Zamieszczone przez
lessie
nie ma co się podniecać. To forum Olympusa i jeśli porównania zawierają sprzęt Olka to choćby to był znienawidzony Nikon czy Canon to jest to miejsce na dyskusje.
Szum był i jest do dziś problemem Olympusa, zmienił to trochę E-330 a teraz ma być jeszcze lepiej. W pewnym typie fotografii szum jest bez znaczenia, nawet fajnie jak wychodzi. Ale chyba nikt nie lubi oglądać fotek typu glamour z buźkami pełnymi ziarna? Ja też nie lubię mieć maszyny na odbitce 30x45 z błękitem nieba zasyfionym szumem a taki jest już z ISO 400 w E-1. Fajnie że to się zmienia. Najwyższa pora.
Właściwie jeśli obrazy z E-510 będą takie jak z 410 ( gładkie i ostre ) to dodając IS i 10mln piks ja już jestem w pełni szczęśliwy.
No dobra...ciekawe jak ze zrzutem na kartę po serii fotek, seria mogłaby być większa i więcej pól AF ale to już naprawdę "pierdoły"
Naprawdę widać poprawę w naszej stajni
Robisz kolego blekit nieba na ISO 400? A moze powinienes zajac sie czyms innym?
Tylko sie nie pogniewaj! Ale pomysl zanim cos napiszesz.
Czesc.Ch.
P.s. Drodzy koledzy! Jak sie chce miec jakosc to sie uzywa slajdu o czulosci ISO50, no gora 100 i tyle!! Do tego dobry stabilny statyw i pieczolowicie dobrana przyslona w dobrym obiektywie. Wysokie czulosci sa stosowane w innych celach, ale rynek amatorski ( z lenistwa, bo amator to len i prozniak) przejal wysokie czulosci i stosuje gdzie popadnie.
W cyfrze rowniez uzywa sie najnizszego iso + jasnego dobrego szkla. A nie ciemnego kita 5,6 przyslonietego do f.8/11- bo nie wyrabia z jakoscia. No to wtedy iso musi byc 800-1600, bo jak niby inaczej. Nawet ciemnego kita da sie postawic na statywie i zrobic ostra i dobra fotke na iso 100.
Raczej wolalbym wieksza rozpietosc tonalna i nienachalne odszumianie ( da to dobre odwzorowanie szczegolow) niz te pseudo wysokie iso.
P.p.s.Tak poza tematem. Ten Nikon D40x robi fajne kolorowe fotki, widzieliscie galerie na koniec testu?
Po to jest aparat a nie po to by walic knoty na forumnie. Moja zona zrobila piekne fotki na wycieczce klasowej kompaktem Fuji. Zadne tam iso i duperele. Fotki dzieciakom na skalkach i w ruinach!