Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Jak zrobić dobre zdjęcia w Egipcie

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Co do straty kasy na polara to się nie zgadzam...

Po prostu krecisz i ustawiasz tak, zeby fajnie wyglądało... nie trzeba do tego studiów ;p
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Mkorunia
    Mieszka w
    Rumia
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    . A jak masz mało miejsca na karty to zabrać laptopa lub fotobank - to najrozsądniejsze wyjście. Zrobisz 5000 fotek, wybierzesz top 50 i masz niezapomnianą pamiątkę.
    Co to jest fotobank...

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Mkorunia
    Mieszka w
    Rumia
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Oj oj chwilowo fotobank nie wchodzi w grę.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    jasne że używanie polara to nie jest praca doktorska...
    ale czy przy takim stopniu zaawansowania jest on w ogóle potrzebny...?
    No nic, nie mnie to rozstrzygać...ponieważ mój stary PL nie pasuje na 67mm to i nie mam czym na razie kręcic, zawsze jakiś wydatek jest ważniejszy lae to już tak bywa. Bez polarka fotkę zrobię, bez aku to już nie

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    1. Skoro fotobank nie wchodzi w gre, to po pierwsze wez jak najwiecej kart pamieci (o ile masz kilka) i, jesli masz mozliwosc, laptopa i zrzucaj na niego zdjecia.

2. Zapewne duzo bedziesz robic widoczkow, wiec (latwiej bedzie popoprawiac bledy w naswietlaniu) rob w formacie RAW. Ale to tylko wtedy, kiedy bedziesz miala duzo miejsca na zrzucanie fotek, bo przykladowo na moja xD 1GB wchodzi 77 RAW.

3. Dobrze oszacuj ile bedziesz robic fotek (to trudne) i ile masz miejsca na karcie i ile (o ile w ogole masz) wolnego miejsca masz na innych dyskach i wybierz sobie najlepsza mozliwa jakosc zapisu fotek. Jesli da rade, to RAW.

4. Polar rzeczywiscie moze sie przydac, szczegolnie jesli chodzi o odbica na wodzie czy podbicie kolorow. Jesli kupisz go, to pobaw sie nim przed wyjazdem. Po prostu nim pokrec i popatrz, co sie zmienia w miare krecenia.

5. Chyba najrozsadniej leciec w trybie A i operowac przyslona. Oczywiscie najpierw rozgryz, jak to robic, a jesli uznasz, ze nie dasz rady, to lepiej nie ryzykowac i lepiej jechac w trybie P. Oczywiscie to, jaki tryb wybrac zalezy od tego, jaka fotografie chcesz uprawiac.

To chyba wszystko, co mi przychodzi do glowy. Sam niedawno bylem w Egipcie, ale na desce i jedyne fotki jakie zrobilem, to z plazy
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi
    Mieszka w
    Rydułtowy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Tu jest ciekawy felieton o tym jak zrobić intersujące zdjęcie z wakacji http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5914 Z góry uprzedzam, że nie ma tam porad technicznych, ale są za to rady jak należy się przygotować koncepcyjnie do fotografowania.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Mi na myśl przychodzi zaraz zapasowe aku + dodatkowa karta (karty?). Z drugiej strony wszystko zalezy ile się będzie focić.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Grizz podał trzy podstawowe zalecenia i bezwzględnie trzeba o nich pamiętać, ale dodatkowo dołożę swoje trzy grosze.

Wysokie temperatury w Egipcie powodują, że nagrzana matryca szumi już na ISO-100, a w muzealnych wnętrzach Kairu i grobowcach Doliny Królów w Luksorze nie można fotografować z lampą błyskową. Mnóstwo nowych fotograficznych tematów powoduje szybkie zapełnianie kart pamięci, więc pojemny nośnik jest niezbędny.

Przykładowe fotki z Egiptu wykonane E-10.

Indywidualne poruszanie się turystów po Egipcie jest niemożliwe. Do Luksoru wyrusza konwój autokarów chroniony przez specjalne jednostki armii egipskiej.

Arab z wielbłądem

W świątyni Karnak

Przed wyjazdem na safari.

Wnętrze grobowca w Dolinie Królów

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Mkorunia, z rawami dobra sprawa, ale je trzeba wywołać a to trochę zajmuje. Zrób kilka rawów na podwórku, wywołaj je porządnie i sie mocno zastanów czy po powrocie z wycieczki bedziesz chciała wywolać kilkaset RAWów.
    Ja jak już to robie RAW+JPG i jak jotpeg jest nieteges do dopiero sięgam po RAWA. Ale generalnie staram sie dobrze naświetlic zdjecie (tu histogram będzie ci pomocny) zamiast sie rawami bawić po wycieczkach.