Mam trzy body Olympusa, pierwszym było E-520 i właśnie na 14-54 odkryłem że mam problem z AF, na kicie po prostu nie było tego widać z powodu przysłony
Polecam zrobić to co ja czyli zamienić E-520 na E-1, ewentualnie baw się w serwisy.
Mam trzy body Olympusa, pierwszym było E-520 i właśnie na 14-54 odkryłem że mam problem z AF, na kicie po prostu nie było tego widać z powodu przysłony
Polecam zrobić to co ja czyli zamienić E-520 na E-1, ewentualnie baw się w serwisy.
Naucz się ostrzyć, tj. ostrz na kontrastowe punkty (np fotografując ścianę nie ostrz bezpośrednio na ścianę, tylko na ramkę wiszącego obrazu). Dwa - obczaj, może masz jakiś tryb ciągłego fokusa włączony czy coś. Trzy - proponuję spróbuj z jednym, centralnym punktem - może to jest problemem? Cztery - obczaj wariant ze stabilizacją i bez - coś mi się kojarzy, że przy dobrym oświetleniu i bezpiecznych czasach stabilizacja potrafiła namieszać (ja nie wiem, bo nie mam is). Pięć - może masz włączone doostrzanie za pomocą pierścienia ostrości i sobie gdzieś nim przekręcisz kawałek trzymając za obiektyw? Sześć - staraj się trzymać bezpiecznych czasów (1/ekwiwalent ogniskowej dla 35mm). Siedem - Pamiętaj o prawidłowej postawie - właściwym trzymaniu aparatu i stabilnym ułożeniu ciała.
Jak to wszystko spełniasz i dalej nieostro, to ślij do serwisu, albo umów się z kimś na mieście, żeby potestować swój obiektyw z jego body i swoje body z jego szkłem. Zrób też koniecznie test na FF/BF (są tablice).
Miałem e520 przez chwilę, miałem e510 i 14-54 i wiadomo, 1d ani d3 to to nie jest, ale af był wystarczająco szybki w większości przypadków - tym bardziej nie sądze, żeby na kicie było lepiej niż w 14-54.
Hmm, muszę pofocic jeszcze trochę zapewne i dzięki Waszym podpowiedzią coś tam się ruszy. No, jest jeszcze jedna kwestia jakiejś awarii technicznej o której nie wiem, ale słyszeć o tym nie chcę, szczególnie, że 14-54 od dopiero miesiąca ze mną i z większości jestem zadowolony. Chodzi o te kilka, które mogłyby się udac.
Miałem oba 14-54 i z żadnym nie miałem takich kłopotów z 520, 420 i e-30.
Ustaw na centralny punkt i przekadrowywuj.
Pozdrawiam AP.
Ostatnio edytowane przez apz ; 1.02.12 o 19:31
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
W porządku, wszystkim dziękuję za posty, zastosuje się do zaleceń i mam nadzieję problem zniknie.
Nie chcę zakładać nowego wątku, więc zapytam. Czy do obiektywu 14-54 można dostać i czy jest przydatna osłona przeciwsłoneczna (tulipan). Zakupiłem używany i w zestawie takiej nie było, ale z tego co wyczytałem nawet w dwójkach nie występuje.
E-5+HLD-4, E-520,ZD 12-60, ZD-14-54, , ZD-35 macro,Sigma 50-500 f/4-6,3 EX DG HSM, FL-35R
Jest tulipan w pierwszej wersji i w drugiej pewnie też.
To już nic nie wiem! Na stronach sklepów internetowych w każdym pisze jak byk-" w zestawie dekiel przedni i dekiel tylny". Na temat osłony przeciw słonecznej nikt nic nie wspomina. Dane dotyczą wersji drugiej ale myślę że pod tym względem obie wersje się od siebie nie różnią. Moje wątpliwości wzbudza fakt że na alledrogo jest cała masa tulipanów do innych obiektywów a do tego modelu nic nie znalazłem.
E-5+HLD-4, E-520,ZD 12-60, ZD-14-54, , ZD-35 macro,Sigma 50-500 f/4-6,3 EX DG HSM, FL-35R
https://forum.olympusclub.pl/vbglossar.php?do=showentry&id=3
W zestawie
osłona przeciwsłoneczna obiektywu LH-70,
zakrywka obiektu LC-67,
futerał obiektywu LSC-0816,
tylna zakrywka obiektywu LR-1,
instrukcja obsługi,
karta gwarancyjna.
Wielkie dzięki!!! Znając symbol tego tulipana łatwiej będzie go znaleźć i zakupić.