Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 53

Wątek: popRAWka - Jaka formuła?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Odp: popRAWka - Jaka formuła?

"trudne sprawy"
    ja wolę wizje ludzi znających się na rzeczy
    i tych co znają się trochę mniej.....
    zamiast regulaminu

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez shary Zobacz posta
    Conajmniej kilka zdjęć nie spełnia warunków zawartych w regulaminie. Regulamin swoje, a życie swoje? To pytanie do osoby zajmującej się organizacją popRAWki.
    Cytat Zamieszczone przez shary Zobacz posta
    ... więc zacząłem od regulaminu.
    No to jak lecimy regulaminowo, to prosze zacznij od swojego awatara, bo nie spelnia wymogow regulaminu forum.
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Awatar shary
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Co z tobą kaczy? Podobam ci się, czy berecik uwiera?
    Ostatnio edytowane przez shary ; 27.01.12 o 08:08

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

By załatwić ten OT i nie przeciągać go nadmiernie. K@czy, temat awatara pozostaje w gestii forumowicza. Gdyby chcieć zastosować regulamin w tej kwestii można byłoby podciągnąć ten temat pod punkt 5 (niedopuszczalne umieszczanie treści). Z drugiej strony wypada przedstawić się jakimś przyzwoitym awatarem. I to na tyle.

A odnośnie popRAWki. Obróbka, dzięki ucyfrowieniu, stała się tak szerokim tematem, że w tej chwili trudno niektórym powiedzieć gdzie cyfrowa obróbka powinna się kończyć. Można konkurs zmodyfikować, np. przez usunięcie regulaminu (pozostawić jedynie punkty o ilości zdjęć i terminie). Można by też zakładać konkretne zadania do wykonania w każdej edycji, np. złożenie wielu ekspozycji, albo złożenie "nieskładalnej" na pierwszy rzut oka panoramy (mam taki materiał). To są już często trudne zadania. Artystycznie można się wyżyć w OR interpretacją tematu. "popRAWka" miała już tyle edycji, które opierały się jedynie na poprawianiu tonacji albo stemplowaniu drobinek, że to może znudzić. Być może pójście w bardziej zaawansowane przetwarzanie byłby jakimś rozwijającym kierunkiem.

| OlyJedi Awatar EddieLBN
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Można konkurs zmodyfikować, np. przez usunięcie regulaminu (pozostawić jedynie punkty o ilości zdjęć i terminie)
    Jestem za taką właśnie wizją poRAWki. To pozwoli by w konkursie uczestniczyło szersze grono Forumowiczów (w tym ja ) a nie tylko mistrzowie obróbki (a dzięki większemu gronu cała akcja ma szanse się rozwijać i nie powinna umrzeć śmiercią naturalną...). Jak wyżej pisał Grizz- selekcja wizji nastąpi na etapie głosowania.
    Proste rozwiązania są najlepsze.
    Drugi pomysł również jest ciekawy. Warto pomyśleć czy nie wprowadzić takiego wyzwania dla chętnych zmierzyć się z trudnym tematem, dla których poRAWka jest za łatwa a przez to nudna.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Ten drugi pomysł mógłby być wprowadzany jako jeden z możliwych tematów popRAWki, raz na jakiś czas. Zamiast "zmierzymy się z kadrem" byłoby "dziś zmierzymy się z serią kadrów, które trzeba obrobić/złożyć/wyretuszować/uzupełnić". Ciekaw co na to organizator?

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Ten drugi pomysł mógłby być wprowadzany jako jeden z możliwych tematów popRAWki, raz na jakiś czas. Zamiast "zmierzymy się z kadrem" byłoby "dziś zmierzymy się z serią kadrów, które trzeba obrobić/złożyć/wyretuszować/uzupełnić". Ciekaw co na to organizator?
    Myślę że ten post wystarczy i wątek można zakonczyć.
    popRAWka ma w tym roku, z założenia trzy rodzaje kadrów: "nasze wizje", "naprawiamy" i "czy umiemy lepiej"

1. nasze wizje -> tu ludzie nie poprawni mają największą swobodę, gdyż za pomocą w zasadzie wszystkich środków, przedstawiają własną wizję kadru.
    2. naprawiamy -> tutaj jedyne dopuszczalne działanie to sensu stricto: naprawa/retusz kadru przy zachowaniu całkowitego przekazu, jak i zawartości kadru np. będzie zniszczone stare zdjęcie(scan) czy RAW wymagający terapii na OJomie.
    3. czy umiemy lepiej -> to jest chyba największa sztuka, przedstawić kadr autora (np. portret czy akt) lepiej niż on sam. Chcę przez to powiedzieć, że będą to dobre kadry.

Regulamin ulegnie subtelnej modyfikacji, żeby mi się owieczki nie pogubiły, w ferworze pracy i pod wpływem zioła "wena".
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Myślę że ten post wystarczy i wątek można zakonczyć.
    popRAWka ma w tym roku, z założenia trzy rodzaje kadrów: "nasze wizje", "naprawiamy" i "czy umiemy lepiej"
    1. nasze wizje -> tu ludzie nie poprawni mają największą swobodę, gdyż za pomocą w zasadzie wszystkich środków, przedstawiają własną wizję kadru.
    2. naprawiamy -> tutaj jedyne dopuszczalne działanie to sensu stricto: naprawa/retusz kadru przy zachowaniu całkowitego przekazu, jak i zawartości kadru np. będzie zniszczone stare zdjęcie(scan) czy RAW wymagający terapii na OJomie.
    3. czy umiemy lepiej -> to jest chyba największa sztuka, przedstawić kadr autora (np. portret czy akt) lepiej niż on sam. Chcę przez to powiedzieć, że będą to dobre kadry.

Regulamin ulegnie subtelnej modyfikacji, żeby mi się owieczki nie pogubiły, w ferworze pracy i pod wpływem zioła "wena".
    Dzięki ,podoba mi się to zróżnicowanie i cieszę się , że poprzez dyskusję cele poprawki zostały uszczegółowione.
    Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Został opracowany nowy regulamin: popRAWka - Nowy Regulamin konkursu zapraszam do zapoznania się z jego treścią.
    Wszelkie dysputy proszę uskuteczniać w tym wątku.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Awatar shary
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Nasze wizje trochę się gryzie z pkt.4