Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Ciekawostka - Sowa z E1 przy ISO 3200

| OlyJedi
    Mieszka w
    Grodzisk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Ciekawostka - Sowa z E1 przy ISO 3200

Jako ciekawostkę chciałbym pokazać nocne zdjęcie sowy uszatki. Zrobione przy oświelteniu, ciągłym nieomal studyjnym tj. 2 lampy uliczne

Parametry: ISO 3200; 1/1.3sek; F3.5; 200mm; MF
    Sprzęt, jak zwykle: Olympus E1 + Zuiko Digital 50-200; statyw; wężyk

1 wersja kolorystyczna bez rozjaśnienia po odszumianiu:

2 wersja kolorystyczna, rozjaśniona, obróbka szumu identyczna jak powyżej:

Crop 1:1 oryginalnego nie obrabianego pliku jpg; RAW wywołany z zerowymi ustawieniami; w pliku dostępny exif:

Bardzo ciekawy jestem waszych uwag i komentarzy. Prosiłbym także o opinie jak odbieracie kolorystykę i wygląd obu zamieszczonych wersji.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Nie wiem czy nie lepsze efekty jakościowe dałoby zrobienie tego na ISO 800 (przy tym samym czasie) i podbicie w programie graficznym.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Re: Ciekawostka - Sowa z E1 przy ISO 3200

Cytat Zamieszczone przez jvad
    Bardzo ciekawy jestem waszych uwag i komentarzy. Prosiłbym także o opinie jak odbieracie kolorystykę i wygląd obu zamieszczonych wersji.
    Tragedia... albo jeszcze gorzej. Ten fiolet, czyli gigantyczny szum, wygląda beznadziejnie.. sówka z resztą tez nie nadaje sie do niczego.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    a skoro na statywie to czy nie lepiej było dać dłuższy czas i mniejsze ISO? Sowy chyba siedzą nieruchomo na drzewie, z tego co mi się wydaje, chociaż Ty tu jesteś ekspertem
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

The z00m
    Gość
    Wygląda to okropnie...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Grodzisk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    1. Regularnie i dość często poruszają głową. Z wielu naświetlonych klatek jakie zrobiłem tylko nieliczne nie zarejestrowały jej ruchu.
    2. Przewód na którym siedzi również porusza się wskutek wiejącego wiatru.

Każde wydłużenie czasu naświatlania (i tak długiego) zmniejsza prawdopodobieństwo uzyskania wyraźnego ujęcia. Chociaż przy dużej dozie szczęścia nie jest to niemożliwe (jak wszystko.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jvad
    1. Regularnie i dość często poruszają głową. Z wielu naświetlonych klatek jakie zrobiłem tylko nieliczne nie zarejestrowały jej ruchu.
    2. Przewód na którym siedzi również porusza się wskutek wiejącego wiatru.

Każde wydłużenie czasu naświatlania (i tak długiego) zmniejsza prawdopodobieństwo uzyskania wyraźnego ujęcia. Chociaż przy dużej dozie szczęścia nie jest to niemożliwe (jak wszystko.
    To sprawdź patent z mojego poprzedniego posta.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Grodzisk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Nie wiem czy nie lepsze efekty jakościowe dałoby zrobienie tego na ISO 800 (przy tym samym czasie) i podbicie w programie graficznym.
    Prawdę mówiąc też nie wiem. Możliwe. W E1 bodajże ISO3200 jest zaimplementowane programowo a nie sprzętowo. To bardzo ciekawa uwaga. Moje dotychczasowe doświadczenie w tym zakresie uczy, że każde rozjaśnianie (podbijanie) niedoświetlonego zdjęcia nasila zaszumienie w stosunku do tego co uzyskalibyśmy przy tej samej czułości ale prawidłowym naświetleniu (dłuższym czasie naświetlania)
    Natomiast
    czy nie lepsze efekty jakościowe dałoby zrobienie tego na ISO 800 (przy tym samym czasie) i podbicie w programie graficznym.
    też nie wiem. Ale to problem wart wyjaśnienia. Może ktoś dysponuje większą wiedzą w tym zakresie?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Zdjęcie dobre, dlatego tak je oceniam, bo nie jestem zbytnio wrazliwy na szum, a za dużą wagę przywiązuję do treści. Widoczne jest światło na ptaku, granat nieba intensywny, druty ciemne, pazurki ptaka na nich zaciśnięte, wzrok czujny, kompozycja udana.
    Jeśli chodzi o szum, to:
    - pierwsza sprawa - niestety trendy są takie, że żaden szanujący się fotograf amator, który przeleciał 100 forów fotograficznych łowiąc szum, nie podłozy się i nie powie, jak odbiera szum naprawdę, po prostu nie wypada być fotograficznym buractwem, miast tego wali zapożyczonym poglądem w stylu - katastrofa, tragedia. Trochę przesadziłem, aby wzmocnić retorykę, ale coś w tym jest chyba.
    - po drugie - myślę, że takie same trendy są w wydawnictwach i trudno jest wcisnąć im zaszumioną, jak ta z sową, fotkę. Powód prosty - kup pan 1Ds MkII, lub MkIII, nie będziesz pan miał TAKIEGO szumu. Samo istnienie kamer dających stosunkowo mały szum powoduje przesunięcie w górę wymagań pod tym względem.
    Pzdr, TJ

| OlyJedi
    Mieszka w
    Grodzisk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
    - po drugie - myślę, że takie same trendy są w wydawnictwach i trudno jest wcisnąć im zaszumioną, jak ta z sową, fotkę. Powód prosty - kup pan 1Ds MkII, lub MkIII, nie będziesz pan miał TAKIEGO szumu. Samo istnienie kamer dających stosunkowo mały szum powoduje przesunięcie w górę wymagań pod tym względem.
    Pzdr, TJ
    To prawda, niestety. To już całkiem daleko zaszło. Zdarzyło się, że z powodu szumu zwracano mi zamówione zdjęcia zrobione E1 przy ISO 400 jak np. znajdujące się w galerii Olympus Clubu zdjęcie lisa

Większa część na poły zawodowo fotografujących przyrodę używa właśnie wymienione przez Pana modele korpusów Canona a w porównianiu z nimi szumy E1 rażą wielu w oczy.