Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 53

Wątek: Test D40X - koniec szumofobii Olka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    blady olek już wyskoczył z aparatem o wysokiej dynamice (e-1) i sukcesem rynkowym to się nie zakończyło,,, a popatrz ile CEMOSOW sprzedał Canon....

Moje zdanie o Cemosach jest zbliżóne do twojego.. - ale taka jest przyszłość i ją zaakceptujmy
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

dinx6
    Gość
    blady ma rację, w sklepach foto coraz częściej zajeżdża plastikiem i chińszczyzną. to jest akurat typowa strategia marketingowa. myślicie że co, że nie można dać ludowi prawie idealnej lustrzanki cyfrowej za przyzwoite pieniądze? takiej, co to by wad zasadniczych nie miała? i na co byście wtedy czekali? o czym byście rozmawiali? co by się stało z tymi wszystkimi dylematami "co kupić"?

taki canon swą obecną pozycję na rynku zawdzięcza nie tylko sprzętowi, ale i (a może przede wszystkim) regularności. po 350D który był hitem wypuszcza 400D, dając ludziom iluzoryczne poczucie, że mogą mieć coś nowszego. bo nowsze = lepsze, tak myśli większość z nas. za moment wyjdzie 450D z kilkoma poprawkami, które można było spokojnie zrobić jeszcze w 400D. i znów się zacznie owczy pęd.

ja tam liczę na olka. wolno im idzie z nowymi pudełkami, ale e510 musi być mega-hitem na swej półce. będzie, prawda?

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    na razie muszą rozwiązać problemy produkcyjne... bo nie są w stanie zaspokoić popytu.. rozumiem ze produkcja się dopiero rozkręca....

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    andytown, Canon to nie tylko kwestia matrycy, Canon jest ciekawostką przyrodniczą w fotografii, bo sprzedaż opiera na opinii o aparatach z wyższej półki. Kupujesz amatorski aparacik, a czujesz się jakbyś dotknął elity fotograficznej. I żyjesz ze świadomością, że możesz przeskoczyć na TOP klasę.

Jeśli chodzi o Olka jestem dobrej myśli. Olek jest firmą poszukującą i to jest dobra wróżba. Poza tym osiągnęliśmy dużą ilość megapixli na matrycach, więc teraz czas na ich ulepszanie nie tylko w ilości pixeli. Sukces E-1, a właściwie jego brak to skomplikowana historia - Olek uczy się na błędach i nie będziemy mieli powtórki z rozrywki. Mam nadzieję że ten długi cykl powstawania e-next jest uzasadniony. Szkoda tylko, że ze wzrostem popularności 4/3 rosną ceny na peryferia.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    po tym co ostatnio obserwuję....

odchodzenie Nikoniarzy do 5d (alias Fatman ), czy nas Magus,,,, rynek według mnie rozjedzie się na dwie części

Pełną klatkę i cos ala 4/3 -- za jakieś 10 lat

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wlkp
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    blady, osiagniecie wyskoiej ilsci megapixeli nie znaczy o jakosci sporzetu. osobiscie wole mniejsza ileosc megapixli a lepszej jakosci sprzet. megapixele w postaci 10 sa nawet w najprostrzych kompakcikach z ktorych kazde zdjecie to jakby z mgla. Tutaj kwestia jest wszytskich parametrow, ktore wymieniali moi przedmowcy. ale nie oczekujmy, ze kupimy cos co bedzie idealne, poniewaz idealów nie ma. Zawsze bedzie jakies ale, zawsze cos sie komus nie spodoba. Zawsze stwierdzimy, ze w koncu aparat moglby jeszcze cos robić. Zaaz mi sie tutaj kojarzy watek Jeronimo,"Moj nowy Olympus" https://forum.olympusclub.pl/topics2...us-vt10659.htm

Zawsze bedzie cos czego nie bedzie, wiec nie dewagujmy na temat ze za 3000 zł chcemy sprzet ktory bedzie spelnial wszytskie zachcianki... A prawda jest taka, ze cene musi byc przystepna dla zwyklego uzytkownika, zeby ilosc dawala kase na kolejne badania i ulepszenia w sprzęcie. Wiec to zwykly stosunek jakosci do ceny. I tak Olek daje nam bardzo mala dysproporcje w tej kwestii. Wiec cieszmy sie tym co mamy... a jak bedzie lepsze to cieszmy sie ze bedzie i ze nad tym sie mysli, zeby nam dogodzic

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    chomsky - znam Twoje podejście to i się obrażać nie ma o co...
    niestety spotting rządzi się swoimi prawami i na pewne rzeczy większego wpływu nie masz: odległość od obiektu ogranicza płot - zmusza do stosowania ogniskowych rzędu 300-600mm, do tego prędkości są naprawdę spore, zwłaszcza kiedy obiekt wykonuje różnego typu ewolucje jak na pokazach. Oczywiście to pewien margines bo mam E-1 i jakoś sobie do tej pory radziłem ale pewnych rzeczy nigdy nie zrobię tym zestawem a gość z Canonen i Lką z IS już tak, przy czym obaj jesteśmy "zaawansowanymi amatorami". Tu mnie trochę ciśnie ale tylko trochę. Nie kupowałem 4/3 z myslą o spottingu, samo wyszło a nie będę się teraz przerzucał systemowo, dopóki nie zarabiam na to sprzętem ( choć wszystko wskazuje na to że może coś wreszcie ruszy w tej sprawie ). Tak czy inaczej ISO 400 na samoloty to częste zjawisko.

Umówmy się co do jednego: E system na dziś to nie sprzęt do reporterki sportowej i spottingu, bez względu na to czy robi to niedzielny tata, czy amator ze sporym doświadczeniem i zacięciem. Resztę można zrobić. Z kolei nie każdego stać na kolekcję L-ek i 1D, choć to wcale nie jest wyznacznikiem profesjonalizmu. Po prostu profesjonalista nic innego nie kupi ze względów oczywistych - wie czego potrzebuje. Ale ktoś kogo na taki sprzęt stać a wcale nim nie zarabia ( i reprezentuje nieco wyższy stopień wtajemniczenia niż pstryk kompaktem ) spokojnie może taki sprzęt kupić. Mam takiego sąsiada: zna się na robieniu fotek, zna sprzęt, robi naprawdę udane foty ale wcale nimi nie zarabia. Nie musi bo trzepie taką mamonę w robocie że nie wie co z tym zrobić . I ma zdrowe podejście: stać mnie to kupuję! Nie głoduje z tego powodu, rodzinny budżet nie cierpi itd..to inwestuje w swoje hobby. I biega z 5D i zestawem bodajże 9ciu najjaśniejszych szkieł od Canona. Furmanka pieniądzorów jak dla mnie. Dla niego pikuś - więc czemu ma kupic jakiegoś "budzetowca" ???
    Gdybym miał kasę to nie martwiłbym się czy kupić najpierw szkło a potem E-510 tylko czekałby mna E-X a w międzyczasie dokupił 90-250 i 300mm a może jeszcze E-330 do zabawy w makro i obudowę PT-cośtam pod wodę. I wcale bym nie liczył że ma się to zwrócić...

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Masz Lessie 100% racji. Iso 400 to na taki spoting w sam raz. Masz tez racje z tym dzianym kolega. Tez bym tak chcial.
    Co do nowych Olympusow to trzeba poczekac z ocena. Jakos jestem ostrozny.
    Czesc.Ch.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andytown
    po tym co ostatnio obserwuję....

odchodzenie Nikoniarzy do 5d (alias Fatman ), czy nas Magus,,,, rynek według mnie rozjedzie się na dwie części

Pełną klatkę i cos ala 4/3 -- za jakieś 10 lat
    No i kupił E330