Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: e-520 + 14-54 I

darkelf
    Gość

Odp: e-520 + 14-54 I

Mam trzy body Olympusa, pierwszym było E-520 i właśnie na 14-54 odkryłem że mam problem z AF, na kicie po prostu nie było tego widać z powodu przysłony

Polecam zrobić to co ja czyli zamienić E-520 na E-1, ewentualnie baw się w serwisy.

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Naucz się ostrzyć, tj. ostrz na kontrastowe punkty (np fotografując ścianę nie ostrz bezpośrednio na ścianę, tylko na ramkę wiszącego obrazu). Dwa - obczaj, może masz jakiś tryb ciągłego fokusa włączony czy coś. Trzy - proponuję spróbuj z jednym, centralnym punktem - może to jest problemem? Cztery - obczaj wariant ze stabilizacją i bez - coś mi się kojarzy, że przy dobrym oświetleniu i bezpiecznych czasach stabilizacja potrafiła namieszać (ja nie wiem, bo nie mam is). Pięć - może masz włączone doostrzanie za pomocą pierścienia ostrości i sobie gdzieś nim przekręcisz kawałek trzymając za obiektyw? Sześć - staraj się trzymać bezpiecznych czasów (1/ekwiwalent ogniskowej dla 35mm). Siedem - Pamiętaj o prawidłowej postawie - właściwym trzymaniu aparatu i stabilnym ułożeniu ciała.

Jak to wszystko spełniasz i dalej nieostro, to ślij do serwisu, albo umów się z kimś na mieście, żeby potestować swój obiektyw z jego body i swoje body z jego szkłem. Zrób też koniecznie test na FF/BF (są tablice).

Miałem e520 przez chwilę, miałem e510 i 14-54 i wiadomo, 1d ani d3 to to nie jest, ale af był wystarczająco szybki w większości przypadków - tym bardziej nie sądze, żeby na kicie było lepiej niż w 14-54.

Mieszka w
    Ząbki, k. Warszawy
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Hmm, muszę pofocic jeszcze trochę zapewne i dzięki Waszym podpowiedzią coś tam się ruszy. No, jest jeszcze jedna kwestia jakiejś awarii technicznej o której nie wiem, ale słyszeć o tym nie chcę, szczególnie, że 14-54 od dopiero miesiąca ze mną i z większości jestem zadowolony. Chodzi o te kilka, które mogłyby się udac.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Miałem oba 14-54 i z żadnym nie miałem takich kłopotów z 520, 420 i e-30.
    Ustaw na centralny punkt i przekadrowywuj.
    Pozdrawiam AP.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 1.02.12 o 19:31
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Ząbki, k. Warszawy
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

W porządku, wszystkim dziękuję za posty, zastosuje się do zaleceń i mam nadzieję problem zniknie.

Awatar krisder
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Nie chcę zakładać nowego wątku, więc zapytam. Czy do obiektywu 14-54 można dostać i czy jest przydatna osłona przeciwsłoneczna (tulipan). Zakupiłem używany i w zestawie takiej nie było, ale z tego co wyczytałem nawet w dwójkach nie występuje.
    E-5+HLD-4, E-520,ZD 12-60, ZD-14-54, , ZD-35 macro,Sigma 50-500 f/4-6,3 EX DG HSM, FL-35R

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar magnum
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jest tulipan w pierwszej wersji i w drugiej pewnie też.

Awatar krisder
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

To już nic nie wiem! Na stronach sklepów internetowych w każdym pisze jak byk-" w zestawie dekiel przedni i dekiel tylny". Na temat osłony przeciw słonecznej nikt nic nie wspomina. Dane dotyczą wersji drugiej ale myślę że pod tym względem obie wersje się od siebie nie różnią. Moje wątpliwości wzbudza fakt że na alledrogo jest cała masa tulipanów do innych obiektywów a do tego modelu nic nie znalazłem.
    E-5+HLD-4, E-520,ZD 12-60, ZD-14-54, , ZD-35 macro,Sigma 50-500 f/4-6,3 EX DG HSM, FL-35R

| OlyJedi Awatar lukasz78
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez krisder Zobacz posta
    To już nic nie wiem! Na stronach sklepów internetowych w każdym pisze jak byk-" w zestawie dekiel przedni i dekiel tylny". Na temat osłony przeciw słonecznej nikt nic nie wspomina. Dane dotyczą wersji drugiej ale myślę że pod tym względem obie wersje się od siebie nie różnią. Moje wątpliwości wzbudza fakt że na alledrogo jest cała masa tulipanów do innych obiektywów a do tego modelu nic nie znalazłem.
    https://forum.olympusclub.pl/vbglossar.php?do=showentry&id=3

W zestawie
    osłona przeciwsłoneczna obiektywu LH-70,
    zakrywka obiektu LC-67,
    futerał obiektywu LSC-0816,
    tylna zakrywka obiektywu LR-1,
    instrukcja obsługi,
    karta gwarancyjna.

Awatar krisder
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Wielkie dzięki!!! Znając symbol tego tulipana łatwiej będzie go znaleźć i zakupić.

Uprawnienia umieszczania postów