Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: e-520 + 14-54 I

Mieszka w
    Ząbki, k. Warszawy
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

e-520 + 14-54 I

Wracam do wątku ostrzenia w tym zestawie. O ile wcześniej fociłem w pomieszczeniu i brak światła co czasem przyznaliście był powodem nieostrości oraz wolnego af, to dziś po pracy na zewnątrz potwierdzam iż do 20% fot jest po prostu NIE OSTRYCH! Dlatego wolny AF, to chyba główna tego przyczyna. Jak sobie z tym radzić, czy tak już musi być?

| OlyJedi Awatar Skora
    Mieszka w
    Świnoujście
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Odp: e-520 + 14-54 I

Dobrze by było jak byś miał kogoś w pobliżu z E-620 albo E-30 to można by sprawdzić ten obiektyw po zmianach FF lub BF. Tu gdzieś na forum jest tablica testowa do sprawdzenia FF i BF.
    E-30 + E-3 + trochę różności, co by pasowały do całości.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez robros1 Zobacz posta
    Wracam do wątku ostrzenia w tym zestawie. O ile wcześniej fociłem w pomieszczeniu i brak światła co czasem przyznaliście był powodem nieostrości oraz wolnego af, to dziś po pracy na zewnątrz potwierdzam iż do 20% fot jest po prostu NIE OSTRYCH! Dlatego wolny AF, to chyba główna tego przyczyna. Jak sobie z tym radzić, czy tak już musi być?
    Fotografuje E510 i oboma kitami rowniez w pomieszczeniach.Nigdy nie mialem nieostrych zdjec,nigdy nie byl mi AF za wolny.Uwazam,ze najslabszym ogniwem w moim zestawie jestem ja.Zakladam,ze moj sprzet jest sprawny technicznie.
    Wiec albo u Ciebie sprzet jest niesprawny albo Ty jestes tym najslabszym ogniwem.

Mieszka w
    Ząbki, k. Warszawy
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Dzięki za pocieszenie Tak właśnie myślałem że to jest przyczyną nieudanych fot. Kiedy "kitowałem" istotnie nie było problemu z af, pojawił się po zmianie na 14-54.

| OlyJedi Awatar ajan
    Mieszka w
    SIEDLCE
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez robros1 Zobacz posta
    Może pomoże...

https://forum.olympusclub.pl/threads...y-z-AF-w-E-520

albo coś wyjaśni...
    tu są tablice testowe:

https://forum.olympusclub.pl/threads...ht=front+fokus
    Ostatnio edytowane przez ajan ; 1.02.12 o 13:24
    " Fotografując staraj się pokazać to, czego bez Ciebie nikt by tego nie zobaczył".

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

A może jeszcze co innego jest przyczyną. Zobacz tak dla świętego spokoju. Możesz sprawdzić na nieostrych zdjęciach czy stosunek czas migawki do ogniskowej zachowuje przyzwoite proporcje? Czas migawki nie powinien być dłuższy niż 1/(2 * ogniskowa) sekundy. 2 * ogniskowa z powodu kropu matrycy. Czasami jak się człowiek uprze to nawet stabilizacja nie pomoże.

Może to być jeden z kierunków poszukiwań celem poprawy zdjęć. Im dalej w las tym więcej problemów.

Mieszka w
    Ząbki, k. Warszawy
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Dzieki za radę, ale jak sobie przypominam to nieostrość będzie raczej spowodowana AF, bo to czasem zajęło trochę by wyostrzył, a tu jak raz płynie łódka, dziecko w ruch i ni jak nie zatrzymasz. Zaczynam myśleć czy aby ten nowy nabytek 14-54 to nie najbardziej do portretów, bo przyznam jak już wyostrzy to ukłon. Ale co ze zdjęciami w ruchu, a te są autentyczne..., no dobra nie tylko te

| OlyJedi Awatar GoBo
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Może by tak wrzucić jakieś nieostre zdjęcie? Gdybanie w ciemno nic nie pomoże.
    Polecam się

Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Ja mam 510 - przesiadłem się z kitowego na 14-54 i jestem zachwycony, może to subiektywne odczucie ale ostrość jest na zupełnie innym poziomie wg. mnie co do prędkości AF ciężko stwierdzić dawno nie zakładałem kitowego

---------- Post dodany o 16:11 ---------- Poprzedni post był o 15:21 ----------

Co by nie być gołosłownym

| OlyJedi Awatar GoBo
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Też mam ten zestaw. Kita nigdy w ręce nie miałem, ale o moim 14-54 złego słowa nie powiem.
    14-54 jest sporo jaśniejszy od kita zwłaszcza na dłuższym końcu. Może to jest przyczyną że dziecko ucieka robros1'owi z DOF.
    Polecam przeanalizować na początek jakiś kalkulator DOF
    Moim zdaniem to kwestia ustawień, ale bez przykładowych zdjęć to gdybanie tylko jest.
    Polecam się

Uprawnienia umieszczania postów