Strona 10 z 22 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 215

Wątek: Artystyczne fotki z kotleta - watek zbiorowy!!!

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Odp: Artystyczne fotki z kotleta - watek zbiorowy!!!

Cytat Zamieszczone przez wulf Zobacz posta
    To może w takim razie wpisać do regulaminu kategoryczny zakaz jakichkolwiek dyskusji o kotletach pod groźbą banicji?
    Nie ma potrzeby.
    Wystarczy tylko, ze kotletowi artysci beda kontynuowali juz istniejace watki a nie w podnieceniu po kazdym weselu zakladali nowy.
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Swojego czasu na Canon desce - byl wielostronicowy watek, traktowany bardzo serio - na temat wyodrebnienia podforum - na tematy slubne.
    Rozpoczelo sie od tego, ze gdzie nie wdepniesz - tam gadki o slubach. "Normalnych" uzytkownikow zaczelo to irytowac.
    Chcieli sie pozbyc slubniakow, gdyz proporcje zostaly bardzo mocno zachwiane. U nas na forum, stosunkowo malo watkow o tematyce slubnej.

* * *
    Zrobilem kilka slubow w zyciu. Zostalem o to poproszony, za zaden nie wzialem pieniedzy. Po doslownie KAZDYM moje umiejetnosci byly wieksze, kazdy byl nowym doswiadczeniem, czesto i zaskoczeniem. Przez to nabralem duzo pokory. Kazdy w rozumieniu Janeczka mi sie udal, Mlodzi zadowoleni, najwazniejsze momenty uchwycone, zdjecia do ramek sa. Ale dla mnie to za malo.

W miedzyczasie - widzialem wiele prac ludzi, ktorych prace mi sie bardzo podobaja. Od tej pory - nic mnie nie cisnie, zeby to powtorzyc, dlatego, iz wiem, ze ludzie ktorzy sie glownie tym zajmuja - robia duuuzo lepsze zdjecia, niz ja bym zrobil, i ze tak powiem gwarantuja te kadry. Mam na mysli Fatmana, Mariusha, Rafroga i in.

Owszem - niejeden kadr wiem, ze bym uzyskal nawet nawet, ale przeciez tu chodzi o pamiatke z calego przebiegu. A to wymaga ogromnej koncentracji, czesto powstrzymania jezyka, bycia czujnym. Odpowiedzialne podejscie, a tego wymaga wg mnie sytuacja - wymaga co najmniej dwoch korpusow, lamp, dobrych, skalibrowanych, znanych sobie szkiel, moze asystenta.

Mialem moment w zyciu kiedy sam siebie zapytalem, albo zaczac sie parac zawodowo slubami, doskonalic, uczyc - albo odpuscic, a fotografia zajmowac sie dalej jako hobby, pasja, ale nie zrodlem utrzymania. Wybralem to drugie.

* * *
    Kiedys slyszalem takie zdanie: nie zal Ci, ze Mlodzi (w rozumieni znajomi, rodzina), ktorym masz szanse "zrobic slub" - wezma fotoziutka, co da rezultat duzo gorszy, niz gdybys Ty zrobil?

Moja odpowiedz jest taka - kiedys tak myslalem, dzis nie.

Albo mlodzi maja naprawde szacunek co do formy upamietnienia tego momentu, maja swiadomosc swoich potrzeb co do zdjec i chca za to zaplacic - wtedy wezma kogos kto zrobi nie za duzo zdjec, ale pokazujacych ten moment w sposob, ktorego czesto nie dostrzegamy, w sposob, dzieki ktoremu kazdy kadr zapada w pamieci, czuc emocje, estetyke, planowanie a nie reagowanie!

Albo...? Znaczy, ze im nie zalezy, albo zalezy moze ciut bardziej, niz na zdjeciach wujka z kompaktem. Kiedys nie moglem uwierzyc, ze sa tacy. Ale sa!
    Ich zadowoli kilkaset zdjec! Zdjec, ktore prawie, ze zrobi malpa, ktora ustawimy obok Mlodych i powiemy zeby kadrowala i naciskala spust co chwile.
    I juz.

Oczywiscie, ze Ci drudzy nie sa "gorszym" gatunkiem. Po prostu maja inne potrzeby, a ja nie bede wychodzil przed szereg.
    A tym bardziej odbieral chleb innym.

Na koniec wazna uwaga:
    ktos moze jeszcze powiedziec, ze mlodzi chcieliby miec dobre, mocne, zapadajace w pamieci zdjecia ale ich nie stac.
    Uwierze, ale tylko pod jednym warunkiem!!! I wtedy moze nie odmowilbym takim znajomym zrobienia im zdjec - nie robia zadnej bzdurnej popisowwy w postaci weselicha dla gawiedzi, super hiper samochodow i itp. W przeciwnym wypadku - przepraszam - wszystko jest kwestia priorytetow.

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

No coz, chyba juz wszystko zostalo powiedziane...

Sa na forum (jak kazdym) ludzie, ktorzy udaja imbecyli lub po prostu nimi sa, sa ludzie, ktorzy unosza sie ponad to, choc mysli gornolotne to nie sa, a po prawdzie, prawdy proste jak drut. Zawsze jest tak, ze Ci co duzo maja do powiedzenia, nie czynia zbyt wiele, parafrazujac, szybki, ladny woz jest przedluzeniem przyrodzenia.

kaczy,

nie jestem twoja pania przedszkolanka, zeby ciebie, starego chlopa za raczke prowadzic,

kocham wszelkie TWA, bo gdyby nie one nie moglbym byc w ABCDEFG.

meczcie sie chlopaki
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi Awatar Rysiek_O
    Mieszka w
    47-364 Komorniki
    Siła reputacji
    312
    Moja galeria

Janeczek! Poza TWA są tu chyba jeszcze "niezrzeszeni"? Czuje się jednym z nich. Czekam na kolejne fotki, Twoje i innych "Kotletowych Fachowców" Napewno nie jestem w tym czekaniu osamotniony. Dawajcie śmiało!
    Pozdrawiam!
    Rysiek_______________
    Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    No wlasnie.
    Rozmawiamy o artyzmie, ale tak naprawde to nie artyzm.
    A wiadomo ... przyszłość ukaże
    Wstawiamy zdjecia, ale o nich nie dyskutujemy.
    Jak nie jak tak.
    Chwalimy sie swoim warsztatem, ale go nie krytykujemy.
    A to obowiązek?
    Jestesmy w ciazy, ale tylko troche.
    Żeby nacieszyć się stanem błogosławionym, a nie jego skutkiem.
    Po raz drugi zapytam o sens zakladania kolejnego takiego watku jak ten?
    Skoro juz wszyscy poczuli sie docenieni i wstawili swoje zdjecia, ktore mieli wstawic, pogadali o problemach, ktore mozna napotkac na weselu, ujawnili swoje artystyczne talenty,/.../
    A jeśli nie, jeszcze się nie wszyscy ujawnili, nie wszystko przegadali a teraz na pewno nie poczuli się docenieni ... .
    Niech trwa! A ty Alpha siedź cicho to mówię ja Omega!

---------- Post dodany o 08:24 ---------- Poprzedni post był o 08:19 ----------

Cytat Zamieszczone przez Rysiek_O Zobacz posta
    Janeczek! Poza TWA są tu chyba jeszcze "niezrzeszeni"? Czuje się jednym z nich. Czekam na kolejne fotki, Twoje i innych "Kotletowych Fachowców" Napewno nie jestem w tym czekaniu osamotniony. Dawajcie śmiało!
    Pozdrawiam!
    Ryś! Co ty tu jakąś wrogą propagandę siejesz?? Już kiedyś robili z TWA legendę OC, mafię prawie ... i skończyli w betonie na dnie Liwca.
    Napiszę tak: k@czy ma rację i niema racji!
    wątek jest i pewnie będzie a Janeczek do duży chłopczyk/dziewczynka* adwokata nie potrzebuje.

*nie potrzebne skreślić
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Fatman - wow za fisza,
    Janeczek - wow za odwagę (wątek pierwszy), nie ma się co spinać o atyzm, plastykę czy TWA - wchodząc w system bierzesz cały inwentarz (również akcje hejterskie).
    Foty z wątku pierwszego są BARDZO OK, jak na pierwszy mikro kotlet!
    Czy 12/2 jest stworzone pod ludzi, szczególnie z bliska? Mam piękne foty z tego szkła, ale coraz częściej używam fisza. Z drugiej strony te fotki (z 12/2) bardzo fajnie pokazują gdzie jest, czy potrzebny czy nie, czy za blisko czy nie za blisko, 17/1.4. A o GO w mikro się nie martwmy - będzie 60/2.8m czy 75/1.8 znajdzie się i głębia
    Z jednym się nie zgodzę - 14/2.5; to super szkło, ale jednak z innej (niż 12/2) galaktyki. Ktoś wspominał o konwerterze do Panasa - w wątku bodajże 12/2 wrzucałem link do forum.dpreview, gdzie koleś zapinał taki konwerter Nikona m. in. do mZuiko. Może i nie ogranicza Rafała choć jakim cudem nie wiem, skoro tak uwielbia street@LX3).
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar Rysiek_O
    Mieszka w
    47-364 Komorniki
    Siła reputacji
    312
    Moja galeria

Saboor Omego! Janeczek bez adwokata sie obejdzie, ale niech wie, że może liczyć na zainteresowanie i sympatie. Tego nigdy nie za wiele!
    Rysiek_______________
    Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Na koniec wazna uwaga:
    ktos moze jeszcze powiedziec, ze mlodzi chcieliby miec dobre, mocne, zapadajace w pamieci zdjecia ale ich nie stac.
    Uwierze, ale tylko pod jednym warunkiem!!! I wtedy moze nie odmowilbym takim znajomym zrobienia im zdjec - nie robia zadnej bzdurnej popisowwy w postaci weselicha dla gawiedzi, super hiper samochodow i itp. W przeciwnym wypadku - przepraszam - wszystko jest kwestia priorytetow.
    Odniosę się tylko do tej części twojej wypowiedzi, pozostała jest pięknie wybronioną tezą.
    Zwróć uwagę na pogrubiony prze zemnie tekst: zapędziłeś się pan panie Jerry_R! To nie ty bierzesz ślub i nie ty ustalasz priorytety.
    gwarantuję, że dla tych "młodych", którzy robią "weselicho dla gawiedzi i jadą do ślubu super hiper samochodem" to właśnie jest najważniejsze, a nie super-profi fotogostek.
    Im wystarczą fotki z małpki i nie trzeba się nad nimi użalać ... jedni lubią szynkę inni grabie. Ot i wszystko.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Co Wam się wczoraj wieczorem stało ?
    Co komu przeszkadza, że będziecie mieli gdzie pokazać swoje wybrane foty z uroczystości prywatnych nie wiadomo czemu nazwanych tu kotletem. W tej samej konwencji artyzm tych fotografii rozumiem jako inność, niesztampowość, ciekawsze z wybranych tylko tyle i aż tyle.
    Odkąd jest fotografia jest na taka jej odmianę też zapotrzebowanie.
    Nie rozumiem dlaczego po kilkudziesięciu postach zaczyna się nawalanka.

Zły wieczór, zła pogoda , złe zioła???
    Wrzućcie luz, proszę.
    Pozdrawiam AP.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 10.02.12 o 14:40
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria

APZ, bo "kotleciarza" się nie lubi. Jak można robić "kotlety" i rościć sobie prawo do poczucia estetyki, wrażliwości artystycznej? No jak?! Przecież te rzeczy sobie przeczą. Wiadomo, że "kotlet" to rzemiosło, szablon, schemat, który trzeba wykonać. Nie ma w tym żadnej sztuki, że o wysiłku nie wspomnę. Tak więc, jak już któryś "kotleciarz" odważy się pokazać efekt swojej pracy a nie daj, żeby jeszcze połączył to w jednym zdaniu ze słowem "artyzm", to trzeba mu doj.bać.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia