Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Ciekawostka - Sowa z E1 przy ISO 3200

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Te fotkę powyżej, to chyba przez lupę musieli oglądać, aby móc sie przyczepić do szumu. Moim zdaniem mogli pójść na kompromis, ale z drugiej strony z modą i trendami jeszcze nikt nie wygrał. Szkoda, że słaby szum jest klasyfikowany jako element zakłócający w sposób zasadniczy perfekcjonizm techniczny zdjęcia, a ten z kolei rzutuje w sposób zasadniczy na odbiór całości pracy. Po prostu po dostrzeżeniu oznak zaszumienia zdjęcie leci automatycznie przez sito w dół bez żadnej taryfy ulgowj i bez żadnego zastanowienia, chyba, ze jest to scena przedstawiająca zwłoki zastrzelonego i jakiegoś partyzanta maoistowskiego np. w Boliwii lub Nepalu z karabinem z dymiącą lufą.
    Pozdr, TJ

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    jvad z E3 będzie lepiej

BTW nigdy nie widziałem sowy w naturalnym środowisku i jako ptak wygląda dziwnie zdjęcie kiepskiej jakości

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Ja bym kiedyś zawału dostał jak slepia jej zobaczyłem po zmroku ;p
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Grodzisk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Ja bym kiedyś zawału dostał jak slepia jej zobaczyłem po zmroku ;p
    Kiedyś spotkałem pewnego myśliwego, który opowiedział mi taką historię o swoim przyjacielu:
    Otóż ów przyjaciel, także myśliwy, postanowił się zasadzić na grubego zwierza. Schował się na ambonie ale takiej, bez zadaszenia, gdzie barierka sięgała jedynie do pasa i samotnie zamierzał przesiedzieć noc by o świcie zdobyć wymarzone trofeum. Po pewnym czasie usłyszał szelest i coś lekko zachwiało amboną. Chwycił broń i ostrożnie wychylił się na zewnątrz. W pierwszej chwili nic nie dostrzegł. Gdy wtem, nagle sowa która tam wylądowała odwróciła sie i spojrzała mu z bliska z kilkudziesięciu centymetrów w oczy. Człowiek tak bardzo się przeraził, że w panice rzucił się do tyłu. Karabin spadał obijając się o szczeble drabiny aż grzmotnął o ziemię, a myśliwy w ostaniej chwili zdołał uchwycić się barierki i uchronić przed upadkiem.

Może trochę ubarwiłem ale sens opowieści zachowałem

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Ja jestem pełen podziwu dla Ciebie, że sfotografowałeś sowę - może fotka nie jest najlepszej jakości, ale należy się uznania za uchwycenie tak rzadkiego okazu (bynajmniej nigdy nie widziałem na żywo, a co dopiero ją sfocić ) i w dodatku w tak trudnych warunkach.
    Pozdrawiam i czekam na więcej.
    A przygoda z amboną - współczuję - w środku lasu w dodatku w nocy, samemu to i ćmy można się przestraszyć. Może koledzy wędkarze podzielą zdanie, że na nocce w kompletnej ciszy jak "chlaśnie" się jakaś solidna ryba metr od Ciebie to i pod zawał można podejść
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300