Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 53

Wątek: Test D40X - koniec szumofobii Olka

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Żeby nie miały tylko mniejszej rozpiętości tonalnej niż stare Olki. Już wolę większe szumy.
    Stwierdzam, że mniejsza rozpiętość jest bardziej upierdliwa niż szumy. Szumy pojawiają się od jakiejś wartości iso, a jak jest mała rozpiętość to obraz zarzynany jest w każdym zakresie ISO, a im większe iso tym gorzej. Niestety E-330 ma mniej tej rozpiętości jak więcej i daje się to odczuć. Taka uroda NMOS. Ciekawe czy L1 też tak ma.

Sprawdziłem na DP. Psikonik L1 zdecydowanie lepiej sobie radzi od E-330 więc nie ma co kłaść krzyżyka na nowe olki, może będzie jeszcze dobrze. http://www.dpreview.com/reviews/pana...cl1/page17.asp
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    nie ma co się podniecać. To forum Olympusa i jeśli porównania zawierają sprzęt Olka to choćby to był znienawidzony Nikon czy Canon to jest to miejsce na dyskusje.
    Szum był i jest do dziś problemem Olympusa, zmienił to trochę E-330 a teraz ma być jeszcze lepiej. W pewnym typie fotografii szum jest bez znaczenia, nawet fajnie jak wychodzi. Ale chyba nikt nie lubi oglądać fotek typu glamour z buźkami pełnymi ziarna? Ja też nie lubię mieć maszyny na odbitce 30x45 z błękitem nieba zasyfionym szumem a taki jest już z ISO 400 w E-1. Fajnie że to się zmienia. Najwyższa pora.
    Właściwie jeśli obrazy z E-510 będą takie jak z 410 ( gładkie i ostre ) to dodając IS i 10mln piks ja już jestem w pełni szczęśliwy.
    No dobra...ciekawe jak ze zrzutem na kartę po serii fotek, seria mogłaby być większa i więcej pól AF ale to już naprawdę "pierdoły"

Naprawdę widać poprawę w naszej stajni
    Robisz kolego blekit nieba na ISO 400? A moze powinienes zajac sie czyms innym?
    Tylko sie nie pogniewaj! Ale pomysl zanim cos napiszesz.
    Czesc.Ch.

P.s. Drodzy koledzy! Jak sie chce miec jakosc to sie uzywa slajdu o czulosci ISO50, no gora 100 i tyle!! Do tego dobry stabilny statyw i pieczolowicie dobrana przyslona w dobrym obiektywie. Wysokie czulosci sa stosowane w innych celach, ale rynek amatorski ( z lenistwa, bo amator to len i prozniak) przejal wysokie czulosci i stosuje gdzie popadnie.
    W cyfrze rowniez uzywa sie najnizszego iso + jasnego dobrego szkla. A nie ciemnego kita 5,6 przyslonietego do f.8/11- bo nie wyrabia z jakoscia. No to wtedy iso musi byc 800-1600, bo jak niby inaczej. Nawet ciemnego kita da sie postawic na statywie i zrobic ostra i dobra fotke na iso 100.
    Raczej wolalbym wieksza rozpietosc tonalna i nienachalne odszumianie ( da to dobre odwzorowanie szczegolow) niz te pseudo wysokie iso.
    P.p.s.Tak poza tematem. Ten Nikon D40x robi fajne kolorowe fotki, widzieliscie galerie na koniec testu?
    Po to jest aparat a nie po to by walic knoty na forumnie. Moja zona zrobila piekne fotki na wycieczce klasowej kompaktem Fuji. Zadne tam iso i duperele. Fotki dzieciakom na skalkach i w ruinach!

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez chomsky
    Czesc.Ch.
    Przeciez lessie pstryka samoloty... Po to mu krotki czas i wysokie ISO i blekit nieba... lessie wiedzial, co pisze.

Przepraszam lessie, ze odpowiadam za Ciebie. Mam nadzieje, ze nie bedziesz zly.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    nie ma co się podniecać. To forum Olympusa i jeśli porównania zawierają sprzęt Olka to choćby to był znienawidzony Nikon czy Canon to jest to miejsce na dyskusje.
    Szum był i jest do dziś problemem Olympusa, zmienił to trochę E-330 a teraz ma być jeszcze lepiej. W pewnym typie fotografii szum jest bez znaczenia, nawet fajnie jak wychodzi. Ale chyba nikt nie lubi oglądać fotek typu glamour z buźkami pełnymi ziarna? Ja też nie lubię mieć maszyny na odbitce 30x45 z błękitem nieba zasyfionym szumem a taki jest już z ISO 400 w E-1. Fajnie że to się zmienia. Najwyższa pora.
    Właściwie jeśli obrazy z E-510 będą takie jak z 410 ( gładkie i ostre ) to dodając IS i 10mln piks ja już jestem w pełni szczęśliwy.
    No dobra...ciekawe jak ze zrzutem na kartę po serii fotek, seria mogłaby być większa i więcej pól AF ale to już naprawdę "pierdoły"

Naprawdę widać poprawę w naszej stajni
    Czesc.Ch.

P.s. Drodzy koledzy! Jak sie chce miec jakosc to sie uzywa slajdu o czulosci ISO50, no gora 100 i tyle!! Do tego dobry stabilny statyw i pieczolowicie dobrana przyslona w dobrym obiektywie. Wysokie czulosci sa stosowane w innych celach, ale rynek amatorski ( z lenistwa, bo amator to len i prozniak) przejal wysokie czulosci i stosuje gdzie popadnie.
    W cyfrze rowniez uzywa sie najnizszego iso + jasnego dobrego szkla. A nie ciemnego kita 5,6 przyslonietego do f.8/11- bo nie wyrabia z jakoscia. No to wtedy iso musi byc 800-1600, bo jak niby inaczej. Nawet ciemnego kita da sie postawic na statywie i zrobic ostra i dobra fotke na iso 100.
    Raczej wolalbym wieksza rozpietosc tonalna i nienachalne odszumianie ( da to dobre odwzorowanie szczegolow) niz te pseudo wysokie iso.
    P.p.s.Tak poza tematem. Ten Nikon D40x robi fajne kolorowe fotki, widzieliscie galerie na koniec testu?
    Po to jest aparat a nie po to by walic knoty na forumnie. Moja zona zrobila piekne fotki na wycieczce klasowej kompaktem Fuji. Zadne tam iso i duperele. Fotki dzieciakom na skalkach i w ruinach!
    Co ze sportem w hali, co ze spottingiem? Myślisz, że ludzie focą tylko architekturę i krajobraz? Jakieś bzdury...

Chyba, że to o czym ja piszę to u Ciebie
    Wysokie czulosci sa stosowane w innych celach...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Żeby nie miały tylko mniejszej rozpiętości tonalnej niż stare Olki. Już wolę większe szumy.
    zobacz "spinacze" u askeya (D40x vs E410)
    tak, to jpg, ale ......
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Czesc.Ch.
    Przeciez lessie pstryka samoloty... Po to mu krotki czas i wysokie ISO i blekit nieba... lessie wiedzial, co pisze.

Przepraszam lessie, ze odpowiadam za Ciebie. Mam nadzieje, ze nie bedziesz zly.
    Oj Lessie! Nie pomyslalem, ze mozna samoloty!
    Mysle ze w bialy dzien wystarczy ISO 100 na samolot? Nie wiem jakie sa tam predkosci kątowe, jesli to lata nisko i szybko to sa duze i wtedy moze brakowac, ale jesli wyzej i sa to szybkosci uzywane w akrobacji to wystarczy iso 100. Faktem jest uzycie tele i wymuszenie krotkich czasow. Moze w gorsza pogode brakowac.
    Zoom- jak sie kupuje biednego Olympusa to sie nie chodzi na hale i jakies spotingi, tylko sie siedzi na dupsku w chalupie! Na takie imprezy chodza goscie z profi puszkami i jasnymi szklami, a nie z E1. Zreszta chodza po to by zarobic na zycie, nie szpanowac przy panienkach jakims gratem. Masz racje o tym pisalem majac na mysli, ze wysokie czulosci uzywa sie w innych celach, czyli tam gdzie zabronione jest, albo nie wypada uzyc lampy, albo jej uzycie jest niemozliwe z innych wzgledow- odleglosc na przyklad lub dyskrecja. Czyli w typowej reporterce. Amator ( czytaj- my tutaj) nie musimy miec bezszumnego 1600 i uzywalnego 3200. Bo i po co, by focic widoczki?
    Zaraz wyskoczycie z koncertami i innym szpanowaniem. Ja na koncerty chodze sluchac muzyki a nie przepychac sie z aparatem, by robic z siebie wala na oczach ludzi. Jak potrzebuje fotki jakiegos artysty to kupuje gazete. Podobnie z meczami. Albo sie oglada i przezywa mecz, albo szpanuje przed kolesiami aparatem.
    A samoloty to fajna rzecz. Mozna focic!
    Troche przesadzam jak zwykle, ale tylko troche.
    Buziaczki! Chomsky.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    148
    Moja galeria
    jak sie kupuje biednego Olympusa to sie nie chodzi na hale i jakies spotingi, tylko sie siedzi na dupsku w chalupie! Na takie imprezy chodza goscie z profi puszkami i jasnymi szklami, a nie z E1. Zreszta chodza po to by zarobic na zycie, nie szpanowac przy panienkach jakims gratem.
    to zobacz se fotki jomawitu. Jakoś "gratem" da się zarabiać na życie. Zresztą sam też co nieco zarabiam tym "gratem"
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    W sporcie na hali?

;p
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    W sporcie na hali?

;p
    W sporcie na hali to najbardziej zarabiają sportowcy
    [sorry Grizz, nie mogłam się powstrzymać ]
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Chomsky a wziąłeś pod uwagę, że na przykład ten mecz na hali, który chcesz oglądać i przeżywać, to pierwszy mecz Twojego syna i chciałbyś jednak coś z tego uwiecznić nie wydając na obiektywy ciężarówki pieniędzy... jest wiele różnych rzeczy do których używa się aparatu i amator prawdopodobnie wykorzystuje aparat w znacznie szerszym zakresie sytuacji niż zawodowiec z jasno określonymi potrzebami. A to mecz dziecka, a to szkolne przedstawienie, a to wakacyjne widoczki, a to portrecik żonki, a to fotki na imieninach u cioci i do tego jeszcze coś z własnych zainteresowań (np.: makro)... Nie wszystkich stać na MarkaIII z kolekcją eLek... i co mają przestać focić
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary