Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: E-3 a mróz do -30

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Odp: E-3 a mróz do -30

Koniecznie zapasowa bateria w majty!

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Syd Barrett Zobacz posta

Tak, a jak dostanie zwarcia, to klejnoty pójdą z dymem.
    W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
    Popieram Stopkę Krakmana
    !

LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Syd Barrett Zobacz posta
    Na pewno zapas energii gdzieś w suchym woreczku blisko ciała.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ełk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

kris70,ja używałem e3 przy -25,trzymałem go na zewnątrz(bez chowania pod kurtkę).Jedynie,słabość okazał 70-300...temu się nie dziwię.
    Przed wejściem do pomieszczenia,wkładaj wszystko do plecaka,czy torby i przez +/- trzy godzinki nie wyjmuj.
    Ostatnio edytowane przez Adamss68 ; 1.02.12 o 23:09

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez henry1 Zobacz posta
    Tak, a jak dostanie zwarcia, to klejnoty pójdą z dymem.
    O to to nie ma obawy, co najwyżej go trochę przeprostuje, jak przepięcie przejdzie po skórze, ale dzisiejsza odzież ma tyle wewnętrznych kieszeni , gdzieś się na pewno pomieści.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Latalem z E3 po mrozie, deszczu, sniegu bez zajakniecia (z zadnym z obiektow nie bylo rowniez problemow).
    Ja stosowalem sie do zasad, baterie przed mocnym mrozem zawsze w domu do pelna naladowane (i dodatkowo pelne jeden/dwa zapasowe aku). Aparat wyjety raz, nie chowany przez caly plener, baterie zapasowe, po wewnetrznej stronie kurtki blisko ciala.
    Po skonczeniu, pakowanie aparatu do torby, i w domu dopiero po kilku godzinach otwieranie tejze.
    Nie mialem nigdy klopotow, a i z obecnym systemem tez jak tak postepuje tez niemam.
    Na silnych mrozach moze sie zdazyc nieco inny odglos migawki i troche ciezszza praca mechanizmow (jednak nic na sile, jak nie idzie to nie silowac sie), i to wszystko.
    Na mocne mrozy mam takiego "kondoma" na obiektyw, ale to raczej tez gdy sa mocne mrozy (troche chroni obiektyw i AF nie zwalnia), no i w dotyku milszy niz goly metal.
    Poki co nie mialem nigdy problemow

A zdazalo sie miec aparat na statywie od rana do wieczora wystawiony, na mrozie ponizej -20 stopni polowac na ogrodowe ptactwo.

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 2.02.12 o 14:44
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Awatar shary
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Mały OT, ale myślę że autor wątku mi wybaczy.
    Rozmawiałem kiedyś z podróżnikiem Markiem Kamińskim tuż przed wydaniem jego książki i pytałem jakiego sprzętu do fotografowania używa w ekstremalnych warunkach. Jako fotografa bardzo mnie to interesowało.
    Otóż w warunkach arktycznych najlepiej spisywał się analogowy Olympus + jakiś stałoogniskowy obiektyw. Niestety nie pamiętam modelu.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Nie przesadzajmy z tymi ekstremalnymi warunkami. Mróz - taki w naszym klimacie to nic wielkiego dla sprzętu, przy umiejętnym obchodzeniu się z nim. Od lat lubię łazić po mrozie bo to dobrze mi robi, często mam ze sobą aparat, różne aparaty i w zasadzie nie pamiętam jakichkolwiek problemów, z zastrzeżeniem uwag jak powyżej. I z reguły nie były to uszczelniane czy pancerne puszki, czasem mniej lub bardziej zaawansowane kompakty. Sądzę, że dużo gorsze dla sprzętu bywają warunki znacznie przyjaźniejsze dla człowieka - np. plaża latem.

---------- Post dodany o 16:21 ---------- Poprzedni post był o 16:19 ----------

Edit - przypomniałem sobie - raz na mrozie odmówił posłuszeństwa teleobiektyw Sigmy - budowy pompki - zastygł, nie dało się zmienić ogniskowej, ale to samonaprawialny szczegół.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar kris70
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria

Witam.
    Melduję że plener zaliczony Sprzęt jak na razie cały i sprawował się rewelacyjnie. W terenie spędziłem jakieś 4 h wykonałem około 300 fotek i jedyne co sprawiało kłopoty to głowica mojego statywu (velbon sherpa 750r) która na skutek zgęstnienia smarów stawiała potężny opór .Co do dziwnego odgłosu z mojej puszki to nie migawka a odgłos stabilizacji przy wyłączaniu stawał się metaliczny.
    Aparat nosiłem cały czas na szyi albo zapięty do statywu ,dekielki były ściągnięte
    Z mojej strony mogę jeszcze polecić manewr, który pomagał mi uniknąć zaparowania sprzętu otóż przed przyłożeniem wizjera do oka wstrzymywałem oddech .

Awatar shary
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

No to czekamy teraz na zdjęcia