Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: oświetlenie - obiektyw - body co zmienić? sugestie

| OlyJedi Awatar taxman
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Talking oświetlenie - obiektyw - body co zmienić? sugestie

Witam wszystkich forumowiczów po dłuugiej przerwie i proszę o radę.

opis sytuacji: W chwili obecnej posiadam e500+ stary kit + fl36. Kiedyś użytkowałem już 50-200, 14-54 i e510 i e520 ostał się tylko najstarszy sprzęt. Co do jakości którego mam już spore wątpliwości.

Przykładowe zdjęcia z lampą i bez załączony pełen exif,
    nie ps-ute, i poglądowe proszę nie przyczepiać się do tła, bałaganu, kompozycji ect były robione pod kątem sprzętu. Resztę mam nadzieję poprawie.
    https://picasaweb.google.com/aarafat...eat=directlink

Zdjęcia będą do sklepu internetowego czasami w wyższej rozdzielczości na stronę firmową. Za studio służył sklep w którym jest kilkanaście bardzo mocnych lamp które można dowolnie kierować dają białe jasne światło/nie wszystkie były użyte w zdjęciach/. Czy zaopatrując się jakieś duże blendy plus nowsze mniej szumiące body i jasną stałkę byłbym w stanie zrobić dobre jakościowo zdjęcia? Czy może światło zastane zupełnie powinno odpaść i pójść w stronę zewnętrznych lamp błyskowych? Kadry w zasadzie będą 2 cała sylwetka plus od pasa w górę. Myślałem o ZD50 ale do całej sylwetki to ono się chyba średnio nadaje. Obecny obiektyw odpada na pewno af bardzo często w nim głupieje, działa wolno ma problemy z oddaniem szczegółów zwłaszcza w mało kontrastowych scenach.

Przepraszam jeśli się nie wyraziłem jasno /często mam z tym problem / ale fotografia studyjna to dla mnie zupełna nowość, podobnie jak fotografowanie ludzi, mam pewien budżet i nie wiem na co go przeznaczyć.

pozdrawiam
    "każdy dzień jest pierwszym dniem reszty twojego życia"
    e510

Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Odp: oświetlenie - obiektyw - body co zmienić? sugestie

A do oświetlenia można się przyczepic?

| OlyJedi Awatar taxman
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

można się przyczepiać do wszystkiego ale bardziej proszę o uwagi dotyczące sprzętu - jak przyjdą faktyczne próby podzielę się owocami i będzie można po mnie pojeździć do woli
    e510

Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Ja bym proponował zainwestować w lampę studyjną, parasolkę lub softbox bo ciut ciemno do tego fl-36 i powinno być OK

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Zostań przy e-500, kicie i fl-36. Dokup parasolkę lub softbox, tzw. uchwyt aparatowy do lampy (w przypadku softboxa, taki uchwyt na lampę może być z softboxem), blendę i statyw. W zupełności wystarczy do robienia ładnych zdjęć.

---------- Post dodany o 15:19 ---------- Poprzedni post był o 15:17 ----------

Cytat Zamieszczone przez RGS Zobacz posta
    ... bo ciut ciemno do tego fl-36 i powinno być OK
    Dla 1/125, ISO 100, f=5,6 lampę FL-50 przygaszam do LP 27 a nawet 20 - więc FL-36 wystarczy.

Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Jedną lampką miałby to oświetlić? pewnie można - z blendą, ale co dwie to nie jedna i tego będe się trzymac

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Witam serdecznie.

Zmienić trzeba oświetlenie.
    Jeśli urządza Cię coś takiego:
    http://allegro.zapodaj.net/images/3f5960baebc0.jpg
    albo coś takiego:
    http://allegro.zapodaj.net/images/d5f9b89c6371.jpg
    to potrzebujesz minimum:
    Jednej lampy błyskowej (najlepiej studyjna min. 150Ws) z softboksem (okta lub prostokąt)
    Jednej lampy błyskowej (najlepiej dwóch) na tło. Mogą być systemowe ale wygodniej ze studyjnymi. Wystarczą mocne żarówki błyskowe.
    Jednej blendy.

Pierwsza lampa z softboksem centralnie z przodu, z góry 45st. lub trochę z boku.
    Druga lampa centralnie na tło za modelem/ką tak aby tło przepalić. Wygodniej jest z dwoma po bokach bo model/ka nie musi zasłaniac lampy.
    Z przodu na dole, centralnie blenda aby rozjaśnić trochę cienie i zrobić namiastkę "muszli". To jest opcjonalnie. Bez niej tez jest OK. Typowe butterfly lub górno-średnio-boczne jak to do mody.
    Zamiast softboks-a może być parasolka ale daje ostrzejsze światło. Kwestia gustu.
    Jeśli parasolka to pociągnie na lampie systemowej. Wtedy na tło żarówki błyskowe.
    Służę pomocą na prv. jeśli trzeba.
    Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar taxman
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Czyli jak rozumiem światło zastane z np zd50 odpada i zainwestować w oświetlenie?

Myślę że RGS ma rację przy tym obiektywie światła musi być dużo więcej.

Joki dzięki za rady na pewno okażą się cenne. Myślałem o takim zestawie http://allegro.pl/zestaw-quantuum-sq...091114262.html
    Są też ciut słabsze wersje tych lamp ale z kolei wolno się ładują tylko czy to ma znaczenie przy fl36 który królem szybkości to nie jest?
    Mówisz że lepiej mieć dwie lampy/żarówki na tło, nie wystarczy jedna z tych co podałem? Tło będę starał się robić widoczne czasami, nierównomiernie doświetlone.

pozdrawiam
    e510

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Zestaw dobry, tylko wszystko zależy od tego czy chcesz przepalać tło (aby mieć idealną biel) czy nie?
    Jeśli chcesz przepalać to zrobisz to nawet z jedną lampą ale musisz postawić ją centralnie. To oznacza, że model/ka musi zasłonić sobą lampę na statywie. Przy popiersiu nie ma problemu ale przy całej sylwetce to już kłopot. Statyw wystaje.
    Jeśli nie przepalasz to ten zestaw jest OK. Nawet za dobry. Parasolką transparentną oświetlisz niemal jak softboksem.
    Przyda się jeszcze duża blenda. Druga parasolka jest właściwie zbędna do takich zdjęć.
    Mógłbyś zrobić jeszcze coś takiego z tym zestawem i FL-ką, że dokupujesz statyw do FL-ki, uchwyt do parasolki i FL-ką z parasolką transparentną świecisz z przodu a te dwie lampy z samymi: "garnkami" na tło. Tylko, że to bez sensu wydawać tyle kasy na lampy do oświetlenia tła skoro zwykłe żarówki błyskowe dadzą radę...
    Oczywiście zrobić biel na tle albo statyw można usunąć z tła w PS, ale po co dodawać sobie roboty skoro od razu można oświetlić jak należy?
    Aha, do całej sylwetki przyda się też plexi na podłogę. Jeśli tło przepalane to biała, jeśli nie to zwykła. Dużo mniej zabawy z podłogą w PS.
    No i potrzebujesz wyzwalaczy...
    Pozdrawiam.