore pole do popisu dla wrażliwości artystycznej. Ciężko powiedzieć czy fotoreportaż sportowy bądź inny wykonany przez artystę będzie lepszy od innego. Natomiast z pewnością ten artysta poza rzeczami oczywistymi dostrzeże wiele innych, takich jak szczególna gra światła, koloru, formy, itd, itp, które pozwolą mu zrobić dodatkowo zdjęcia niebanalne.
---------- Post dodany o 08:15 ---------- Poprzedni post był o 08:14 ----------
Qben, niegrzecznie jest podśmiewywać się, gdy dorośli rozmawiają. Zdaje się, że masz już kawał doświadczenia w fotografii ślubnej, możesz więc przyłączyć się do dyskusji i podzielić się swoimi spostrzeżeniami.
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
No dobra, fajne i w sumie prawdziwe, ale tu jakby nie o to chodzi.
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Ponieważ nie widzę żadnej emotki, podejrzewam, że albo nie zrozumiałeś tematu albo się zagalopowałeś w złośliwościachWidzisz, i teraz mówisz na temat
W moim przekonaniu, fotki "artystyczne", można zrobić przy okazji kotleta a nie z kotleta. Fotki z kotleta, mają dokumentować uroczystość. Jakim samochodem jechali młodzi, jak byli ubrani itp.
Co, cioci Marysi, po artystycznym zdjęciu, jeżeli nie może się na nim rozpoznać?![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA